L’incendi a les borses no s’apaga
A Europa les pèrdues les lidera l’Íbex, on tres empreses han perdut més d’un 20% en dues sessions
MadridEls inversors contenien la respiració ahir abans de l’obertura de les borses. Va tornar a ser una d’aquelles jornades en les quals cada moviment dels mercats s’analitzava amb lupa. El signe que agafessin les borses després del brutal sotrac de divendres, quan van caure en picat davant la constatació del Brexit, permetia fer-se una idea de si la magnitud de la tragèdia transcendiria el pànic inicial, o si la primera reacció dels inversors al referèndum al Regne Unit va ser exagerada. I la mà invisible dels mercats va decidir que hi ha motius per al pànic: els selectius europeus van continuar perdent valor, amb caigudes importants que en alguns casos van superar el 3%.
Des de l’arxipèlag britànic van anar arribant notícies negatives al llarg del dia que confirmaven aquesta sensació. L’agència de qualificació de riscos Standard & Poor’s va rebaixar la nota del deute britànic de la preuada triple A a un AA (dos nivells menys), després que el Bank of America pronostiqués que el Regne Unit entrarà en recessió pel Brexit. En el cantó empresarial, també diverses empreses van refer previsions per adaptar-les a la nova realitat: EasyJet va admetre que guanyaria menys i va arrossegar tot el sector aeronàutic europeu i diversos bancs britànics van quedar suspesos de cotització per la patacada que estaven experimentant.
També la lliura va continuar el seu periple descendent fins a caure als 1,19 euros i els 1,32 dòlars. En el cas del tipus de canvi amb el dòlar, es tractava d’un nou mínim des del 1985.
Amb tot, els selectius europeus van tancar en negatiu. París i Frankfurt van registrar baixades del voltant del 3%, Milà va tenir un comportament pitjor i va caure gairebé un 4%, mentre que Londres va deixar-se un 2,55% i l’Íbex-35, de referència a Espanya, va caure un 1,83%.
Però la ressaca del Brexit ahir no era l’únic condicionant. La mirada també estava posada en les borses per mirar d’entendre com païen el resultat electoral a Espanya. Entre els analistes també a les patronals es donava per fet, abans dels comicis de diumenge, que el resultat que més calmaria els inversors seria una victòria clara del PP, que permetés veure un horitzó de formació de govern a Espanya sense gaire dilació. La millora dels resultats del PP, tot i que insuficients per permetre una formació immediata de govern, sembla que va en la direcció que desitjaven els mercats, segons aquesta anàlisi i, de fet, l’Íbex-35 va ser ahir l’excepció europea i va obrir a l’alça, tot i que a mig matí ja estava en números vermells, com la resta de parquets del continent.
La reacció dels inversors al govern de Rajoy, doncs, fa de mal analitzar. El fet que a l’obertura el selectiu de referència a Espanya rebotés més d’un 3%, mentre la resta de mercats europeus es tenyien de vermell, sembla una dada incontrovertible per justificar que era la reacció dels inversors a la victòria conservadora. Però no es pot destriar aquest efecte del fet que divendres l’Íbex va ser també el selectiu més castigat d’Europa, i els oportunistes podrien estar preparats per prendre posicions per considerar que els preus eren prou barats.
En les últimes dues sessions, l’Íbex continua sent el segon mercat que més ha caigut (-14%), només superat per Milà (-15,9%) i lluny del 5,62% que ha caigut Londres. Per la seva banda, la prima de risc, el diferencial entre el bo alemany i l’espanyol a 10 anys, també va baixar. La prima és un termòmetre de la confiança dels inversors en la capacitat que té l’Estat de pagar els seus deutes, però l’alta volatilitat dels mercats de renda variable converteix el deute públic en un valor refugi, i això explica també en part el descens.
Les víctimes
Sigui com sigui, la nova jornada negra al mercat de valors deixa un panorama desolador per a les empreses espanyoles. Amb la caiguda d’ahir, ja són dues les empreses que han perdut la meitat del seu valor fins ara aquest any: el Banco Popular, immers en una ampliació de capital per mirar de resoldre els seus problemes de solvència, i IAG, la fusió entre Iberia i British Airways, que, com la resta d’aerolínies connectades amb el Regne Unit, ha rebut un càstig majúscul dels inversors. De fet, és IAG la cotitzada a la Borsa de Madrid que ha rebut un correctiu més sever en les últimes dues sessions, des que es va conèixer la victòria del Brexit.
L’aerolínia dirigida per Willie Walsh ha perdut un 40% del seu valor en només dos dies, gairebé el doble que el que s’han deixat els altres grans castigats de la borsa espanyola: el Santander i el Sabadell. Els dos bancs, afectats per la seva elevadíssima exposició al mercat britànic, on tots dos operen després d’haver comprat bancs locals, han perdut més d’un 20% del seu valor a borsa en només dos dies, tot i que el Santander va descartar un impacte “rellevant” als seus comptes del Brexit.
Les accions d’aquestes dues entitats, però, s’havien comportat molt millor que la mitjana del sector fins que es va conèixer el resultat del referèndum. Per això, des d’inici d’any, els dos bancs es deixen poc més d’un 25%, menys que el BBVA, CaixaBank, Bankia i el Popular.
LES CLAUS
1. ¿Com ha afectat la victòria del PP a les borses? La borsa espanyola no es va salvar de les caigudes que van afectar ahir tot Europa. La caiguda va ser més lleu que a la resta de parquets, fet que pot explicar-se perquè divendres va ser el parquet més castigat de tots. Es pot afirmar amb una certa seguretat que el resultat electoral no ha afegit dubtes al mercat espanyol.
2. ¿Quines empreses espanyoles estan sent més castigades pel Brexit? Com divendres, de nou, les empreses amb més exposició al Regne Unit han patit més caigudes. De totes, IAG, el consorci que aplega Iberia i British Airways, és la que ha tingut un pitjor comportament. En dos dies acumula una caiguda del 40% i, només ahir, va perdre un 18%. El Santander, el Sabadell i Ferrovial també van rebre, de nou, un fort correctiu per la seva forta presència al Regne Unit.
3. Per què la borsa de Londres baixa menys que altres europees? L’índex FTSE100 és el més ampli d’Europa, amb un centenar d’empreses. La baixada és inferior a la mitjana europea, tot i ser la més afectada, a priori, pel Brexit. Aquesta situació s’explica per la bona marxa d’empreses especialitzades en valors refugi, com l’or i la plata, que han aprofitat la volatilitat causada pel Brexit per guanyar valor. També han guanyat valor alguns exportadors menys dependents d’Europa, beneficiats per la depreciació de la lliura. En canvi, els bancs i les aerolínies cauen més d’un 20% des de divendres.
4. ¿Quina és la borsa més afectada pel Brexit? L’índex més castigat fins ara pel Brexit és l’italià, el FTSE MIB, que perdia ahir prop del 4% del seu valor i acumula, des que es va conèixer el resultat del referèndum al Regne Unit, un 15,9% de pèrdues. La situació crida l’atenció perquè segons Standard & Poor’s, Itàlia havia de ser el segon país europeu menys afectat pel Brexit, només per darrere d’Àustria. L’Íbex-35 espanyol ha perdut un 14% i els selectius de França i Alemanya més d’un 9% del seu valor.