La urgència d’estalviar
La inflació s’ha convertit en el principal enemic de les famílies, que han d’afrontat mesos durs
El cistell de la compra està a un nivell de preus que no s’havia vist des de feia, com a mínim, 34 anys, segons dades de l’OCU. L’encariment imparable dels productes i serveis des d’inicis del 2021 ha propiciat que la inflació s’hagi convertit en el principal enemic de famílies i empreses per arribar a final de mes i superar la segona gran crisi en només tres anys, després del desastre propiciat pel covid el 2020.
La inflació, o l’encariment de preus, és un fenomen que havia colpejat en el passat i que, per exemple, va deixar un profund trauma en els alemanys per la hiperinflació que van patir durant els anys 20 i que va tenir un paper clau en el dramàtic adveniment de Hitler i el nazisme. A casa nostra, les persones amb més memòria recorden que als anys 70 Espanya va patir ritmes d’inflació altíssims –va arribar a ser del 28% interanual–. En aquell cas, el seu origen era tan complicat d’afrontar com ho és ara, perquè la crisi té origen en l’energia i no pas sobre la demanda, sinó sobre l’oferta.
Per mirar de revertir la situació, els bancs centrals de tot el món, i també l’europeu, han decretat agressives pujades dels tipus d’interès que encareixen el deute i volen refredar tant el consum com la inversió. I tot plegat afecta les famílies, en el que Jerome Powell, el president de la Fed, ha definit com “el dolor de la inflació”.
Com ha trobat l’economia aquesta crisi energètica i de preus? Doncs certament la situació no era folgada. A Catalunya, la taxa AROPE de risc de pobresa se situava a finals del 2021 en el 25,9%: un de cada quatre catalans té risc de caure en situacions d’exclusió. Aquesta dada impactant és suficient per si mateixa per entendre que, en el context actual, la necessitat d’estalviar és urgent per a amplis sectors de la població.
I afrontar aquesta urgència és especialment necessari si es té en compte que les previsions no parlen d’un 2023 de llum i colors. El Banc d’Espanya ha revisat aquesta setmana les seves previsions per a l’any vinent. Les conclusions són clares: la inflació seguirà per sobre del 5% (lluny de l’objectiu del 2% que es considera raonable) i el PIB quedaria afeblit, amb creixements de poc més de l’1%. La vella il·lusió d’assolir el nivell de riquesa previ a la pandèmia torna a quedar fora de l’abast, segons les previsions de l’organisme, i caldria esperar fins al 2024.
Les bones noves
El que sí que podem dir ja en veu alta és que els repunts accelerats de la inflació que es donaven mes a mes semblen superats. Els experts creuen que les mesures que en els últims mesos ha adoptat el govern espanyol (amb la bonificació de 20 cèntims el litre de carburant, el límit a l’encariment dels lloguers, el topall al preu del gas per reduir el preu de l’electricitat o els descomptes en el transport públic) han reduït en uns tres punts la inflació interanual, que se situava de nou al setembre per sota del 10%.
Si la resposta del Govern, a la qual cal sumar més mesures adreçades a col·lectius vulnerables que es coneixeran en els pròxims temps, cal comptar-la entre els aspectes positius, també cal destacar que els treballadors han entomat aquesta crisi sense pujades de sou a l’altura de la inflació. De fet, un informe recent demostrava que els sous han pujat a Catalunya sis vegades menys que la inflació, cosa que evita el que es coneix com efecte de segona ronda: un nou encariment de preus que arriba a conseqüència del repunt del poder de compra dels treballadors.
Amb tot, l’ARA vol compartir amb tots els seus lectors consells pràctics per encarar els mesos que venen, i que aborden des de la quotidianitat domèstica fins la relació amb els bancs. Esperem que us siguin d’utilitat.
A la cuina
Compreu amb llista, fixeu-vos en el preu per quilo i mengeu llegums
És un dels àmbits de la llar amb més marge per estalviar. Es tracta de tenir més consciència amb el menjar i introduir petits canvis –bons alhora per a la nostra butxaca, la nostra salut i la del planeta–, com ara evitar el malbaratament alimentari o descartar tant com es pugui els envasos d’un sol ús. Organitzeu la compra setmanal –aneu-hi amb una llista, però flexible: compareu els preus per quilo i potser us endueu peres en comptes de pomes perquè estan més barates–, eviteu els ultraprocessats i prioritzeu els aliments frescos, de temporada i en quantitats més grans –un pollastre sencer surt més a compte que els pits sols, i és convenient incorporar a la dieta més llegums, font de fibra i de proteïna de qualitat, i molt més econòmics que la carn–. A la cuina, poseu-vos creatius amb les amanides –és recomanable que una ració de vegetals al dia sigui en cru–, opteu per coccions més curtes –proveu de fer peix al microones amb un xic d’aigua en comptes de fer-lo al forn o utilitzeu l’olla exprés per al caldo–, cuineu més racions d’una sola tacada –practiqueu la cuina d’aprofitament i, a partir de les restes del sopar, prepareu la carmanyola de l’endemà, o congeleu-ne una part–. Com detalla Rezero-Fundació per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable, altres consells serien beure aigua de l’aixeta en comptes d’embotellada, que el cafè no sigui en càpsules i utilitzar draps o tovallons de roba en lloc de paper de cuina. També podeu posar el rentaplats amb programes eficients que gasten menys.
