Set dècades per eliminar la bretxa salarial de gènere
La diferència de sous entre homes i dones creix fins als 5.500 de mitjana a Catalunya
BarcelonaLa sortida de la crisi ha agreujat una de les pitjors xacres del mercat de treball: la reactivació econòmica també ha revifat la bretxa salarial entre homes i dones, tant a Catalunya com al conjunt d’Espanya. Aquesta és la conclusió que ahir van coincidir a fer pública dos sindicats diferents, el dels tècnics d’Hisenda Gestha i CCOO.
Segons el primer col·lectiu, el seu últim informe revela que al ritme actual caldrien 70 anys per aconseguir anivellar les diferències salarials entre treballadors i treballadores. L’estudi, titulat Bretxa salarial i sostre de vidre, estima que al conjunt d’Espanya aquesta diferència ha tornat a augmentar mig punt l’últim any: ara les dones cobren un 29,1% menys de mitjana que els homes, o el que és el mateix, ingressen de mitjana 4.745 euros menys l’any que els homes.
En el cas de Catalunya, la bretxa s’amplia encara més i arriba fins als 5.500 euros anuals, pràcticament una tercera part menys (el 30%) del que cobren els homes. Tot i això, la situació encara és més flagrant a Astúries, amb una diferència de gairebé un 38%; Madrid, amb un 37%; o Ceuta, amb un 34%. L’Aragó i Andalusia també superen Catalunya en discriminació salarial (amb una bretxa superior al 30%), mentre que a l’altre costat de la balança hi ha les Canàries, amb una diferència salarial del 16% entre homes i dones.
Greuge en totes les franges
Segons Gestha, la raó principal d’aquesta bretxa generalitzada -i amb tendència a eixamplar-se-és que el nombre de dones que no arriben als 1.000 euros mensuals és molt més alt que el d’homes. Segons l’informe, a més, les diferències salarials augmenten amb l’edat i a mesura que creix la categoria professional: la xifra de dones que ingressen entre 50.000 i 80.000 euros és la meitat que la d’homes, i només 1 de cada 5 treballadors amb un sou de 140.000 és una dona.
Els tècnics d’Hisenda han fet aquests càlculs basant-se en les estadístiques de la mateixa Agència Tributària Espanyola. L’informe de CCOO, en canvi, es basa en dades de l’última enquesta d’estructura salarial disponible, del 2015. Segons aquest altre estudi, la diferència salarial a Catalunya és més baixa quant a percentatge (24%), però el total de diners que deixen de cobrar les dones és més alt: 6.500 euros anuals menys que no pas els homes. Tots dos estudis, però, remarquen que la tendència és que la bretxa augmenti. “És molt possible que constatem que el 2017 la bretxa va tornar a augmentar”, va assegurar ahir Lidia Sandalinas, responsable de transversalitat de gènere de CCOO Catalunya. “Hem de reivindicar un instrument que obligui les empreses a ser més transparents i a donar explicacions”, afegeix la secretària de dones i igualtat del sindicat, Alba Garcia.
Tendència a ampliar-se
L’estudi de CCOO, que desgrana la situació a Catalunya, admet que aquesta bretxa salarial va disminuir els últims dos anys, però remarca que no va ser fruit de la millora del sou de les dones sinó de la precarietat generalitzada en el mercat de treball, que també va afectar negativament els homes.
El sindicat també remarca que gairebé 1 de cada 5 dones (un 18%) tenen ingressos inferiors o iguals al salari mínim interprofessional, mentre que en el cas dels homes és 1 de cada 12 (un 8%). I com en l’estudi dels tècnics d’Hisenda, CCOO coincideix a remarcar sobretot les diferències per edat i a la part baixa de les taules salarials, on es concentra el gruix dels treballadors.
En aquest sentit, el sindicat remarca que segons les últimes dades disponibles a Catalunya el 55% de les dones treballadores tenen ingressos inferiors als 18.160 euros, mentre que en el cas dels homes només el 36% es troben per sota d’aquest llindar. A més, només 1 de cada 10 dones cobra més de 36.300 euros a l’any, mentre que en el cas dels homes són 1 de cada 5. Per sectors, el de la construcció, amb un 27%, és el que té una bretxa més àmplia. El segueixen els serveis, amb un 22%, i el de la indústria, amb un 21%. CCOO també remarca que les dones més malparades per aquestes diferències salarials són les nascudes fora d’Espanya; en aquest cas, la bretxa salarial amb els homes de nacionalitat espanyola es dispara fins al 46%.