8-M

2022 i la bretxa segueix oberta

La UGT reclama que es modifiqui la llei de la igualtat per obligar a reduir les desigualtats salarials

BarcelonaMés atur, més temporalitat laboral, més inactivitat quan es forma una família, feines més precàries o escassa presència femenina a la cúpula de les empreses. Aquests són cinc dels punts que formen part del decàleg que ha elaborat el sindicat UGT per millorar la situació laboral de les dones a Catalunya. Una situació que en ple 2022 encara està molt lluny de la igualtat de gènere.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Són diversos els estudis que s'han publicat amb motiu del 8-M i que corroboren aquesta bretxa laboral. Entre aquests estudis hi ha el de Women in business de la consultora Grant Thornton, que ha apuntat aquest dimarts que la presència femenina a les cúpules directives d'empreses catalanes se situa en el 32%. Tot i que Catalunya és l'única comunitat estatal que ha reduït la distància respecte al 2021, concretament en dos punts, la xifra és inferior a la mitjana espanyola (36%) i a l'europea (33%), i per davant seu hi ha Madrid (39%), Galícia (36%) i Andalusia (34%).

Cargando
No hay anuncios

Tornant al decàleg de la UGT, el sindicat també reclama que la formació ajudi a ser un element igualador entre les actuals diferències de gènere –cosa que actualment no passa–, que es fomenti la conciliació i que es redueixi la bretxa salarial.

Segons dades de l'INE recollides pel sindicat, el salari mitjà anual dels homes el 2019 a Catalunya va ser de 28.965 euros, mentre que el de les dones va arribar als 22.988 euros, un 20,64% menys (uns 500 euros menys al mes). A Espanya la bretxa va ser lleugerament inferior: un 19,50%. Tot i que aquesta diferència s'ha reduït respecte al 2018 (quan al Principat era del 22,17%), el secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros, ha lamentat que aquest descens sigui, en gran part, per la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) que va entrar en vigor l’1 de gener del 2019 i que va ser d'un 22,3%, arribant als 900 euros i no per la voluntat de les empreses. "Aquest 8-M tenim una bona i una mala notícia. La bona és que després de molts anys la bretxa salarial s'ha reduït un punt i mig escaig", ha dit el secretari general de la UGT de Catalunya. "Però la notícia dolenta és que això no ha sigut perquè les empreses s'han tornat bones de sobte en matèria d'igualtat, sinó per l'increment de l'SMI", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

La interpretació masculina de la conciliació

Davant d'aquesta situació, ha fet una crida perquè es modifiqui la llei de la igualtat. "Hem d'aconseguir que sigui una obligació en el mercat de treball perquè totes les empreses que discriminin a les dones deixin de fer-ho", ha assegurat.

Cargando
No hay anuncios

Ros també ha recordat en l'acte del 8-M el conflicte a Ucraïna. "Avui és un dia per estar al costat de les dones d'Ucraïna, ja que la guerra és un altre exemple del món masclista: els homes al front i les dones a l'exili amb els fills i avis", ha assenyalat.

Durant la presentació de l'informe, la secretària general d'igualtat i formació de la UGT a Catalunya, Eva Gajardo, ha lamentat que les dones continuen patint "desigualtats, discriminacions, assetjament sexual, sexisme i violència en totes les seves cares".

Cargando
No hay anuncios

El president de la patronal CEOE, Antonio Garamendi, també ha parlat del paper de la dona a la feina en una jornada organitzada per la patronal Cepyme i ha criticat el mal ús que a vegades es fa de la conciliació: "Si serveix perquè les dones vagin a cuidar els nens i nosaltres a jugar al pàdel, malament". Garamendi ha afegit que és necessari "un canvi profund" per modificat aquest plantejament.