"La salsa de tomàquet ajuda a superar la ressaca?"
Un 28% dels joves d'entre 14 i 18 anys han begut intensament l'últim mes
Mataró"Nois i noies de la nostra edat [14 anys] o fins i tot més petits ja beuen alcohol els caps de setmana, és habitual", reconeix una de les alumnes de la classe de 3r d’ESO A de l’escola Freta de Mataró. "Saben a quin paki poden anar a comprar-ne, perquè no et demanen el carnet", explica un altre."O bé poden demanar a un noi que ja tingui els 18 anys que els hi compri", revela una companya.
Avui és dilluns i no hi haurà classe d’anglès a la quarta planta d’aquest edifici d’obra vista del nord de la ciutat. Durant dues hores assistiran a una xerrada de Mònica Gascón, psicòloga i psicopedagoga de la Fundació Alcohol i Societat, una entitat sense ànim de lucre nascuda l’any 2000 per lluitar contra el consum d’alcohol en els col·lectius de risc, especialment els menors d’edat. Es calcula que l’edat mitjana a Espanya d’iniciació a l’alcohol és als 13,7 anys. “Per aquest motiu la nostra fundació realitza prevenció amb els alumnes a partir dels 12 anys (1r d’ESO)”, explica Gascón. Un 78,9% dels joves d’entre 14 i 18 anys han consumit alcohol alguna vegada a la seva vida.
Els especialistes coincideixen a destacar que l’alcohol i el tabac, a diferència d’altres substàncies addictives, estan socialment acceptats. “Beure alcohol forma part de les nostres vides, de les celebracions familiars -“Brindem per l’any nou”- i de les trobades amb amics -“Quedem per fer una cervesa”-. Això fa que estiguem acostumats al consum d’alcohol i que el tolerem o que, fins i tot, en justifiquem l’abús per part de persones properes”, explica Anna Romeu, psicòloga clínica especialista en trastorns d’abús i addiccions. “Els nostres fills arriben a l’adolescència amb la percepció que l’alcohol està present a la vida, que beure fa gran, que s’associa a situacions de lleure o celebració i és acceptable”, assegura Romeu, que també afegeix com a factor rellevant la pressió social i la importància del grup de l’adolescència. “Molts joves s’inicien en el consum perquè ho fan els seus amics, per no ser diferents, per no quedar aïllats”, afirma.
En aquest mateix sentit, Andrés Cuartero, especialista en psicologia clínica, assegura que “el més preocupant és que la majoria dels joves aborden el tema com una cosa natural i amb prou feines dóna importància al fet de beure ni ho percep com un problema de salut”. Per a Mònica Gascón, en canvi, els joves sí que són conscients dels riscos que comporta beure alcohol, però “les gratificacions, com ara desinhibir-se, són més fortes que les conseqüències, i els mateixos menors declaren que el motiu més important és per passar una bona estona, divertir-se amb els amics, més que el fet de beure en si mateix”.
“Si vomites ho elimines tot?”, “Si vas intercalant l’alcohol amb gots d’aigua evites que et pugi tan ràpid?”, “Prendre salsa de tomàquet t’ajuda a passar la ressaca?” Són algunes de les preguntes que els alumnes fan a Gascón durant la xerrada, que serveix per desmuntar mites, com ara que es pot enganyar un alcoholímetre amb un xiclet o que qui està més acostumat a beure s’emborratxa menys.
L’educació com a prevenció
Gascón també ha constatat que ni els joves ni els adults tenen clar quins són els límits: “Un 90% de la gent sap que l’alcohol altera les capacitats de conducció, però no saben a partir de quina quantitat t’afecta”. Per aquest motiu, tots els experts consultats per l’ARA coincideixen a destacar la importància de l’educació que es rep a casa i de l’exemple patern.
“La prevenció més efectiva sempre és la que està basada en l’educació i la informació -diu Anna Romeu-. La majoria de pares no s’adonen del que està passant fins que no hi ha un problema molt avançat; els pares no s’espanten o tendeixen a minimitzar-ho, quan un adolescent els explica que quan surt beu. Tampoc es té gaire informació sobre els efectes del consum d’alcohol en els joves, com els afecta en el seu creixement, i per tant moltes famílies no donen importància al fet que els fills menors beguin”.
Per aquest motiu, des d’Alcohol i Societat fan xerrades també als pares i mares amb fills d’entre 12 i 18 anys per oferir pautes sobre com s’ha de prevenir el consum i com es pot actuar un cop ha aparegut. “Insistim que mai és ni massa aviat ni massa tard per parlar d’aquest tema amb els nostres fills. Una reacció alarmista i basada en la por i les amenaces no seria el millor camí per fer front a la situació. Cal que aquest tema no sigui tabú a casa”, diu Gascón.
També hi coincideix Andrés Cuartero, que assegura que una actitud reprovant “pot ser tan contraproduent com una de permissiva”, i lamenta algunes reaccions que tendeixen a minimitzar el problema dient: “A qui no li ha passat?” o “Jo, quan era jove...”
“Els meus pares tenen un bar i allà hi ha gent que beu cada dia cervesa i no els passa res”, argumenta un dels alumnes a Gascón. Ella respon ràpida: “Com ho saps, que no els passa res? Els feu proves mèdiques?” La xerrada serveix per desmuntar molts mites i això es demostra al final de les dues hores, quan es fa un concurs i la majoria encerten totes les respostes. “En aquesta classe són bastant innocents, encara, i parlen molt pel que senten a casa o han vist, però difícilment s’han iniciat en l’alcohol”, diu Marta Isús, tutora del grup. Segons la Fundació Alcohol i Societat, set de cada deu menors que han participat en el programa modifiquen positivament la conducta respecte a l’alcohol i declaren la seva intenció de no beure’n o de deixar de fer-ho.