136 països acorden aplicar una 'taxa Google' global del 15% a les multinacionals
L'OCDE anuncia un principi d'acord internacional perquè les grans empreses paguin impostos allà on generen ingressos
ParísDesprés d'anys de negociacions, 136 països del món —entre ells Irlanda, els Estats Units, la Xina i l'Índia— han acordat aquest divendres posar en marxa una taxa Google que s'aplicarà a totes les multinacionals. Encara queden serrells per tancar, però el principi d'acord és ferm: s'impulsa un impost mínim de societats global del 15%. Quan s'apliqui el nou marc impositiu mundial, totes les empreses amb una facturació superior als 750 milions d’euros anuals —no només els gegants tecnològics com Google, Amazon Facebook— hauran de pagar aquest 15% als països on generen els ingressos. La mesura busca posar fi als esquemes que utilitzen les multinacionals per pagar menys impostos traslladant els beneficis a països amb una fiscalitat molt baixa.
"La taxa mínima global no pretén eliminar la competència fiscal, sinó que hi posa limitacions acordades multilateralment", afirma l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) en un comunicat difós aquest divendres. L'organisme internacional calcula que quan es posi en marxa la taxa els països cobraran anualment uns 150.000 milions de dòlars (130.000 milions d'euros) addicionals en ingressos procedents de les grans corporacions.
La iniciativa, negociada sota el paraigua de l'OCDE, però amb la participació de la majoria de països del món —representen el 90% del PIB mundial—, l'hauran de ratificar primer els ministres de finances del G20 la setmana que ve a Washington i després els líders mundials a la cimera del G20 que se celebra a Roma a finals de mes. Si no hi ha retards, el 2023 estaria enllestit el reglament per poder començar a aplicar la normativa. El secretari general de l'OCDE, Mathias Cormann, ha assegurat que amb l'acord les normes internacionals en matèria d'impostos seran més "justes". "És una gran victòria per a un multilateralisme eficaç i equilibrat", ha destacat.
Irlanda cedeix
Al juliol ja es van posar les bases del consens global i ara sembla que finalment s'aconsegueix tirar endavant la iniciativa. En les últimes hores hi havia hagut moviments que avançaven l'acord històric: Irlanda —un dels països refugi de les grans empreses per la seva política d'impostos baixos i un dels més reticents a acceptar la iniciativa— anunciava dijous que s'hi sumava. També han decidit subscriure l'acord els altres dos països europeus que se'n mantenien al marge, Estònia i Hongria. Segons fonts de l'OCDE, l'Índia ha intentat desmarcar-se de l'acord, però finalment ha rectificat. Que una de les principals economies emergents del món es quedés al marge d'aquesta iniciativa global hauria estat un contratemps important.
Davant la impossibilitat d'arribar a un consens entre els 140 països, els 136 que subscriuen l'acord estan disposats a impulsar els canvis de les normes internacionals de tributació sense esperar la resta. "L'acord es finalitzarà en les pròximes setmanes, i les corporacions multinacionals amb seu a l'estranger s'enfrontaran a un impost mínim a tots els països on fan negocis, tal com fan ara les multinacionals amb seu als EUA", ha subratllat la secretària del Tresor dels EUA, Janet Yellen. Segons Yellen, la falta d'una legislació impositiva d'aquest tipus "ha privat les nostres nacions d'importants recursos i ha augmentat la càrrega fiscal sobre els treballadors".
El canvi d'inquilí a la Casa Blanca ha sigut clau per a donar una empenta a una iniciativa que feia més de set anys que es negociava. Mentre Donald Trump estava al capdavant de l'administració nord-americana, els Estats Units havien frenat l'acord i havien arribat a amenaçar amb una guerra comercial els països europeus que apliquessin una taxa a les multinacionals. En l'etapa final, Trump es va mostrar més flexible, però tampoc es va avançar en les converses. L'arribada de Joe Biden ha sigut un revulsiu important. Sense el sí del país més poderós del món, la taxa probablement encara estaria encallada.
A l'espera de l'acord internacional, països com Espanya i França ja han posat en marxa la seva pròpia taxa Google, en aquest cas centrada en les multinacionals tecnològiques. A més, el govern espanyol ha inclòs en els pressupostos generals del 2022 un tipus mínim de l'impost de societats del 15% per a les grans empreses.