Neteja de la casa
No cal un producte per a cada habitació
La ministra de Medi Ambient suïssa, Simonetta Sommaruga, ha proposat dutxar-se en parella per estalviar, però ni totes les dutxes poden admetre dues persones ni potser ens ve de gust perdre el nostre moment de pau diària en solitud sota l’aigua. Com a alternativa, tanqueu l’aixeta quan no sigui estrictament necessari que corri l’aigua. També podeu optar per emprar gel o xampú a granel –mireu el preu per litre per saber si surt més a compte–; prescindir d’envasos fent servir pastilles de sabó o xampú sòlid; fer servir la copa menstrual, calcetes absorbents o compreses de roba per a la higiene femenina, i eliminar les tovalloletes d’un sol ús. Pel que fa a la neteja de la llar, la fundació Rezero també recorda que no cal tenir un producte per a cada estança o superfície com mostren els anuncis (per a la tassa del lavabo, per a les rajoles, per als vidres, per al terra i un altre per al terra delicat...); podeu quedar-vos amb un parell de productes amb poder desengreixant. L’amoníac pot servir per a múltiples superfícies, o proveu amb detergents a granel sense tòxics o amb aigua i vinagre o llimona.
Transport
Les rebaixes a Renfe i als bitllets integrats animen a aparcar el cotxe
El context actual ha portat el govern espanyol ha allargar la gratuïtat de Rodalies durant tot l’any que ve. Al mateix temps, els descomptes als títols integrats (de bus, metro i ferrocarrils) d’entre el 30% i el 50% també animen a deixar quiet el cotxe privat. Més enllà del forat que això pot provocar al sistema amb el temps, per la falta d’ingressos, el cert és que, a curt termini, és una oportunitat d’estalvi per a moltes famílies. La Generalitat ja ha constatat que alguns usuaris de vehicle privat i d’autobús que disposen d’una línia similar de tren s’han canviat a Rodalies per aprofitar la gratuïtat. D’aquesta manera s’estalvien pagar les diferents zones i un cop al seu destí només cal comprar una targeta integrada (i ara també rebaixada) d’una zona.
L’avió, més car pels carburants
Per contra, agafar un avió és cada cop més car des de l’estiu, per l’impacte dels preus dels carburants, que aquí sí que estan repercutint. Com sempre, amb les aerolínies hi ha alguns consells bàsics que poden ser d’ajuda, com ara planificar amb temps, recórrer als comparadors de preus, entrar al cercador d’internet amb la navegació oculta per explorar més ofertes i ser flexible amb les dates, per ajustar el viatge al millor preu ofertat.
Roba i altres objectes de la llar
Reutilitzeu, arregleu i eviteu acumular
Si rebusquem bé a l’armari de casa, també podem evitar malgastar. S’estima que a Catalunya cada persona consumeix entre 21,5 i 26 quilos de roba a l’any i només el 12% de residus tèxtils es recullen selectivament, segons el programa Millor que Nou de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que fa recomanacions per allargar la vida útil de les peces de vestir: pensar si es poden arreglar abans de llençar-les; reconvertir-les perquè tinguin un altre ús –d’uns pantalons en pot sortir una bossa de mà o de samarretes, bossetes per comprar a granel–; manllevar peces prestades d’una amistat; comprar de segona mà –en mercats, botigues físiques o a través d’alguna aplicació–, o anar a algun mercat d’intercanvi, una opció també disponible a altres indrets, com a la mateixa seu de Millor que Nou, al carrer Sepúlveda de Barcelona. La cerca d’alternatives a l’acumulació innecessària de roba també es pot replicar amb altres objectes, a partir de fer-nos preguntes abans de comprar-los: ¿em cal tenir un trepant si en faré un ús del tot esporàdic per fer quatre forats a la paret? La fundació Rezero proposa passar de la idea de posseir a utilitzar de manera compartida, cosa que ja és una realitat amb iniciatives comunitàries com La Biblioteca de les Coses de Sant Martí, a Barcelona, que és un servei de préstec temporal d’objectes d’ús domèstic per a particulars, o amb el carsharing per a cotxes.
Comprar menjar
Aquests són els súpers més barats de Catalunya
L’organització de consumidors OCU elabora anualment un estudi per posar dades a la inflació dels productes bàsics de consum. Aquest any, el seu estudi trenca tots els rècords: des de l’anterior edició, els preus del cistell han augmentat un 15,2% de mitjana. L’OCU també constata que per primera vegada l’increment dels preus ha arribat a totes les cadenes de supermercats i que supera àmpliament l’evolució de l’IPC fins al maig, quan es va fer la mostra. Aleshores la inflació s’havia disparat un 8,7% durant l’any.
L’OCU assegura que es pot estalviar si es tria bé el súper. Madrid és la ciutat on es pot estalviar més, perquè hi ha molta més varietat que en altres llocs. Palma, Barcelona, Girona i Alcobendas són les ciutats més cares. A Catalunya l’estalvi varia força segons la zona, i entre els establiments més barats de les quatre capitals de província es repeteixen els noms de companyies com Alcampo, Mercadona, Consum i Carrefour. En el cas de la ciutat de Barcelona, els dos més assequibles són un Alcampo situat a la plaça del Duc de Medinaceli i un Consum al carrer Berruguete. En canvi, a Girona els locals més econòmics on fer la compra són un Consum al carrer Migdia i un Mercadona al carrer del Carme. A Tarragona trobem els cistells més barats en un Consum del carrer Prat de la Riba i en un Carrefour a l’autovia de Reus; mentre que a Lleida lideren la classificació els Mercadona del carrer Miquel Batllori i el carrer Manuel de Palacio.