Mercat laboral

L’1 de Maig reclama formar govern i derogar la reforma laboral

Els sindicats majoritaris carreguen contra l'onada d'EROs en banca, comerç i indústria

Imatge de la concentració a la Via Laietana amb motiu de la concentració de l'1-M.
01/05/2021
3 min

Urgir a formar govern i a derogar la reforma laboral. Aquestes són les dues demandes fonamentals del Primer de Maig del 2021. Impossible comprendre, avui, el Dia del Treballador sense tenir presents els devastadors efectes que la pandèmia ha provocat en el teixit laboral. És la conclusió immediata, i fàcil, que s’obté visitant l’habitual concentració dels sindicats i escoltant les demandes i reivindicacions dels actors convocats. Camil Ros, secretari general de la UGT, reclama la immediata formació de govern a Catalunya, pas imprescindible per a l’aprovació dels pressupostos. “Demanem als governs que no es despistin, el de l’Estat amb les eleccions madrilenyes i el de la Generalitat amb la investidura. Cal reactivar la taula de diàleg i no cedir a la pressió dels lobis per afrontar una derogació parcial de la reforma laboral, que ja fa un any que s’ajorna”. Ros és clar i contundent en el retrat de la situació del sector finacer: “Els bancs complien una funció social fonamental, ara tanquen oficines massivament i deixen d’atendre la gent gran com es mereixen”. 

En la mateixa línia s’expressa Javier Pacheco, secretari general de CCOO, que crida a ser vigilants amb els expedients de regulació d’ocupació “indecents” que s’estan implementant sense oposició per part de les administracions, una clara al·lusió als ERO que preparen les entitats financeres més importants del país: “Després d’haver-les sanejat amb els impostos de tots els ciutadans del país ara ens ho volen tornar amb acomiadaments massius. Cal reforçar el control al sistema financer”.

El conseller de Treball en funcions, Chakir el Homrani, també assisteix a la concentració estàtica davant de l’edifici central de Correus a Barcelona. Destaca un esperançador petit canvi en la tendència econòmica del país, però no suficient per estar del tot tranquils: “Cal revertir la precarietat, abordar les reformes laborals necessàries, donar resposta als ERO i reclamar igualtat de condicions en les negociacions col·lectives”. La recepta, segons Eva Granados, del PSC, passa per “deixar lloc al partit que va guanyar les eleccions del 14 de febrer, cosa que permetria fer front a la decadència del país”. També assisteixen a la concentració altres líders polítics com Jaume Asens, Joan Mena, Jaume Collboni i Marta Vilalta. 

Un teixit industrial "molt perjudicat"

Els parlaments des de l’escenari principal per part de delegats sindicals reverberen les crítiques a CaixaBank i el BBVA per la previsió d’acomiadaments i de tancament d’oficines que tenen. I també assenyalen els conflictes laborals oberts ara mateix a empreses com H&M, Bosch, Nissan i Correus. Sura un diagnòstic comú: la pandèmia ha provocat estralls en les empreses i la no derogació de la reforma laboral del PP posa catifa vermella als expedients de regulació abusius. Des de CCOO de Nissan destaquen que la multinacional marxa de Catalunya perquè la legislació espanyola els hi permet sense problemes. A criteri de la UGT de la mateixa empresa, s’ha emprès al territori català un cicle terrible de destrucció de llocs de treball: “El teixit industrial català està molt i molt perjudicat”. 

Des del comitè d’empresa d’H&M es denuncia que l’empresa passa de l’ERTE a l’ERO de manera injustificada i que perillen 1.066 llocs de treball en un total de 94 botigues, 32 de les quals poden tancar: “L’empresa aposta clarament per una ocupació low cost”. No podien faltar, en un context tan marcat pels efectes de la pandèmia mundial, les reivindicacions del sector sanitari. Des de la UGT denuncien que el covid ha despullat les mancances del sector: “Cal més inversió, més contractació i estabilitat contractual, acabar amb el col·lapse a l’atenció primària i amb les externalitzacions injustificades”. 

stats