Recuperar successions aportaria 160 milions d'euros
Recuperar l'impost de successions tal com estava quan es va suprimir aportaria uns 160 milions a les arques públiques. Patrimoni, energia o transport són les altres grans opcions per buscar més ingressos
BarcelonaUna de les qüestions més espinoses de les negociacions entre Convergència i Unió i Esquerra Republicana serà l'economia. A canvi del seu suport parlamentari, ERC vol que la Generalitat faci un esforç per reforçar els ingressos, cosa que inevitablement significarà apujar els impostos, crear-ne de nous o totes dues coses alhora. Tot i així, el marge és limitat.
SuccessionsCondemnat a tornar dos anys després d'haver desaparegut
Una de les decisions més polèmiques que va prendre Artur Mas en la seva primera -i breu- legislatura va ser la de suprimir l'impost de successions malgrat que no era una qüestió que despertés un consens absolut a les seves files tenint en compte la delicada situació financera que encarava la Generalitat. El programa de CiU a les eleccions del 2010 proposava suprimir l'impost de successions i donacions, però un cop al Govern, Mas va decidir treure successions i -significativament- mantenir donacions. Dos anys després, sembla molt probable que successions es recuperi.
El 2009 els ingressos per l'impost de successions i donacions van arribar a fregar els 1.000 milions d'euros, l'equivalent a un 4,7% dels ingressos de la Generalitat. Però el 2010 el tripartit va implantar una supressió parcial i progressiva de les successions amb la qual deixarien de pagar-lo entre el 90% i el 95% dels ciutadans. Aquesta reforma preveia arribar al 2012 amb uns ingressos de 360 milions per aquest impost, segons dades internes de l'antic equip del departament d'Economia a les quals va tenir accés l'ARA en el seu moment.
En canvi, la supressió total d'aquest impost va comportar un descens addicional dels ingressos per successions i donacions, que aquest any hauran estat de 197 milions (si es compleix la previsió de l'actual equip del departament). La diferència entre els 197 milions recaptats aquest any i els 360 milions que s'haurien ingressat si Mas no hagués suprimit l'impost és de 163 milions (l'equivalent al 0,8% dels ingressos no financers de la Generalitat). I aquesta és la quantitat que aproximadament ingressarà la Generalitat si finalment recupera l'impost de successions tal com estava quan es va suprimir.
Dipòsits bancarisL'impost que no podrà ser per l'anticipació de l'Estat
Una de les primeres coses que va dir Oriol Junqueras després de les últimes eleccions és que ell era partidari de crear un impost sobre els dipòsits bancaris com el que ja existia a les Canàries, Extremadura i Andalusia. Aquella mateixa setmana, el govern espanyol va córrer a implantar aquest mateix impost a tot l'Estat però al 0%. Això impedeix que les comunitats puguin crear-lo, tot i que el govern central haurà d'indemnitzar les tres comunitats que ja el tenien. Andalusia, d'una dimensió similar a Catalunya (té un milió més d'habitants), preveia ingressar 95 milions d'euros per aquest concepte el 2013.
PatrimoniEl nivell on es marca l'exempció l'estableixen les comunitats
L'impost de patrimoni va desaparèixer entre el 2008 i el 2010, però José Luis Rodríguez Zapatero el va recuperar en l'últim any del seu mandat. Això sí: si fins al 2007 pagaven l'impost tots aquells que superessin els 108.000 euros de patrimoni, des del 2011 el paguen els que superin els 700.000 euros (i 300.000 euros addicionals en cas tenir habitatge propi). De totes maneres, en aquest impost el que preval és la norma autonòmica i, per tant, la Generalitat és lliure de marcar un nivell d'exempció més baix (de fet, quan es va reimplantar l'impost Andreu Mas-Colell va mantenir fins a última hora el suspens sobre si situava l'exempció en 700.000 o en 108.000 euros). Les autonomies tenen tan marge de maniobra sobre aquest tribut que la Comunitat de Madrid directament ha decidit no aplicar. Segons els càlculs de la Generalitat, aquest any, s'hauran ingressat 240 milions d'euros.
Altres Energia o transport, probables afectades
La Generalitat ja ha anunciat que els camions pagaran peatge a l'Eix Transversal i una altra qüestió que està sobre la taula és la possible creació d'una taxa específica sobre la generació d'energia nuclear.