El BBVA, imputat pels espionatges de Villarejo
El jutge investiga si l'entitat va contractar l'excomissari per espiar Sacyr
BarcelonaEl jutge de l'Audiència Nacional ha decidit imputar com a persona jurídica el BBVA pels presumptes delictes de suborn, revelació de secrets i corrupció en relació amb el cas Villarejo. El jutjat accepta així la petició de la Fiscalia Anticorrupció per investigar si el banc va encarregar el 2004 espiar les activitats de la constructora Sacyr a través de Cenyt, l'empresa de l'excomissari José Manuel Villarejo.
Aquesta investigació s'emmarca dins del cas Tàndem, relacionat amb les activitats desenvolupades per l'expolicia i comissari Villarejo durant 13 anys a canvi d'una quantitat estimada de 10 milions d'euros. Villarejo està en presó preventiva des del novembre del 2017.
Segons els escrits de la Fiscalia Anticorrupció, l'entitat dirigida per Francisco González va contractar l'entramat empresarial del comissari jubilat José Manuel Villarejo per desenvolupar tasques d'intel·ligència "de natura patrimonial i de caràcter il·lícit", a més de seguiments personals i accés a comunicacions i dades bancàries. Segons la Fiscalia, aquestes accions haurien suposat "múltiples" vulneracions de drets fonamentals a nombroses persones.
L'excomissari Villarejo hauria orquestrat tot un desplegament per frenar l'entrada de la constructora Sacyr en el consell d'administració del banc. Segons algunes informacions periodístiques, Villarejo hauria facturat més de mig milió d'euros a canvi d'informes que incloïen la monitorització de 4.000 telèfons i seguiments a periodistes, empresaris i polítics entre el 2004 i el 2005, fins i tot l'aleshores ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, que està personat en la causa com a acusació.
Després que aquests negocis entre l'excomissari i el BBVA sortissin a la llum, el president d'honor del banc, Francisco González, va presentar la seva renúncia i el seu successor a l'entitat va encarregar una auditoria i una investigació interna per aclarir els fets.