CRISI EL SECTOR EDITORIAL S'ENCONGEIX
Dossier12/12/2013

La venda de llibres cau per cinquè any consecutiu

El sector retrocedeix a nivells de deu anys enrere i perd 500 milions des del 2008

Jordi Nopca
i Jordi Nopca

Barcelona.Els missatges esperançadors de Xavier Mallafrè, president del Gremi d'Editors de Catalunya, fan cada vegada menys efecte. L'esperit de superació de fa dos anys ha derivat fins a "l'escepticisme optimista" actual. És veritat que, el 2012, el sector editorial va facturar al món 2.608 milions d'euros, però d'aquesta quantitat només 1.208 provenen del mercat interior espanyol. "Catalunya té una oferta editorial més àmplia que altres països, tant per tradició com pel doble idioma -va dir Mallafrè-. Ara mateix ocupa la quinzena posició del rànquing mundial de la indústria editora, quan per població li tocaria ocupar el lloc número cent". L'activitat exterior i les exportacions mouen 1.200 i 200 milions, respectivament.

Un retrocés encara obert

El sector editorial mou 500 milions menys que fa cinc anys

Cargando
No hay anuncios

Si es miren les xifres del comerç interior en perspectiva -no hi ha dades més antigues de comerç exterior-, la lectura és més alarmant: en els últims cinc anys, la facturació ha caigut en més de 500 milions. S'ha passat dels 1.624 milions del 2008 als 1.208 del 2012. I les previsions per al 2013 encara donarien xifres més baixes: "De moment la caiguda d'aquest any rondaria el 10%, un percentatge similar al del 2012. Això situaria la facturació entre els 1.050 i els 1.100 milions d'euros". En només mitja dècada, el sector ha reculat més d'un 30%. "Hem perdut una dècada. Estem al mateix punt que el 2002", va dir Mallafrè.

Així i tot, l'exercici 2013 podria remuntar lleugerament gràcies a la campanya de Nadal, un dels dos moments de l'any, juntament amb Sant Jordi, en què es venen més llibres. "Entre els regals més comprats, el llibre encara ocupa la tercera posició, després de la roba i els complements -va explicar-. El mes de desembre és el més important pel que fa a les compres nadalenques. Només el 15% es fa abans, al novembre, o durant les rebaixes de gener. Aquests dies ja hem detectat una activitat creixent". Tant si hi ha remuntada com si no, les vendes de llibre digital no seran superiors al 5%. El format creix molt lentament, més del que s'esperava, i una de les possibles causes és la pirateria. "En aquest aspecte som un país de champions", va advertir Mallafrè. Mentre la llei de la propietat intel·lectual no arriba, el gremi ja comença a tenir sentències favorables.

Cargando
No hay anuncios

Menys títols en català

Creixen els lectors en llengua catalana, però es fan menys títols

Cargando
No hay anuncios

Les dades que el Baròmetre de la Comunicació i la Cultura (Fundacc) va donar abans de Sant Jordi sobre les tendències de lectura confirmen que el 61% de catalans declaren haver llegit un o més llibres durant l'últim any. D'aquests, un 27,8% ho han fet en català i un 66,6% en castellà. "Fa deu anys el percentatge en català rondava el 20%", recordava Xavier Mallafrè. El 2012 el públic lector en català era de poc més d'1,1 milions. El creixement és massa petit i es dóna en un context prou delicat perquè tingui efectes palpables.

Pel que fa a la indústria, la facturació del llibre en català hauria passat dels 255 milions d'euros a uns 200. També ha baixat el nombre de títols editats. En una dècada la caiguda és important: s'ha passat dels 9.446 milions del 2002 als poc més de 8.000 del 2012. "Fer un llibre en català costa igual que fer-lo en castellà, i els beneficis són més petits", admetia Mallafrè. Això vol dir que els editors que publiquen en català han de ser més selectius en l'oferta i fer tirades més ajustades. A més, la presència del castellà continua sent molt superior a les llibreries: si el 2008 s'editaven 24.234 títols en aquesta llengua, el 2012 han estat 23.759. "La bona notícia és que el lector segueix tenint una oferta àmplia -va dir-. I també que els nivells de traducció, que ronden el 50%, són perfectament comparables amb la resta de l'Europa, excepte el mercat anglosaxó".

Cargando
No hay anuncios

Les empreses, més petites

Hi ha 1.500 treballadors menys que l'any 2008

Cargando
No hay anuncios

Mallafrè espera que la caiguda de la facturació ja hagi tocat fons i que potser es començarà a notar la recuperació a partir del 2015. Una de les conseqüències directes del retrocés en les vendes és que les empreses s'han empetitit. Si l'any 2008 donaven feina a 6.336 treballadors, el 2012 ja eren només 4.907. Mallafrè considera que es tracta d'un procés més llarg, que no es pot circumscriure únicament a la crisi: "Les editorials han tendit a externalitzar processos des de fa més d'una dècada. Si a finals dels 90 va passar amb les impremtes, durant els últims anys ha passat el mateix amb la comptabilitat, els redactors, el màrqueting i les xarxes de venedors pròpies que tenien algunes editorials". El president del Gremi va sintetitzar l'aprimament del sector a Catalunya amb una frase lapidària final: "Les editorials se centren en el moll de l'os del procés".