Rodríguez Sol dimiteix per haver avalat la consulta
El fiscal general de l'Estat accepta la renúncia
Barcelona.Sense esperar la decisió final, el fiscal en cap de Catalunya, Martín Rodríguez Sol, va preferir tancar ahir la polèmica i presentar la seva dimissió. Ell mateix ho va anunciar a Madrid, després de reunir-se amb el fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, per donar explicacions sobre les seves declaracions en què avalava una consulta d'autodeterminació. Amb aquesta renúncia -que ha estat acceptada pel fiscal general- Rodríguez Sol evita allargar el procés iniciat dilluns amb l'obertura d'un expedient per destituir-lo, que ara queda arxivat, i no haurà de sotmetre's al Consell Fiscal, tal com estava previst. El fiscal, que continuarà al capdavant de la Fiscalia Superior de Catalunya fins que es trobi un substitut, va justificar la decisió per la "pèrdua de confiança" del seu superior, però va voler deixar clar que en tot moment ha actuat amb "lleialtat" envers el fiscal general de l'Estat.
Sobre les seves declaracions, en què assegurava que davant del no de Madrid a permetre un referèndum sobre la independència existeixen altres alternatives com la llei de consultes, Rodríguez Sol va repetir ahir que les va fer des del "respecte" al marc legal i com a invitació als legisladors "a conèixer la voluntat dels ciutadans". De fet, en la polèmica entrevista, el fiscal deixava clar que actualment no existeix un marc legal per fer un referèndum, tot i que era partidari de donar la possibilitat al poble "d'expressar el que vol". En un posterior intent de rebaixar les seves paraules, subratllava que no donava suport a "un projecte secessionista".
La reunió entre Torres-Dulce i Rodríguez Sol -tots dos membres de la conservadora Associació de Fiscals- se celebrava ahir a la tarda mentre el món judicial continuava estupefacte per la decisió d'obrir un expedient per destituir-lo, qualificat de "desproporcionat" per una àmplia majoria del sector. Malgrat el tarannà conservador de Rodríguez Sol, van ser precisament els col·lectius de jutges i fiscals progressistes els que van sortir a defensar el fiscal de manera més contundent. "No va valorar ni defensar una deriva sobiranista, sinó que va explicar quina era la situació legal actual", explicava ahir el portaveu a Catalunya d'Unió Progressista de Fiscals (UPF), Javier Pérez Ruiz, que considerava una sanció "massa greu" l'obertura d'un expedient de destitució que, d'altra banda, és una decisió molt poc habitual. Des de Jutges per la Democràcia, el seu portaveu, el jutge Josep Antoni Rodríguez, mostrava la seva preocupació pel fet de cessar un fiscal "per haver expressat una opinió que no agrada al govern de l'Estat". Les dues associacions asseguraven ahir que unes declaracions com les del fiscal superior en cap cas suposen un menyscabament de les seves funcions i que sancionar-les és un atac contra la llibertat d'expressió.
Pressions per forçar la destitució
Rodríguez Sol va rebre ahir el suport de gran part del sector judicial i de l'advocacia catalana, tot i que des de la conservadora Associació de Fiscals -a la qual pertanyen Torres-Dulce i Rodríguez Sol- van preferir actuar amb prudència. El seu president, Antonio Roma, va assegurar que estan " commoguts" i va qualificar Rodríguez Sol d'"excel·lent professional".
El president de la Generalitat, Artur Mas, va qualificar ahir d'"escàndol monumental" el que havia succeït amb el fiscal en cap, mentre que el conseller de la Presidència, Francesc Homs, es va fer ressò de les "informacions" al voltant d'una reunió entre la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal; el ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, i Torres-Dulce abans que aquest últim prengués la decisió d'iniciar els tràmits per destituir el fiscal en cap català.