Energia

300 M€ anuals per adequar la xarxa al nou model elèctric

Endesa vol aprofitar al màxim els fons europeus impulsant la digitalització

Jose Manuel Revuelta, Director General I&N Espanya a Endesa.
3 min

BarcelonaLa transició energètica no només ha canviat la manera de generar l’electricitat. També hi ha un canvi molt important –i costós–, que és com arriba a les llars, indústries, comerços i altres punts de consum. Abans, des d’una central elèctrica l’electricitat anava per les línies de transport, i després les de distribució, fins al punt final. Ara l’autoconsum i la generació distribuïda fan que els punts de generació es multipliquin i que les xarxes hagin de ser reversibles. Un exemple: una casa amb instal·lació d’autoconsum en determinades hores rep electricitat de la xarxa, però en altres moments; quan l’electricitat que genera supera el seu consum, aboca el sobrant a la xarxa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Perquè això funcioni cal una inversió considerable. Endesa Distribución, la companyia distribuïdora d’electricitat a Catalunya (pels seus cables hi passa tota l’electricitat independentment de qui la generi i qui la comercialitzi), va invertir l’any passat en la xarxa 290 milions d’euros, un 25% més que l’any precedent, i per als tres pròxims anys vol destinar-hi 300 milions per exercici, segons ha explicat a l’ARA el director general d’infraestructures i xarxes d’Endesa, José Manuel Revuelta. L’impuls inversor té dos trampolins. D’una banda, la necessitat d’adequar la xarxa per al nou model elèctric. De l'altra, els fons europeus, que no es volen deixar perdre però que s’han d’executar abans de la fi del 2023.

Segons Revuelta, les inversions en línies, transformadors o punts d’accés a la xarxa requereixen molts anys, permisos i burocràcia. “Buscarem inversions que requereixin pocs tràmits per assegurar d’alguna manera que aquests fons s’aprofiten”, diu Revuelta. “En dos anys no es poden fer, per exemple, inversions en noves línies que requereixin declaració d’impacte ambiental o canvis urbanístics”, incideix, i per això apunta que se centraran molt en la digitalització, que requereix menys tràmits i és més ràpid. Algunes coses del que està previst fer són instal·lar 7.000 telecomandaments aquest any en més de 7.700 quilòmetres de línies de distribució i sensoritzar 26.700 centres de transformació dels més de 45.800 que hi ha a Catalunya.

L’adequació de la xarxa és clau davant el procés d’electrificació de l’economia i l’aparició de la nova mobilitat elèctrica. Revuelta assegura que la xarxa estarà a punt el 2050 per assolir la neutralitat en carboni, però assegura que hi ha hagut “un canvi brutal en la gestió”.

Impacte en el rebut

Sobre l’impacte que poden tenir en el rebut de la llum aquestes inversions en la xarxa, el directiu d’Endesa assegura que actualment la tarifa d’accés –que és la part del rebut que finança la distribució– suposa entre el 15% i el 20% de la factura per als usuaris. Com que és un negoci regulat, creu que la repercussió final serà petita per als clients finals. “Aquestes inversions poden incrementar una mica el rebut, però en una magnitud que no té res a veure amb el component d’energia”, que és el que els últims mesos ha disparat la factura, explica Revuelta.

El directiu també creu que el model de factura elèctrica en hores vall i hores punta que va entrar en vigor ara fa un any acabarà millorant l’eficiència. “Qui es plantegi carregar el cotxe ho farà en tarifa nocturna. Podràs programar el cotxe perquè es carregui en els moments de tarifes més baixes i aboqui electricitat de la seva bateria a la xarxa en el moment de preus més alts”, diu. Aquesta eficiència permetrà rebaixar les inversions per assegurar el correcte subministrament en les hores punta, que són les més quantioses.

Queixes de les renovables

Respecte a les queixes dels promotors de renovables per les dificultats per retornar la seva energia a la xarxa, Revuelta assegura que molts cops les alternatives requereixen una inversió per part del promotor dels parcs de renovables. “Si el promotor vol fer una cosa que només és per a ell, les inversions les hauria de pagar ell, perquè si no les pagaríem entre tots, ja que la distribució és un negoci regulat”.

stats