Aragonès ofereix canvis fiscals per atreure socis als comptes

S’obre a modificar l’IRPF, successions i impostos ambientals

Pere Aragonès : “A Catalunya ja es paguen els impostos que s’han de pagar, el problema és qui els recapta”
Quim Bertomeu
05/09/2019
3 min

BarcelonaPrimer moviment de transcendència del Govern per trobar un soci per aprovar els pressupostos del 2020. Malgrat que les negociacions amb els partits de l’oposició tot just estan en fase embrionària, ahir el vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, va anunciar que està disposat a fer modificacions fiscals per aconseguir suports. Concretament, en l’IRPF, l’impost de successions i tributs ambientals. Per ara, no hi ha xifres concretes sobre la taula. De fet, en el cas de l’IRPF, la proposta va ser força ambigua. El conseller, en una entrevista a TV3, va dir que l’impost es pot modificar “per dalt, per baix i per tot arreu”. Així, va suggerir que es podria aplicar “algun ajustament” per incrementar la fiscalitat en els trams més elevats i restar pressió a les rendes més baixes.

Pel que fa al de successions, també va veure marge per introduir-hi canvis, tot i que va garantir que en seguirien quedant fora la majoria de petites herències. “No som un país amb molta gent rica, cal gravar específicament les grans herències, i això ho podem acabar de millorar”, va exposar. Els últims anys, ERC i JxCat han estat especialment reticents a tocar successions. Pel que fa a la fiscalitat verda, es va limitar a dir que és necessària per afrontar la “crisi climàtica”.

Els tres impostos escollits pel vicepresident no són gratuïts. Són els tres que van centrar part de les negociacions dels pressupostos de l’any passat amb els comuns, tot i que aleshores no es van acabar de concretar en la proposta definitiva. Aleshores Aragonès ja s’havia avingut a introduir-hi modificacions, però els comuns les van veure insuficients. Així, per als pressupostos del 2019 Economia va plantejar canvis en successions -reduint bonificacions- que augmentaven entre 15 i 40 milions la recaptació de la Generalitat, mentre que els comuns plantejaven un augment de fins a 500 milions. Quant a l’IRPF, el Govern es va obrir a tocar-lo quan les converses ja havien descarrilat.

Respecte a la negociació del 2019, però, ara hi hagut un canvi de paradigma substancial. En aquell moment Aragonès va començar les negociacions deixant al marge la modificació d’impostos, i la va incloure més endavant després de la pressió dels comuns. Aquesta vegada la qüestió ha sortit a la primera.

Contactes inicials

Mentrestant, la seu del departament d’Economia va ser ahir l’escenari de nous contactes entre el Govern i els grups parlamentaris per trobar el suport als pressupostos, en aquest cas amb els comuns i el PSC.

Fonts del partit d’Ada Colau consultades per l’ARA celebren que l’arrencada de les negociacions hagi sigut “més intensa” que en l’últim exercici, però consideren que els comptes tenen mancances. Veuen insuficient l’augment de la despesa que planteja el Govern -2.500 milions respecte al 2017 i 795 respecte als comptes fallits de l’any passat- i reclamen que la Generalitat inclogui una pujada dels seus ingressos per la “via de la fiscalitat”.

Pel que fa el PSC, la diputada Alícia Romero va lamentar la “poca concreció”, però es va obrir a continuar-ne parlant. Els socialistes veuen dues deficiències principals. La primera, purament econòmica, és que consideren que l’augment de la despesa és insuficient i “no reverteix les retallades”. La segona és l’orientació política del Govern. Demanen al president de la Generalitat, Quim Torra, que abandoni la confrontació i que en el pròxim debat de política general situï l’executiu català en un marc de “diàleg i legalitat”. “És a les seves mans”, va concloure.

Des de la conselleria d’Economia segueixen sent optimistes i van considerar les reunions “cordials i constructives”. A TV3, Aragonès va tornar a insistir en la importància d’aconseguir uns nous comptes després de dues pròrrogues, sobretot pels problemes que suposaria no tenir-ne: “No és que sigui complicat tècnicament, que ho és, és que és inviable políticament”. El vicepresident no va voler entrar a valorar les conseqüències d’un nou fracàs, malgrat que altres vegades ha obert la porta a eleccions anticipades: “Amb el president de la Generalitat prendrem decisions per gestionar-ho”.

stats