El Govern defensa que l'impost sobre begudes ensucrades té un impacte positiu sobre la salut pública

La Generalitat continuarà cobrant la taxa i recorrerà la sentència que n'anul·la el reglament

Un estudi qualifica d'"eficient" la taxa sobre les begudes ensucrades de la Generalitat
Leandre Ibar
17/07/2019
3 min

BarcelonaUn informe calcula que l'impost sobre les begudes ensucrades comporta un estalvi d'entre 6,9 milions i 61,2 milions d'euros per al Govern i que representa una millora de la salut pública, ja que causa una disminució de les malalties relacionades amb l'obesitat i, per extensió, milloren la qualitat de vida i l'esperança de vida de la població adulta. L'estudi ha sigut elaborat per Ivàlua, el consorci d'avaluació de polítiques públiques participat per la Generalitat, la Diputació de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'informe es basa en dos supòsits, que provenen de dos estudis independents previs sobre aquest tema: un diu que el consum de begudes ensucrades es redueix un 15,4% i l'altre que es redueix només un 2,2%. En tots dos casos, però, els resultats mostren que la taxa és "eficient", ja que suposa un estalvi per a les arques de la Generalitat i alhora compleix la funció social de millorar la salut pública.

A més, calcula tant l'impacte sobre l'esperança de vida com els costos per al sistema sanitari públic. No obstant, l'estudi només avalua els costos per a la població de més de 20 anys, per la qual cosa no té en compte possibles estalvis ni l'impacte en la salut pel que fa als infants i adolescents.

Per calcular l'impacte sobre la salut pública, l'informe té en compte els anys de vida extra guanyats pel conjunt d'habitants de Catalunya de més de 20 anys gràcies a la caiguda del consum de begudes ensucrades. A més, l'informe també comptabilitza els anys de vida ajustats per discapacitat, que inclou no només els anys addicionals que guanyen, sinó els anys amb una bona qualitat de vida i en què es poden valer per si mateixos. Segons els experts en medicina, les begudes ensucrades tenen un impacte directe en la proliferació de malalties com l'obesitat o la diabetis, que a més augmenten el risc de patir altres trastorns de salut.

En el supòsit que el consum d'aquest tipus de begudes caigués un 15,4%, l'impacte seria de gairebé 9.400 anys de vida més per al conjunt de la població catalana de més de 20 anys, una xifra que augmenta fins als 25.000 anys de vida si s'ajusten per discapacitat. En canvi, amb una reducció del consum del 2,2%, l'augment dels anys de vida de la població amb més de 20 anys serien menors, de 1.300 anys o 3.500 anys si s'ajusta per discapacitat.

A més, el nou impost suposa un cost extra de 2,1 milions en un horitzó temporal de 75 anys, però alhora li comporta estalvis valorats en 63,3 milions si el consum de begudes cau un 15,4%, i d'uns 9 milions si disminueix un 2,2%. Això representa un estalvi net de 61,2 milions d'euros, en el primer cas, i de 6,1 milions, en el segon.

La Generalitat recorre la sentència

L'any passat, la Generalitat va ingressar uns 42 milions d'euros a través d'aquest tribut, que és un dels que el Govern gestiona pel seu compte sense dependre del sistema de finançament autonòmic. Segons el secretari d'Economia, Albert Castellanos, l'executiu català té previst continuar cobrant aquest impost aquest any, malgrat la recent sentència judicial que anul·la el reglament sobre l'impost arran de la demanda posada per les empreses del sector de la distribució, que són les que acaben abonant la taxa.

"Hi ha prou seguretat jurídica per continuar cobrant" l'impost, ha assegurat el número dos del departament d'Economia. "Estem tant convençuts que l'hem inclòs en el pressupost de 2020", ha afegit.

El Govern creu que el fet que la sentència no sigui ferma i, a més, no afecti la llei que crea l'¡mpost, fa que la taxa encara tingui "plena vigència", tot i que el reglament que estableix com s'ha de cobrar hagi quedat invalidat. A més, Castellanos ha indicat que la decisió judicial està "fonamentada de manera bastant feble", per la qual cosa la Generalitat la recorrerà.

Castellanos ha afirmat que la Generalitat vol continuar aplicant l'impost "tenint en compte que genera beneficis socials i és eficient" i té la seguretat que el procés judicial acabarà donant la raó al Govern.

stats