Putin podrà mantenir els ultres a ratlla? Ucraïna arribarà fins al mar?
Zelenski necessita mostrar resultats i Rússia espera la reacció a la mort de Prigojin
BarcelonaLa situació interna a Rússia, exacerbada amb la mort de la cúpula de Wagner en esclatar el jet privat en què viatjaven dimecres, i el resultats de la contrafensiva ucraïnesa, fins ara molt minsos, marcaran aquesta tardor.
Rússia
La invasió d’Ucraïna no està funcionant com el Kremlin havia planificat. El seu exèrcit havia d’haver entrat a Kíiv i, en qüestió de dies, enderrocar el govern de Volodímir Zelenski i posar en el seu lloc algú que fes tornar el país a l’òrbita de Moscou. Un any i mig després, en canvi, les tropes russes estan empantanegades, s’han atrinxerat en el territori conquerit -inferior al que el Kremlin va annexionar-se el setembre passat- i el front es manté pràcticament estable. Rússia bàsicament està aguantant les seves posicions. Segons els càlculs dels Estats Units, el balanç ja s’acosta al mig milió de víctimes. Haurien mort 120.000 soldat russos i 70.000 d’ucraïnesos, i els ferits serien entre 170.000 i 180.000 en les files russes per un mínim de 100.000 i un màxim de 120.000 entre els ucraïneses.
L’economia
Encara que va suportar millor del que s’esperava el primer any de guerra, l’economia russa mostra ara signes de deteriorament: el ruble ha caigut als mercats de divises i ja val només un centau de dòlar; els ingressos per l’exportació de gas i petroli han caigut a la meitat, i el dèficit públic s’ha disparat.
L’estancament a Ucraïna ha desencadenat crítiques al comandament militar. El motí de Wagner la nit de Sant Joan reclamava el ministre de Defensa i el cap de l’estat major. “Molts ultrapatriotes es van quedar desconcertats per la misericòrdia mostrada inicialment cap a Prigojin i la van interpretar com un signe de debilitat”, explica Tatiana Stanovaya, de Carnegie.
Dos mesos després, el seu líder, Ievgueni Prigojin, convertit gairebé en heroi nacional en contrast amb la incompetència de la burocràcia militar, moria, aparentment en estavellar-se el seu jet privat amb tota la cúpula wagneriana. “Putin no vol mostrar debilitat. Sobretot en un moment en què sap que els seus propis consellers qüestionen el seu criteri”, escriu Stephen Sestanovitx, analista del Council of Foreign Relations. “Durant molts anys ha intentat que l’estabilitat fos una marca del seu govern, i ha de saber que les seves pròpies accions, llançant la guerra d’Ucraïna, han afeblit aquesta idea”.
Ucraïna
Fa dos mesos i mig que l’exèrcit ucraïnès intenta travessar les tres línies defensives amb què Rússia ha fortificat les seves posicions. Però no és fàcil: hi ha una línia de camps minats de diversos quilòmetres de profunditat, una segona línia amb concentracions d’artilleria i una tercera amb posicions de reraguarda. Encara que els últims dies els ucraïnesos han pogut avançar en un dels tres eixos de la seva contraofensiva, i han pogut continuar desgastant les reserves operatives i la logística de l’invasor, estan molt lluny del seu objectiu estratègic: arribar fins al mar d’Azov. Així tallarien en dos la zona d’ocupació russa i el corredor terrestre fins a Crimea, ocupada per Rússia des del 2014. El millor per a Kíiv seria fer-ho abans que arribin les pluges de finals d’octubre, quan el fang dificultarà molt el seu avanç. Zelenski necessita mostrar resultats per què els aliats mantinguin i accelerin l'enviament d'armes a Kíiv, especialment els avions.
“Voldríem que la contraofensiva avancés més ràpid. Tenim la iniciativa, però ens està costant massa i estem perdent molts homes i dones en aquest esforç”, lamenta en una conversa telefònica des de Kíiv el politòleg Oleksii Haran, mentre de fons se senten les sirenes antiaèries. “I per què l’avanç ucraïnès és tan lent? Perquè Rússia va tenir temps de construir les fortificacions mentre Occident es pensava si ens enviava els tancs. I ara hem hagut de llançar la contraofensiva sense poder aeri”. La superioritat russa al cel és evident, però, temorosos d’una reacció de Putin, els aliats d’Ucraïna tot just han començat a entrenar pilots ucraïnesos per als caces F-16, que arribaran a Kíiv a finals d’any.
L’altre factor és la moral: un any i mig de guerra, centenars de milers de morts i els bombardejos sistemàtics contra infraestructures civils i barris generen esgotament. “Tots estem cansats, jo també: però l’enquesta que acabem de fer mostra que menys del 5% dels ucraïnesos estan disposats a fer concessions territorials per posar fi a la guerra”. I Haran ho explica així: “No és una guerra pel territori, sinó per destruir la nació ucraïnesa. Defensant la nostra terra estem defensant la nostra gent”.