Draghi obre la porta a més estímuls si continua la desacceleració de l'economia

Trump carrega contra el BCE perquè creu que anuncia polítiques "injustes" que perjudiquen les exportacions dels EUA

Draghi obre la porta a més estímuls si continua la desacceleració de l'economia
Ara
18/06/2019
3 min

BarcelonaEl president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, ha obert la porta aquest dimarts a una nova retallada dels tipus d'interès i nous estímuls de Frankfurt si continua la desacceleració econòmica i creixen els riscos.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En un discurs al Fòrum del BCE a Sintra, Draghi ha dit que "en les pròximes setmanes" el consell de govern deliberarà sobre els passos a seguir. "Més retallades als tipus d'interès i mesures mitigadores" són alguns dels instruments que ha citat l'italià. Actualment, els tipus d'interès estan al 0%, per la qual cosa una rebaixa addicional significaria situar-los en xifres negatives, que a la pràctica vol dir que els bancs han de pagar per deixar els seus fons al BCE (o, a la pràctica, suposaria cobrar per endeutar-se).

A més, segons Draghi, els programes de compres massives de deute públic compten "amb un considerable marge". El BCE va aturar a finals de l'any passat el programa de compra de deute, tot i que continua reinvertint els bons que vencen.

En l'última reunió del consell de govern del BCE, l'organisme ja va anunciar que mantindria els tipus baixos "tant de temps com calgui" i, com a mínim, fins a l'estiu del 2020. Amb les paraules d'aquests dimarts, però, Draghi va un pas més enllà i anuncia l'aplicació de polítiques extraordinàries.

"Si la crisi ens ha demostrat alguna cosa, és que utilitzarem tota la flexibilitat dins del nostre mandat per complir, i ho farem de nou per respondre a qualsevol repte de futur en l'estabilitat de preus", ha afirmat. Draghi, que acaba el seu mandat el 31 de desembre, ha recordat que el Banc Central "no té tabús" per recórrer a mesures heterodoxes.

En el seu discurs, el president del regulador monetari també ha dit que la "política fiscal" dels governs estatals també "hauria de tenir el seu paper", perquè en els últims 10 anys de crisi "el pes de l'ajust macroeconòmic ha caigut desproporcionadament en la política monetària". No obstant, els estats de la zona euro continuen amb polítiques fiscals poc expansives.

Crítiques de Trump a Draghi

Els mercats han reaccionat ràpidament a les paraules de Draghi amb una caiguda de l'euro i una pujada del Dax, l'índex borsari de referència a Alemanya. Aquests dos fets han provocat les queixes a Twitter del president dels Estats Units, Donald Trump.

Trump s'ha queixat que la depreciació de l'euro dona un avantatge a les empreses europees a l'hora d'exportar enfront de les nord-americanes. "Mario Draghi ha anunciat que vindran més estímuls, la qual cosa ha fet caure immediatament l'euro davant del dòlar, i per tant ho posa injustament més fàcil [als europeus] que competeixin amb els EUA. S'han sortit amb la seva durant anys, juntament amb la Xina i d'altres", diu el missatge del líder nord-americà.

Segons Trump, la UE i la Xina, entre d'altres, porten anys duent a terme una política monetària encarada a mantenir la seva moneda devaluada per afavorir les exportacions, un fet que, a parer seu, perjudica la indústria nord-americana, que no pot competir-hi en igualtat de condicions.

Trump encara ha fet dos nous tuits en què ha qualificat d'"injusta" la pujada del Dax causada per l'anunci de Draghi: "El Dax alemany, pels núvols a causa dels comentaris sobre els estímuls de Mario Draghi. Molt injust per als Estats Units!", ha indicat Trump. "Els mercats europeus han pujat pels comentaris (per als Estats Units) fets avui per en Mario D!", ha assenyalat el president nord-americà en un altre missatge a la xarxa social.

stats