Dossier15/02/2013

"Zaragoza, Montilla i Iceta han de donar explicacions"

Dirigents del PSC exigeixen la veritat sobre el suposat espionatge

S. González / M. Colomer
i S. González / M. Colomer

Barcelona.Per molt que José Zaragoza negui per activa i per passiva que hagi contractat mai serveis d'espionatge, hi ha dirigents del PSC que, davant del reguitzell d'informacions que no deixen de posar en el punt de mira el partit, demanen que digui tota la veritat d'una vegada. "Zaragoza, Montilla i Iceta han de donar explicacions", afirmen diversos membres de l'executiva. Dirigents tant de l'anterior direcció com de l'actual afirmen que és el triumvirat de l'antic nucli dur qui sap realment la relació es va establir amb els detectius de Método 3.

Estabornits i commoguts. Així van encaixant els dirigents del PSC les informacions del suposat cas d'espionatge. Fins i tot al PSC se li atribueix una detectiu de capçalera, la que va ser directora de seguretat de Método 3 Elisenda Villena, que és germana de la coordinadora de la sectorial de justícia i advocada del PSC, Anna Villena. Ahir a RAC1 va admetre haver treballat per al PSC, però va negar les escoltes. "Zaragoza tenia la responsabilitat i ell ho ha de respondre tot. Hi ha molt neguit al partit i a la direcció", explicava ahir un dirigent, que lamenta, a més, que l'exsecretari d'organització trigués 48 hores a comparèixer per aclarir que el partit va contractar empreses relacionades amb Método 3.

Cargando
No hay anuncios

Dossier d'un extreballador

"S'està donant la imatge que fem servir conductes mafioses", deplorava un altre dirigent del PSC. Tot i això, el primer secretari del PSC, Pere Navarro, en declaracions a Canal Català ho va negar tot i va considerar "escandalós" que "s'hagin inventat la història d'uns micròfons que va posar el PSC". Fins i tot n'hi ha que sostenen que, en realitat, qui espiava era Método 3 pel seu compte -cosa que va negar Elisenda Villena- i que ara que està en suspensió de pagaments, els extreballadors busquen obtenir beneficis venent la informació. Ahir mateix la Cadena Cope va informar que un extreballador ha entregat a la policia un dossier amb informació sobre seguiments a polítics, empresaris o jutges, entre altres personalitats. En tot cas, la consigna de la cúpula del PSC és clara: qui ha de donar la cara és Zaragoza.

Cargando
No hay anuncios

El cas de suposat espionatge polític ha trasbalsat també el debat polític del país. Entre altres coses perquè el ministre de l'Interior espanyol, Jorge Fernández Díaz, va admetre ahir que la policia té "molta informació" entorn del cas de suposat espionatge que, ara sí -mesos després d'assabentar-se que l'havien espiat-, ha denunciat a la policia i la justícia la líder del partit a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, a qui van enregistrar durant un dinar amb l'exparella de Jordi Pujol Ferrusola. "La policia investigarà a fons" el cas i la suposada existència d'una xarxa d'espionatge il·legal de personalitats polítiques del país, va assegurar ahir Fernández Díaz, en silenci des que havia esclatat el cas.

Sigui com sigui, ahir l'exparella de Jordi Pujol Ferrusola va enviar un escrit al jutjat d'instrucció 5 de Madrid denunciant la intercepció de les seves comunicacions i demanant també protecció perquè diu que tem per la seva "integritat física". Argumenta que ha estat objecte de "seguiment, control i vigilància per part d'entitats privades i persones".

Cargando
No hay anuncios

El cas de suposat espionatge el van utilitzar ahir el PSOE i el PP per tirar-se els plats pel cap. El líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va considerar "repugnant" qualsevol tipus d'espionatge polític, ja sigui a Barcelona o a Madrid, en una clara referència al cas d'espionatge intern del PP de la Comunitat de Madrid. I el vicesecretari general del PP, Carlos Floriano, va relacionar directament Rubalcaba amb casos "tèrbols", referint-se al cas d'espionatge que va provocar la dimissió del llavors vicepresident del govern socialista, Narcís Serra: "D'una manera o altra, en qualsevol assumpte tèrbol de l'Estat o d'escoltes o gravacions, sempre hi apareix Rubalcaba". "Sempre espien els mateixos", va reblar, per acabar considerant que el cas d'espies contra Camacho és dels "fets més greus dels últims anys de democràcia".