L’Agència Tributària catalana es trasllada a la Zona Franca
BarcelonaL’Agència Tributària de Catalunya (ATC) ja té nova seu. La Generalitat firmarà avui el contracte per traslladar els serveis centrals de la Hisenda pròpia al passeig de la Zona Franca, on s’instal·larà de lloguer. Segons ha pogut saber l’ARA, la nova seu serà l’Edifici T, conegut així per la seva peculiar forma. Ironies del destí, la propietària d’aquest immoble és la nacionalitzada Bankia.
La seu actual de l’ATC és al carrer Fontanella de Barcelona, a tocar de la plaça Catalunya. Tot i que el contracte es firmi avui, el trasllat no es farà fins al mes de febrer. L’ATC serà veïna d’Agbar, que aviat abandonarà la torre que porta el seu nom i traslladarà els seus treballadors al mateix complex que ocuparà la Hisenda catalana.
Els motius del canvi de seu són dos: en primer lloc hi ha el creixement de l’ATC, que cada vegada està assumint més funcions i, si es compleixen els objectius anunciats per la Generalitat, n’haurà de seguir assumint amb una certa celeritat. Les antigues oficines tenien uns 9.000 metres quadrats, mentre que les noves en tindran 10.500. A part del guany net en metres, els responsables de Patrimoni del Govern consideren que la distribució que tenen les noves oficines -més funcional- també permetrà aprofitar millor l’espai.
La segona raó per canviar és l’estalvi en lloguers. Feia temps que la Generalitat buscava un lloc per la Zona Franca per ubicar la nova seu de l’ATC. De fet, el Govern té la intenció d’agrupar tots els edificis administratius en dues àrees: al 22@ hi vol concentrar tots els serveis sociosanitaris, mentre que a la Zona Franca hi pretén concentrar tots els serveis de tipus econòmic. De fet, la Generalitat ja s’ha venut els edificis on actualment hi ha els departaments d’Economia i Empresa i Ocupació. Tot fa preveure, per tant, que després de l’ATC molt aviat aquests dos departaments també començaran a fer les maletes per mudar-se a una zona que no agrada als treballadors.
Descontentament laboral
En saber que haurien d’abandonar el centre de Barcelona, els 200 treballadors de l’ATC s’han manifestat en diverses ocasions contra la possibilitat d’anar a la Zona Franca, una àrea que els desagrada perquè està “molt mal comunicada” en transport públic. “Podem entendre que ens hàgim de traslladar, però no que es busqui un lloc totalment desarrelat i amb dificultats per arribar tant per als ciutadans com per als treballadors”, protestava el desembre passat Sílvia Cegarra, del sindicat CCOO.
Però l’estalvi de la Generalitat per abandonar el centre de Barcelona a canvi de la perifèria és significatiu. A la seu actual, el lloguer és de 20 euros per metre quadrat, mentre que a la nova serà de 16 euros per metre quadrat. Una rebaixa del 20%.
El contracte que firmarà la Generalitat serà de 20 anys i s’hi preveurà la possibilitat que es facin revisions en el preu. Ara bé, en el conjunt dels 20 anys les possibles revisions a l’alça no podran superar el 20% del preu inicial. És a dir, el preu revisat mai no podrà superar els 19,2 euros per metre quadrat.
Segons els càlculs de la Generalitat, en el millor dels casos (és a dir, si el preu es mantingués en els 16 euros per metre quadrat amb què s’inicia el contracte), l’estalvi global per haver canviat de seu seria de 18,9 milions d’euros al llarg dels vint anys de contracte. En el pitjor dels casos (si el preu inicial s’elevés un 20%) l’estalvi seria de 7,3 milions.
Tot i que la planta baixa del carrer Fontanella passarà a estar ocupada per una botiga de moda, la Generalitat renovarà el lloguer per a les plantes altes, que preveu destinar a usos institucionals que ara es fan també en edificis del centre de Barcelona.