Subministraments bàsics

De 7 a 34 euros: les diferències abismals en la factura de l'aigua per ciutats

Un estudi de Facua situa Barcelona com la tercera més cara d'Espanya i Girona com la més barata entre les capitals catalanes

La factura de l'aigua canvia de forma notable en funció de la ciutat on es viu, fins al punt que el preu final pot variar fins a un 480%. La diferència s'extreu de l'últim estudi de l'associació de consumidors Facua que compara les tarifes d'aquest 2021 entre 57 ciutats de tot Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'anàlisi de Facua compara els dos models de consum més recurrents contractats pels ciutadans. D'una banda, un consum de 9 metres cúbics i, d'una altra, de 13 metres cúbics, amb un calibre de 13 mm o 15 mm. En funció de la ciutat, el preu final de la factura pot variar fins a 278 euros l'any en les cases on hi ha un consum mensual de 9 metres cúbics, i fins a 329 euros l'any on el consum contractat és de 13 metres cúbics.

Cargando
No hay anuncios

Les dues ciutats més cares són Ceuta i Múrcia, amb una tarifa en el consum de 13 metres cúbics al mes que arriba fins als 34 euros en tots dos casos. La tercera posició es disputa entre tres ciutats en funció del consum contractat o el calibre. Mentre que Cadis i Tenerife són les terceres ciutats més cares en el cas d'un consum de 9 metres cúbics, Barcelona es manté com la tercera més cara entre les 57 localitats estudiades en el cas d'un consum de 13 metres cúbics. Facua critica que el tipus de calibre del comptador impliqui una diferència de preu perquè "no hi ha raons tècniques perquè sigui així, com recullen els mateixos fabricants". Lleó és, en canvi, la ciutat on la tarifa de l'aigua és més econòmica en qualsevol dels casos. Per a un consum de 9 metres cúbics al mes el preu és de 4,83 euros, mentre que la tarifa per a 13 metres cúbics és de 7,29 euros.

Entre les ciutats catalanes analitzades, Barcelona té les tarifes més cares en tots els casos, seguida de Lleida, Tarragona i, finalment, Girona, on l'import total del subministrament d'aigua (proveïment i sanejament) és més econòmic. Si s'agafa com a exemple un consum de 13 metres cúbics amb un comptador individual de 13 mm, la tarifa a Barcelona és de 33,22 euros, a Lleida de 26,24 euros, a Tarragona de 23,92 euros i a Girona de 18,50 euros.

Cargando
No hay anuncios

En un estudi, l'organització de consumidors i usuaris apuntava que les diferències de preu entre ciutats poden ser fruit d'una "dificultat d'abastiment més gran" o de conceptes com el pagament del comptador, que en algunes ciutats no s'afegeix a la factura i en d'altres sí. Al seu torn, Facua afegeix que més de la meitat de les ciutats analitzades també inclouen diferents cànons que tenen per finalitat cobrir les despeses de les infraestructures de sanejament o depuració, però en canvi n'hi ha 23 que no inclouen cànons a les seves tarifes.

Amb tot, Facua reclama als ajuntaments, que són qui té les competències sobre el subministrament d'aigua, que "adoptin un sistema més progressiu de les tarifes que reflecteixen millor el consum de les llars per nombre d'habitants de manera que es penalitzin els consums excessius de forma més realista i justa".