L'impacte de la pandèmia

El 22@ podria tenir falta d'oferta d'oficines el 2024

La superfície disponible pujarà fins al 2023, segons Cushman & Wakefield

BarcelonaEl districte del 22@ es podria trobar els anys 2024 i 2025 amb una falta de superfície disponible d'oficines que crearia una tensió entre l'oferta i la demanda i, en conseqüència, una pujada de preus. Aquesta previsió l'ha fet aquest dijous Javier Bernades, soci internacional de la consultora Cushman & Wakefield, durant l'acte de celebració dels vint anys del districte tecnològic organitzat per l'associació 22@ Network.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Bernades ha recordat que el districte venia d'unes taxes de disponibilitat molt baixes, d'entre el 2% i el 4%, però ha apuntat que amb l'impacte de la pandèmia i els metres quadrats que s'estan desenvolupant, la disponibilitat de superfície d'oficines per llogar podria pujar entre el 7% i el 8% aquest any, i el 2022 situar-se ja en percentatges de dos dígits, això sí, baixos, i mantenir-se així el 2023. Durant aquest període, ha dit, "no hi haurà problemes per atendre la demanda", però ha apuntat que el 22@ continuarà sent "la destinació i referència internacional de Barcelona per a les empreses". Per tant, el 2024 i el 2025 "ens podríem trobar que no hi hagués prou producte i tornaríem a tenir tensions de disponibilitat i, de retruc, un repunt de preus".

Cargando
No hay anuncios

El soci de Cushman & Wakefield ha repassat l'evolució històrica del 22@ fins a convertir-se en un referent per a les multinacionals, sobretot tecnològiques, per instalar-s'hi i captar talent, a més de la situació actual del districte. Ha indicat que no creu que la modificació del pla general urbanístic per introduir més habitatge al districte afecti el mercat d'oficines.

Per al 2021 hi haurà una nova oferta de 100.000 metres quadrats, dels que quasi la meitat (48%) ja està prellogada. L'oferta augmentarà a 235.000 metres quadrats, amb un 8% prellogat, el 2022, i el 2023 s'hi sumaran 88.000 metres quadrats més. Aquest augment de superfície i el nivell de prelloguer comportaran l'augment de disponibilitat de superfície els pròxims dos o tres anys.

Cargando
No hay anuncios

Respecte al primer trimestre d'aquest any, Bernades ha destacat les bones dades de lloguer i d'inversió en el mercat d'oficines. La contractació a Barcelona ha augmentat un 60% el primer trimestre —amb el lideratge del 22@, que hi ha concentrat el 22%—, i la inversió ha fregat els 300 milions, la millor dada trimestral des del 2017, amb cinc grans operacions al 22@. Malgrat tot, Bernades ha indicat que cal veure si aquestes bones dades del primer trimestre es consoliden com a tendència o si responen a operacions ja previstes que s'havien paralitzat per la crisi del covid-19 i que s'han materialitzat ara.

L'oficina sobreviurà

El soci de Cushman & Wakefield ha exposat el resultat d'una enquesta feta entre els seus clients sobre l'impacte de la pandèmia i el teletreball. La conclusió és que, quan torni la normalitat, l'oficina física sobreviurà malgrat que el teletreball ha vingut per quedar-se. Això sí, les empreses tindran menys necessitat de superfície. Una reducció que podria ser d'entre el 10% i el 15%.

Cargando
No hay anuncios

També ha aventurat que, malgrat la difícil situació per la qual passen actualment els coworkings a conseqüència de la pandèmia, a llarg termini "seran els guanyadors". "Els veurem ressorgir després d'aquest període tan difícil", ha indicat.