El 22@ recupera el nivell prepandèmia: 1.048 M€ d'inversió immobiliària
La superfície llogada per a oficines a la zona creix un 184% el 2021, fins als 125.000 metres quadrats
BarcelonaEl negoci de les oficines al districte del 22@, a Barcelona, ja ha recuperat els nivells prepandèmia, tant en volum d'inversió com en la contractació d'espais, segons l'informe que elabora anualment la consultora immobiliària Cushman & Wakefield per a l'associació 22@ Network, que agrupa les principals empreses de la zona.
Segons aquest estudi, durant el 2021 es van contractar 125.000 metres quadrats d'oficines al districte, amb un creixement del 184% respecte a l'any anterior, marcat per la pandèmia del covid-19. Així, és el quart any consecutiu que el 22@ lidera la contractació d'oficines a Barcelona i Catalunya. De fet, la superfície contractada a l'enclavament preferit de les tecnològiques a la capital catalana és un 38% del total dels metres quadrats llogats a Barcelona. A més, es tracta d'uns edificis de gran qualitat, ja que tres quartes parts (76%) de la superfície contractada és en immobles amb classificació A pel que fa a l'eficiència energètica. El preu del lloguer al districte se situa de mitjana en els 22,50 euros el metre quadrat al mes.
Aquest èxit del lloguer d'oficines al districte tecnològic i la falta de superfície disponible —hi ha més demanda que oferta— ha animat els inversors a aixecar nous edificis. La inversió en oficines al 22@ el 2021 va assolir els 1.084 milions d'euros i ja iguala els nivells del 2019, l'any rècord d'inversió en oficines a Barcelona. De fet, aquesta quantitat suposa més de la meitat de tota la inversió en oficines a la capital catalana. Fins al desembre del 2023, el districte comptarà amb un total de 28 projectes d'immobles nous o reformats que sumaran 311.000 metres quadrats de nou estoc d'oficines, però una quarta part (el 26%) d'aquesta superfície ja està compromesa.
La manca de superfície ha empès els inversors, segons indica l'informe, a buscar posicions en tots els micromercats del districte, especialment a la part nord, on fins ara no hi havia tant desenvolupament d'oficines.
Segons Javier Bernades, responsable de l'àrea d'oficines de Cushman & Wakefield a Espanya, aquestes dades certifiquen que el 22@ és "una història d'èxit". En l'opinió del directiu, "la incògnita és si la nova modificació del pla general metropolità estarà a l'altura del que s'ha aconseguit en els últims 20 anys".
Un bon any a Barcelona
Cushman & Wakefield assenyala en el seu informe que malgrat la pandèmia i l'auge del teletreball, el sector de les oficines de Barcelona ha superat el sotrac i ha tancat un bon 2021, amb una inversió a tota la ciutat de 2.000 milions d'euros, respecte als 755 milions del 2020; i una demanda de superfície per llogar de 332.000 metres quadrats, un 86% més que l'any anterior.