Washington dona un marge de tres mesos a Huawei per continuar operant als EUA
El govern nord-americà seguirà investigant l'empresa xinesa en matèria de ciberseguretat
BarcelonaEl govern dels Estats Units ha emès una llicència temporal de 90 dies per a la multinacional xinesa Huawei i les seves filials, que l'autoritza a mantenir les activitats necessàries per continuar operant les xarxes existents i donant suport als serveis de telefonia. La tecnològica xinesa va ser inclosa dijous passat en una llista negra d'empreses amb les quals les companyies nord-americanes tenen prohibit fer negocis sense permís del govern.
"La llicència temporal concedeix temps als operadors per fer canvis i dona marge al departament [de Comerç dels Estats Units] per determinar les mesures a llarg termini apropiades per a proveïdors de telecomunicacions nord-americans i estrangers que actualment confien en els equips de Huawei per a serveis clau", ha declarat el secretari de Comerç nord-americà, Wilbur Ross.
"A curt termini, aquesta llicència permetrà que es mantinguin les operacions relacionades amb els usuaris actuals de mòbils de Huawei i de xarxes rurals de banda ampla [d'aquesta empresa]", ha afegit. Aquesta llicència, que serà prorrogable si ho autoritza l'administració, permet al fabricant xinès eludir temporalment les sancions.
El govern dels Estats Units també aprofitarà aquest nou marge de temps per recollir més informació sobre ciberseguretat en relació a Huawei, un aspecte que considera "crucial" per mantenir la integritat i fiabilitat de les xarxes i dels equipaments operatius actualment. L'administració presidida per Donald Trump exigirà als exportadors de telefonia que obtinguin certificacions especials sobre aquest aspecte: "Amb excepció de les transaccions autoritzades explícitament per la llicència temporal, qualsevol exportació o transferència al país d'articles subjectes a restriccions continuarà requerint una llicència especial", ha aclarit el departament de Comerç.
El gegant nord-americà d'internet Google i diverses companyies fabricants de components per a mòbil amb seu als Estats Units van anunciar aquest dilluns que trencaven relacions amb Huawei arran de la inclusió de la multinacional a la llista negra del govern. La notícia va causar un fort impacte als mercats –el fabricant nord-americà Apple, per exemple, va perdre 15.000 milions de capitalització en borsa en una sola jornada–, ja que Huawei és un important client d'aquestes empreses, a les quals compra software i parts físiques del mòbils, com ara xips.
El president dels Estats Units, Donald Trump, va emetre la setmana passada una ordre executiva –una norma similar a un decret– que impedia a les empreses del sector tecnològic utilitzar dispositius fabricats per empreses que representin "un risc per a la seguretat nacional". Posteriorment, el departament de Comerç va incloure Huawei a la llista d'aquestes empreses que suposen una amenaça.
Ren Zhengfei, fundador i conseller delegat de la multinacional xinesa, ha opinat que l'aixecament temporal de les restriccions a Huawei no té gaire sentit, ja que l'empresa ja ha fet els preparatius necessaris per quan entrin en vigor les restriccions de manera definitiva. Així mateix, ha assegurat que l'administració de Trump està "subestimant" les capacitats de la seva companyia i ha assegurat als usuaris que el 5G de Huawei no es veurà afectat per aquest afer.
En relació a un altre dels litigis entre el fabricant xinès i el govern nord-americà, la directora financera de Huawei i filla de Ren, Meng Wanzhou, està en llibertat sota fiança al Canadà, on va ser arrestada després que un tribunal dels Estats Units en demanés l'extradició per ser jutjada per frau. Meng espera des del desembre la decisió de la justícia canadenca sobre si és finalment entregada a les autoritats nord-americanes.