MADRIDEl fracàs electoral a Euskadi i Galícia no és fruit d'un problema de gestió sinó de ritme. Just quan s'albira una possible tempesta interna, aquesta va ser la principal conclusió a què va arribar ahir la cúpula del PSOE per explicar la forta davallada -d'entre nou i set diputats- dels socialistes en els comicis de diumenge a les dues comunitats autònomes. La solució ideada als despatxos de la seu del carrer Ferraz per frenar com més aviat millor la sagnia de la pèrdua de vots no passa per introduir canvis en la direcció, sinó simplement per accelerar la transformació del funcionament i el discurs del partit. "Cal anar més de pressa i més a fons. Aquest és el missatge dels votants. Sabem que la confiança no es recupera en pocs mesos, cal temps i esforç", va dir ahir la vice secretària general del PSOE, Elena Valenciano, després de la reunió que va mantenir la comissió permanent de l'executiva federal, una espècie de nucli dur de la direcció. L'endemà dels comicis andalusos del març va ser el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, qui va comparèixer davant dels periodistes, però ahir es va excusar en la preparació del debat sobre els pressupostos que comença avui al Congrés. De fet, ahir a la tarda tampoc va acudir a votar a la cambra baixa.
Cap canvi en la direcció
Valenciano no va voler donar la sensació d'amagar el cap sota l'ala i va fer una lleu autocrítica, però alhora va deixar ben clars alguns matisos. Va admetre que els resultats dels comicis havien estat pitjor del que s'esperaven, que la direcció nacional se'n sent "responsable", que els socialistes viuen un "moment dolentíssim" i que s'han de moure per superar-lo, però va afirmar que en cap cas s'han de produir canvis en la cúpula, és a dir en la butaca que ocupa Rubalcaba d'ençà que va derrotar Carme Chacón al febrer. "Tenim una tasca i un mandat i complirem les dues coses", va subratllar la número dos del PSOE. Conscient de les crítiques creixents dels sectors més pròxims a l'exministra catalana, Valenciano es va afanyar a recordar que l'actual direcció fa només vuit mesos que es va escollir i que la seva línia política va ser avalada pel comitè federal al setembre. Va optar, a més, per desvincular les eleccions del lideratge del partit. Volent "objectivar les coses" va recordar que els socialistes han perdut moltes més vegades de les que han guanyat a Galícia i al País Basc, i va remarcar que si cada cop hagués hagut de dimitir el secretari general "mai hi hauria hagut estabilitat" al partit.
Malgrat el discurs oficial de tractar de minimitzar-les, fonts del PSOE admeten que "és evident que preocupen" les crítiques contra Rubalcaba, que van sorgir amb força diumenge a la nit a les xarxes socials, com les que va fer l'exministra María Antonia Trujillo. Tot i així, subratllen que no els van sorprendre, perquè "sempre són les mateixes veus ".
Els socialistes mantenen un doble discurs. D'una banda admeten que la caiguda de vots a Galícia i Euskadi exigeix una reflexió "amb serenitat però sense excuses", però de l'altra argumenten que els comicis eren un "examen" al govern de Mariano Rajoy però no al PSOE. "No eren un termòmetre. Quan hem guanyat allà ha sigut de miracle", asseguren les mateixes fonts. Més enllà de l'anàlisi pública, no hi ha dubte que els resultats han suposat un fort cop portes endins. Tot i les retallades de l'executiu de Rajoy, el PSOE cau amb més força que el PP i perd vots cap a altres formacions d'esquerres. Per acabar-ho d'adobar, fracassa un dels més afins a Rubalcaba -el candidat basc, Patxi López-, mentre que l'única alegria l'ha donat fins ara un aliat de Chacón, el president andalús i del PSOE, José Antonio Griñán.
Sense estratègia amb el PSC
Des de la direcció, però, se subratlla que tots els partits europeus han trigat temps a recuperar-se després de governar, i que el "debat territorial" els ha afectat perquè el PP s'ha beneficiat de l'apel·lació a la "unitat d'Espanya". En aquest sentit, va resultar revelador que Valenciano expliqués que encara no s'ha acordat amb el PSC l'estratègia per a les eleccions catalanes però alhora, en un gest de complicitat, advoqués per accelerar el debat federalista. Els socialistes també apostaran per oferir alternatives més clares a les del PP i d'"obertura" del partit a la ciutadania. El debat oficial s'iniciarà en l'executiva federal de dilluns que ve, però ahir ja es van començar a sentir opinions de tot tipus. El debat està servit.