El 2023 arrenca amb una pujada de l'atur: augmenta en 5.306 persones a Catalunya
La fi dels contractes per a la campanya de Nadal destrueix 37.637 llocs de treball
BarcelonaEl 2022 va tancar amb dades positives per al mercat laboral, però el 2023 comença, com és habitual en els mesos de gener, amb un nou increment del nombre d'aturats. A Catalunya es van registrar 5.306 desocupats més al gener, un repunt de l'1,53% respecte al desembre, segons les dades publicades aquest dijous pel ministeri de Treball espanyol. Actualment hi ha 351.644 persones sense feina a Catalunya, la xifra més baixa en un gener des del 2008.
Aquests indicadors són pitjors que el desembre passat, però millors que el gener del 2022. En comparació amb el primer mes de l'any passat, la xifra d'aturats a Catalunya s'ha reduït en 20.158 persones. El Principat és la quarta comunitat on més va créixer aquest indicador al gener, per darrere d'Andalusia (21.048), Madrid (11.140) i el País Valencià (6.776). De fet, només es van registrar menys aturats que al desembre a les Illes Balears, amb una disminució de 297 persones.
Pel que fa al conjunt d'Espanya, l'atur registrat va augmentar en 70.744 persones, un increment del 4,49%. D'aquesta manera, al gener hi havia 2.908.397 ciutadans espanyols apuntats a les llistes dels serveis d'ocupació amb la intenció de trobar una nova feina. "L'economia es troba en un punt de standby encara, i el mercat de treball ho reflecteix clarament. Ens estem tornant a instal·lar en la normalitat i ens trobem gairebé en situacions prepandèmia, però cal recordar que el que teníem el 2019 era un cert alentiment de la creació d'ocupació", apunta Jordi García, catedràtic de dret del treball de la Universitat de Barcelona.
Fonts del ministeri que dirigeix Yolanda Díaz, però, han remarcat que aquest increment de l'atur és inferior al que s'havia observat en geners d'altres anys, ja que abans de la pandèmia va augmentar en més de 100.000 persones en alguna ocasió. Cal tenir en compte que aquest és un mes en què s'acaben molts contractes específics per a les campanyes de Nadal. "El que hauríem d'esperar amb l'efecte de la reforma laboral i l'execució dels fons europeus és estar una mica millor, però és una mica d'hora per treure'n grans conclusions. Hauríem d'esperar a un moment en què no hi hagi un comportament tan estacional", afegeix García.
Aquest efecte també es tradueix en les dades d'afiliació que ha compartit aquest dijous el ministeri d'Inclusió, Migracions i Seguretat Social. A Catalunya durant el gener es van destruir 37.637 llocs de treball, una caiguda de l'1,04%, de manera que el total de cotitzants se situa en 3.578.142 persones. En l'àmbit estatal, al gener es van perdre 215.047 afiliats, fins a quedar prop dels 20,3 milions.
Gener "costerut"
En la seva valoració de les dades de l'atur, el secretari de Treball, Enric Vinaixa, també ha recordat que des dels darrers anys el gener és un mes "costerut". "El comportament és de valors molt habituals i iguals en tota la sèrie històrica", ha apuntat. En aquest sentit, també ha celebrat que, tot i la destrucció d'ocupació amb què comença el 2023, s'ha registrat la millor afiliació a la Seguretat Social en un mes de gener i hi ha 95.628 catalans més donats d'alta a la Seguretat Social que un any enrere.
Per la seva banda, el secretari d'Estat d'Ocupació i Economia Social, Joaquín Pérez Rey, ha comentat a la roda de premsa que la pujada de l'atur registrat "mai no pot ser una bona notícia" i que cal interpretar-la "amb rigor i amb la preocupació necessària". Tot i això, ha precisat que l'augment dels aturats al gener està "marcat per l'estacionalitat de la campanya de desembre i Nadal" i ha insistit en la "gran transformació del mercat de treball".
Els sindicats també admeten que aquestes xifres són força coherents amb el que s'espera del mes de gener, però hi afegeixen alguns matisos. Des de CCOO de Catalunya, el seu secretari de Treball i Economia, Ricard Bellera, assegura que, tot i que les dades no són dolentes, mostren un "estancament" que cal combatre amb l'aprovació dels pressupostos i l'impuls de polítiques públiques d'ocupació. En una línia similar, Núria Gilgado, secretària de política sindical de la UGT a Catalunya, ha demanat "polítiques actives" per donar una oportunitat als aturats, i especialment als de llarga durada, que creixen, segons les últimes dades. Els dos sindicats també han aprofitat per recordar una altra reivindicació: augmentar els salaris per combatre la inflació.