L’oferta de feina es dispara; els sous s’estanquen
Els salaris creixen menys d’un 1% i un informe assenyala la temporalitat com a possible causa
BarcelonaL’activitat econòmica es reactiva i les ofertes de feina augmenten, però aquesta millora no es trasllada als salaris, que continuen estancats. Aquestes són les conclusions principals de l’informe anual que han presentat conjuntament aquesta setmana Esade i el portal d’ofertes de feina Infojobs.
Catalunya va ser la segona comunitat, darrere de Madrid, on es van crear més vacants, segons Infojobs. Concretament, el portal va recollir a Catalunya un total de 740.953 ofertes de feina, un 25% més que l’any anterior. Aquestes vacants suposen el 28% del total de les que ha publicat el portal al conjunt de tot Espanya. A més, tan sols el 34% de les posicions oferien un contracte indefinit, tot i que això està per sobre de la mitjana espanyola, que és del 30%.
Tot i això, la directora general d’Infojobs, Dominique Cerri, va admetre ahir que “la recuperació que s’ha vist en el nombre de vacants encara no es reflecteix tant en els salaris”. L’estudi constata que durant el 2017 el sou brut mitjà en les ofertes de feina catalanes se situava en 23.565 euros anuals, és a dir, un nivell molt semblant al del 2016, amb un increment que no arriba a l’1%, mentre que l’IPC va pujar un 2% en el mateix any. A més, durant la presentació, la professora d’Esade Anna Ginès també va destacar que, tot i que l’ocupació creix, això no es trasllada en un augment dels ingressos de les famílies per l’alta taxa de temporalitat, que arriba al 26%, i perquè un 15% de les ofertes són només a temps parcial.
Manca de professionals TIC
Segons l’enquesta, ara no només hi ha més oferta de feina, sinó que aquest 2018 més de la meitat de les empreses enquestades a tot Espanya (un 54%) preveuen incrementar la contractació, mentre que prop de la meitat (un 47%) incorporaran perfils amb formació en noves tecnologies els pròxims dos anys. Una tendència que ja s’ha començat a notar aquest any, segons els autors de l’informe.
Tot i que el gruix de les ofertes de feina del 2017 van ser per trobar posicions en l’àmbit de l’atenció al client (un 15% del total) i comercial i de vendes (14%), els sectors de la informàtica i les telecomunicacions també van oferir gairebé 80.000 places (l’11% del total). De fet, els responsables d’Infojobs i Esade alerten que, actualment, les empreses ja tenen problemes per trobar perfils ben preparats per cobrir aquestes vacants.
“Estem en un moment de canvi -ha explicat la directora de l’Institut d’Estudis Laborals de l’escola de negocis, Anna Ginès-. Veiem que les empreses ja estan demanant aquests llocs de treball molt tecnològicament intensius” i hi ha “un cert decalatge en la formació que té la població activa”, ha afegit.
També s’ha disparat la demanda de treballadors en el camp de la logística, en què, segons Ginès, les empreses també reclamen que els candidats tinguin coneixements d’idiomes i de digitalització.
Ortodoncistes, els més ben pagats
Per estudis, els perfils universitaris són els que opten a un salari més bo, amb gairebé 28.300 euros bruts anuals de mitjana, lluny dels sous per als professionals amb FP, que no arriben als 23.200 euros, i amb estudis bàsics, que es queden en els 19.600 euros de mitjana. Respecte als llocs concrets més ben remunerats a Espanya, es mantenen el d’ortodoncista o implantòleg, amb 70.700 euros; director de projectes d’enginyeria, amb 63.680 euros, i director d’informàtica, amb un salari mitjà, segons Infojobs, de 50.100 euros.