170 subinspectors laborals porten un any cobrant sense treballar
L’Estat ho atribueix al retard a l’hora d’assignar-los el lloc de destí a causa de la pandèmia
Barcelona“Juliol del 2019, últim examen de l’oposició. Després tres mesos a l’Escola d’Inspecció de Treball i Seguretat Social i tres mesos més de pràctiques tutelades. Som al febrer del 2021 i no hem tingut ni una notícia sobre les [nostres] destinacions, només rumors que al setembre estarem treballant. Hauran sigut 19 mesos infructuosos i de malbaratament de diners”.
La piulada és d’un dels 170 subinspectors laborals (86 de treball i seguretat social i 84 de seguretat i salut laboral) que van aprovar les seves respectives oposicions el 2019 i que després d’acabar les pràctiques porten ja un any esperant que el govern espanyol els assigni o els incorpori al seu lloc de treball. Mentrestant, durant aquests dotze mesos han cobrat 950 euros nets al mes (amb catorze pagues) sense treballar. O, dit d’una altra manera, l’executiu central ha destinat a aquests sous 2,2 milions d’euros.
La situació, a més, es produeix en plena pandèmia i amb la ministra de Treball, Yolanda Díaz, reconeixent tant la falta d’inspectors com el seu paper clau “en actuacions decisives en l’àmbit dels ERTO o en els riscos laborals motivats pel covid-19”. De fet, una de les tasques dels subinspectors de Treball i Seguretat Social és controlar, precisament, que els treballadors estiguin en ERTO i cobrant de la Seguretat Social, mentre que els de Seguretat i Salut Laboral han de garantir el compliment de les mesures anticovid de les empreses, entre altres aspectes.
Però quin és el motiu d’aquest retard en l’assignació de destins? Que en tots dos casos, abans d’assignar el lloc de treball als que s’incorporen, s’havia de convocar un concurs de trasllat per als que ja són al cos. “Les places que sobrin seran per a aquests nous subinspectors”, expliquen fonts de la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF). Just l’11 de febrer es va publicar al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) aquest concurs, en el qual hi ha vuit places vacants a Catalunya: cinc a Barcelona, una a Girona, una a Tarragona i una Lleida.
El calendari més optimista és que els nous subinspectors de Treball no s’incorporin a la feina fins al juny, mes en què s’haurà resolt el concurs i se’ls haurà assignat una destinació. Portaran, doncs, 16 mesos cobrant i sense treballar. La situació, però, encara es podria complicar més si es té en compte que durant aquest any s’ha fet una nova oposició, que actualment ja està fent les pràctiques.
Una part s’incorporen al març
En el cas dels 84 subinspectors de Seguretat i Salut Laboral està previst que la situació se solucioni finalment aquest març, asseguren fonts del CSIF, que lamenten que fins al gener no se’ls ha assignat el lloc de treball, quan el concurs de trasllat dels que ja eren al cos es va tancar al setembre. “És un escàndol que s’estigui pagant a gent qualificada sense treballar, gent que vol incorporar-se al seu lloc de feina”, lamenten des del CSIF. Fonts del sindicats asseguren que l’explicació que els donen des del govern espanyol és que en el segon mandat de Pedro Sánchez s’ha separat el ministeri de Treball del de Seguretat Social i que han estat un any per fer “la nova estructura administrativa”.
Des del ministeri de Yolanda Díaz, que és d’on penja el cos d’inspecció laboral, es culpa el covid de la caòtica situació. “Durant l’estat d’alarma, del març al juny, es van suspendre tots els terminis. Això, sumat a les restriccions de la pandèmia, ha fet que fins al 25 de gener el ministeri de Funció Pública no hagi autoritzat la convocatòria del concurs de trasllat de subinspectors de Treball i que no s’hagi publicat al BOE fins a l’11 de febrer”, asseguren els portaveus del ministeri de treball.
Només subinspectors
Aquestes veus també defensen que la promoció de subinspectors de Treball i Seguretat Social que ja estan fent les pràctiques no té per què passar per la mateixa odissea que la seva predecessora. “Són promocions diferents”, es limiten a dir.
En una piulada, des del sindicat estatal de subinspectors de Treball també reclamen a Díaz “revertir aquesta situació” i asseguren que als 170 subinspectors se’ls han de sumar 35 inspectors més que estan en la mateixa situació. Des del ministeri, però, s’insisteix que només queden per resoldre les destinacions de 86 subinspectors, perquè els altres 84 s’incorporaran aquest març.
- 2,2 M€És el que per ara s’ha gastat l’Estat en el salari de 170 subinspectors laborals que porten un any esperant que se’ls assigni una destinació
- 950 €És el sou mensual net que estan cobrant aquests subinspectors des que van acabar les pràctiques i sense anar a treballar