Economia 26/02/2021

40 inspectors laborals cobraran nou mesos sense treballar

Reben 1.200 € mentre esperen que se’ls adjudiqui el lloc de feina

3 min
Cues a les oficines del SOC, que comparteixen espai amb el SEPE, organisme que gestiona els ERTO.

BarcelonaA la llista de 170 subinspectors laborals que porten un any cobrant 950 euros nets al mes amb 14 pagues sense treballar perquè el govern espanyol no els ha assignat el lloc de treball en què s’han d’incorporar se li han de sumar ara 40 inspectors laborals més. Porten cobrant 1.214 euros bruts des del mes de desembre (també amb dues pagues extres) i les previsions més optimistes preveuen que seguiran en aquesta mateixa situació fins a la tardor, és a dir, entre nou i deu mesos després que finalitzessin les pràctiques.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons ha pogut saber l’ARA, el col·lectiu es va reunir dimecres amb la secretària general d’Inspecció de Treball i Seguretat Social, Carmen Trujillo, i la directora de l’escola del mateix organisme, María Sonsoles, per saber quan se’ls atorgaria plaça, i en la trobada se’ls va dir que “sent optimistes, entre el setembre i l’octubre”.

El motiu d’aquest retard és, igual que ha passat amb els 170 subinspectors laborals, que primer s’ha de convocar un concurs de trasllat per als que ja són al cos. Les places que quedin lliures seran per a aquests 40 nous inspectors. En la mateixa reunió, les portaveus d’Inspecció de Treball van assegurar que aquest concurs sortirà publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) al març. A partir d’aquí hauran d’esperar els tres mesos de termini per resoldre’l i, posteriorment, s’atorgaran les places als inspectors nous. Tot plegat farà que no comencin a treballar, segons van dir a la reunió, fins a la pròxima tardor.

Treball diu que pot ser mig any

El ministeri de Treball, però, defensa que no té per què passar tant de temps i que, un cop resolt el concurs de trasllat del cos actual (si s’acaba publicant al BOE al març això passaria el juny), l’adjudicació de places per als que s’incorporen pot anar més ràpid. Però aquest no ha sigut el cas de la meitat dels 170 subinspectors laborals citats, que han hagut d’esperar tres mesos a saber el seu lloc de treball un cop finalitzat el concurs de trasllat i dos més abans no s’incorporin finalment a la feina, cosa prevista per a aquest mes de març. L’altra meitat encara ha d’esperar tres mesos perquè es resolgui el concurs.

Però portaveus de la cartera que dirigeix Yolanda Díaz també deixen clar que és competència del ministeri de Funció Pública (que està col·lapsat des que va esclatar la pandèmia) l’autorització de la convocatòria del concurs de traslladat i de les places que quedin lliures.

Alhora, les portaveus del ministeri de Treball insisteixen que el sou que estan cobrant aquests 40 inspectors és el salari de pràctiques. Precisament el col·lectiu ha demanat en diverses xarxes socials que s’agilitzi l’adjudicació de la seva plaça, ja que un cop s’incorporin al cos també se’ls actualitzarà el sou que els pertoca, que és d’uns 3.000 euros mensuals nets més dietes. De fet, a la reunió de dimecres els afectats van demanar incorporar-se a treballar a la província on resideixen fins que no es resolgui el concurs, una opció que van descartar les portaveus d’Inspecció de Treball, que els van oferir seguir fent pràctiques. En el que sí que va haver-hi acord va ser en la idea que facin una formació permanent perquè, un cop comencin a treballar, l’adaptació sigui ràpida.

Es dona la circumstància que una de les principals feines d’aquest col·lectiu en plena pandèmia, tal com també passa amb els 170 subinspectors laborals, és precisament controlar que les empreses executen correctament els ERTO i compleixen amb les mesures de seguretat anticovid.

Escrivá vol impulsar ERTOs estructurals postpandèmia

Quan la pandèmia estigui controlada, s’acabin les restriccions i l’activitat econòmica es recuperi, alguns sectors i empreses hauran d’enfrontar-se a processos de reestructuració, segons va afirmar ahir el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá. Per evitar que l’atur es dispari, el govern espanyol estudia posar en marxa nous ERTO que serveixin d’alternativa a l’acomiadament. La idea és que facilitin la mobilitat dels empleats entre empreses sense haver-se de quedar sense feina. La mesura podria comptar amb finançament dels fons europeus antipandèmia. La Generalitat va anunciar ahir que més de 150.000 persones que estan en ERTO i tenen ingressos baixos han demanat l’ajuda que s’atorgarà a aquest col·lectiu.

stats