Barcelona / MadridLa hipoteca, el préstec estrella de les entitats espanyoles i el terme que condensa moltes de les preocupacions financeres dels clients bancaris, viu uns dies d’insòlita inseguretat jurídica. La situació creada dijous arran de la decisió del Suprem de canviar la jurisprudència sobre el pagament dels impostos associats a les hipoteques per carregar-lo als bancs va ser esmenada divendres per una altra instància del mateix tribunal, que deixava en suspens un canvi de rumb que per a les entitats suposava una nova sagnia. “Estem tan estupefactes com vosaltres”, deia una font financera la setmana passada.
Inscriu-te a la newsletter Economia
Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi
Aquella estupefacció explica el que es vivia ahir al mercat dels préstecs per a habitatge, i que s’allargarà durant dues setmanes. Aquest és el temps -fins al 5 de novembre- que s’ha donat el Suprem abans de reunir-se i posicionar-se definitivament sobre la qüestió, que afecta aproximadament l’1,5% del valor de les hipoteques.
L’ARA va voler experimentar en primera persona el que viuran els pròxims dies els clients interessats a obtenir una hipoteca i va comprovar que la casuística era ben variada. Un primer factor a considerar és que la informació que els bancs donen sobre aquest producte -el seu producte estrella- s’ha congelat. Alguns bancs espanyols estan revisant les condicions dels préstecs hipotecaris i no n’ofereixen detalls.
Així, les webs del BBVA i Bankia presenten un avís d’“informació no disponible” quan s’accedeix a l’apartat d’hipoteques. En canvi, el Sabadell i el Santander havien retirat de les seves webs la informació sobre hipoteques. En aquests dos casos, els usuaris que la busquen a la pàgina es troben amb un anunci d’altres productes financers de l’entitat. Pel que fa a Caixabank, Bankinter, Liberbank i Caixa d’Enginyers, mantenen les seves respectives pàgines amb la informació sobre hipoteques.
Però la confusió augmenta per als clients que vagin a l’oficina. Segons ha comprovat aquest diari, el BBVA, segona entitat de Catalunya en banca minorista, ha suspès la informació sobre hipoteques. Un treballador d’aquesta entitat deia a l’ARA que no sabien quins preus aplicarien a aquests préstecs i que la decisió dependria del que es decidís al Suprem. Aquesta veu admetia que el BBVA es plantejava fins a quin punt encarirà els seus preus en funció de si li toca assumir els impostos o no.
A l’altre extrem de la balança, una oficina de CaixaBank ja oferia ahir preus d’hipoteques explicant als clients que serà l’entitat qui assumirà l’impost d’actes jurídics documentats. Aquesta interpretació favorable al client no es donava al Sabadell ni a Caixa d’Enginyers. Cap de les dues entitats es donen per assabentats del canvi de jurisprudència del Suprem i continuen carregant l’impost als clients.
La situació de caos s’allargarà, almenys, fins al 5 de novembre. En una reunió convocada ahir d’urgència entre el president del Suprem, Carlos Lesmes, el president de la sala que ha paralitzat la polèmica sentència, Luis María Díez-Picazo, i els sis magistrats que la van redactar, es va fixar per d’aquí gairebé dues setmanes un plenari amb 31 magistrats que han de decidir si finalment seran els bancs o els clients els que es faran càrrec dels impostos hipotecaris.
Tant el govern espanyol com els partits de l’oposició van criticar ahir la incertesa jurídica creada arran de la marxa enrere del Suprem. La ministra d’Economia, Nadia Calviño, va demanar “que s’aclareixi la situació com més aviat millor”. De fet, el cas és tan inèdit que alguns jutjats -com un de primera instància de València especialitzat en litigis hipotecaris- han optat per suspendre tots els judicis relacionats amb els impostos de les hipoteques fins que s’aclareixi la situació. Des de l’àmbit sindical, Comissions Obreres i UGT van qualificar ahir la decisió del Suprem de “nyap nacional”.
Impacte al sector bancari
Des de dijous passat, quan es va saber la sentència del Suprem sobre les hipoteques, els bancs que cotitzen a borsa han acumulat pèrdues a l’Íbex-35 de 8.200 milions d’euros. Si el 5 de novembre es confirmés que correspon als bancs pagar les taxes dels crèdits hipotecaris, l’impacte serà encara més fort, perquè s’obriria la porta al fet que els clients que ja han signat hipoteques reclamin la devolució de l’impost. Seria un cop duríssim per als bancs. Si la devolució tingués 15 anys de retroactivitat, el cost per al sector seria d’almenys 18.000 milions d’euros, segons el càlcul d’un alt executiu bancari entrevistat pel diari El País. Si fossin quatre anys, els tècnics d’Hisenda calculen que ascendiria a 3.631 milions.
Però la sentència no aclaria si tindria caràcter retroactiu o si aniria més enllà dels quatre anys. L’associació de consumidors Facua ja aconsella als clients que van signar hipoteques el 2014 que reclamin a Hisenda la devolució de l’impost sense esperar al 5 de novembre.
CaixaBank
LES DISCREPÀNCIES DE LES ENTITATS
Una interpretació favorable al client
Una oficina visitada ahir per aquest diari confirmava que a les sucursals es recomana optar pel tipus fix (més car que el variable, tot i que més segur a llarg termini) i que l’entitat comptava fer-se càrrec dels impostos derivats de la hipoteca. “No sabem ben bé com quedarà però en principi serà el banc qui ho pagarà”, explicava un empleat, segons informa Albert Martín.
BBVA
Hipoteques aturades fins a la sentència definitiva
Un empleat d’una oficina del BBVA de Barcelona visitada ahir per l’ARA va assegurar que el banc havia aturat la concessió de noves hipoteques fins a la decisió definitiva del Suprem. En cas que s’obligui els bancs a pagar l’impost d’escriptures notarials, l’entitat estudiarà un redisseny de les condicions de les hipoteques per “integrar-hi” l’impost, informa Leandre Ibar.
Banc Sabadell
El banc ignora la sentència fins a la resolució del 5-N
Un empleat d’una oficina del Sabadell a Barcelona va confirmar ahir que el banc continuava deixant a càrrec del client el pagament dels impostos derivats de la hipoteca, així com les despeses del notari. “Continuem com si no hagués passat res fins que hi hagi una decisió”, va dir el mateix treballador. El banc continuava oferint productes de manera habitual, informa Paula Solanas.
Caixa d'Enginyers
La cooperativa no mou fitxa, de moment
Un treballador d’una sucursal va assegurar que, ara mateix, els impostos derivats de les hipoteques els continuaran pagant els clients fins que no hi hagi un veredicte definitiu. “Preferim esperar”, va dir. Des de la mateixa oficina l’empleat consultat per aquest diari va recordar que era Hisenda qui s’acabava quedant els impostos i no el banc, informa Albert Cadanet.