Batalla triangular de Foment amb Cecot i Pimec

La gran patronal s’enfronta amb la del Vallès pel territori i amb la de les pimes per la representació

Una seixantena d’empresaris i líders patronals s’han reunit aquesta setmana per debatre el futur d’aquestes organitzacions.
à.f.m.
25/10/2015
2 min

Sant Benet de BagesDilluns passat, poques hores després que els presidents de Foment del Treball i Cecot coincidissin a la jornada d’Esade a Sant Benet de Bages, va esclatar la guerra entre les dues patronals. Al matí el professor d’Esade i director de la Càtedra de Lideratge, Àngel Castiñeira, havia instat les organitzacions empresarials a provocar canvis “en positiu”. A la tarda va quedar clar que la situació entre les patronals és molt complicada.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Avui en dia hi ha dos grans conflictes que les enfronten, i tots dos tenen Foment del Treball al mig. El conflicte més recent és el que es va destapar dilluns, quan el comitè executiu de Foment va decidir iniciar un procés per decidir si expulsa Cecot, segurament la divisió territorial més poderosa que té la gran patronal catalana. El motiu oficial per iniciar aquest procés és l’expansió territorial de Cecot, que cada cop ofereix més serveis fora de la seva Terrassa natal. De tota manera, fonts pròximes a Foment admeten que la tensió ha crescut després de l’estiu arran dels posicionaments polítics del president, Joaquim Gay de Montellà, i les protestes posteriors del líder de Cecot, Antoni Abad. Ara una comissió interna realitzarà un estudi per decidir si s’expulsa Cecot.

Joaquim Gay de Montellà no es podrà presentar per ser reelegit quan Foment celebri eleccions d’aquí tres anys i, casualment o no, una de les persones que podrien tenir interès a optar a la presidència és Antoni Abad. ¿Té alguna relació això amb el procés d’expulsió que ara es podria iniciar? Ningú ho confirma ni ho desmenteix.

El conflicte amb Pimec

En el cas de Pimec, els ànims estan menys calents de portes enfora però, en realitat, el xoc amb Foment també és molt dur. Fins ara, les patronals que tenien representació als òrgans oficials (com el Servei d’Ocupació de Catalunya, SOC) eren Foment, Pimec i Fepime, que és la divisió de pimes de Foment. Aquest estiu, però, la Generalitat ha apartat Fepime en considerar que no té caràcter propi i que és una mera sucursal de Foment. Això ha implicat que Fepime hagi quedat apartada del SOC o del Consell de Relacions Laborals, com va avançar l’ARA fa dues setmanes. Foment, però, no s’ha quedat de braços plegats i ha advertit que iniciarà “totes les accions legals necessàries” per revertir aquesta decisió.

En paral·lel, la Generalitat ha obligat Foment i Pimec a fer un cens per saber realment quantes empreses tenen afiliades cada una. Amb aquest cens, afirma el Govern, podrà repartir les quotes de representació de manera veritablement proporcional a la realitat. El termini per fer aquest recompte s’acaba el mes vinent.

Veient l’agitació actual, si algú esperava que, com s’havia intentat des de feia anys, hi hagués una gran fusió entre Foment i Pimec, aquesta opció sembla avui més lluny que mai.

stats