MONARQUIA, QUIN FUTUR TÉ FELIP VI?
Dossier04/06/2014

El 18-J, la data de proclamació del rei Felip

La llei orgànica només té un article i no inclou cap disposició sobre el futur del rei Joan Carles

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridPoc més de dues setmanes. Els dos grans partits espanyols i la Casa del Rei ja han posat en marxa un mecanisme exprés perquè Felip VI pugui ser proclamat rei d’aquí exactament catorze dies. Fonts parlamentàries van confirmar ahir que es treballa en el 18 de juny com a data perquè el rei juri el càrrec davant de les dues cambres en un acte de proclamació al Congrés. Tot i això, el president de l’hemicicle, Jesús Posada, va matisar que supedita la data als desitjos de la Zarzuela, que encara no s’ha pronunciat sobre la cita. “Tinc els plans oberts”, va dir sobre què farà el dimecres 18, assenyalant que la cambra està capacitada per activar tot el protocol necessari.

Les Corts acabaran el 17 de juny els tràmits necessaris per a l’abdicació del rei, tal com va assenyalar ahir al matí Posada. Només faltarà la publicació de la nova llei orgànica per a la successió de Joan Carles I al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), que seria el 18 de juny. La Constitució del 1978 estableix que un cop feta efectiva l’abdicació, el nou rei ha d’assumir el mateix dia el càrrec de cap d’estat, ja que no es preveu un període de regència.

Cargando
No hay anuncios

El consell de ministres, reunit de manera extraordinària, va aprovar ahir en un article únic la successió automàtica a la Corona. És la via més ràpida que tenen el PP i el PSOE per evitar que el procediment s’acabi convertint en un plebiscit sobre la monarquia. I la nova llei orgànica, per evitar crítiques i debats, no podia ser més breu.

Després d’una hora i mitja de reunió, el govern espanyol va aprovar un article únic amb dos apartats: “1. S.M. el rei Joan Carles I de Borbó abdica la Corona espanyola; 2. L’abdicació serà efectiva en el moment de l’entrada en vigor de la present llei orgànica”. La llei conté també una disposició final única que assenyala que entrarà en vigor en el moment de la publicació al BOE.

Cargando
No hay anuncios

De família reial a familiars del rei

Tal com havien avançat fonts del govern, la nova legislació no inclou cap disposició sobre el futur de Joan Carles un cop abdiqui. S’entra, doncs, en un buit legal en què el rei perdrà la inviolabilitat, ja que aquesta condició passarà a Felip VI. Tot i això, els experts assenyalen que el rei no és imputable per cap de les accions dutes a terme durant els seus 39 anys de regnat.

Cargando
No hay anuncios

Caldrà veure si tira endavant la regulació que el govern espanyol va anunciar el 4 d’abril per incloure en la condició d’aforats davant del Tribunal Suprem la reina Sofia i els prínceps d’Astúries a través d’una reforma de la llei orgànica del poder judicial. Per ara, però, l’executiu de Mariano Rajoy ha volgut evitar polèmiques i ajorna aquesta decisió.

Un altre dels resultats de l’abdicació és que, de manera automàtica, les infantes Helena i Cristina perdran l’estatus de família reial. Així ho estipula un decret regulador del novembre del 1981, que només inclou en aquest grup el monarca, el cònjuge, els ascendents directes i els descendents. Les infantes Helena i Cristina, doncs, passaran a ser només “família del rei”, com les infantes Pilar i Margarida, germanes de Joan Carles.

Cargando
No hay anuncios

Sense una fórmula de jurament

Una de les grans incògnites per a l’acte de proclamació és la fórmula que utilitzarà Felip VI per jurar el càrrec. El seu pare, el 1969, en ple règim franquista, va jurar “lleialtat a l’excel·lentíssim cap d’estat i fidelitat als principis del Movimento Nacional i a la resta de lleis fonamentals del Regne”. Des del 1978 que no s’ha regulat aquest aspecte, tot i que potser un dels únics models és la jura de la Constitució que va fer el príncep el 1986, quan va fer 18 anys. Llavors va evitar símbols religiosos i militars.

Cargando
No hay anuncios

L’acte coincideix amb el viatge de Mas als EUA

La proclamació solemne de Felip de Borbó com a nou rei d’Espanya caurà en ple viatge d’Artur Mas als Estats Units. Justament aquella setmana, entre el 16 i el 21 de juny, el president de la Generalitat té programada una visita a Califòrnia per buscar sinergies amb sectors relacionats amb la recerca. Però l’inesperat anunci d’abdicació pot fer trontollar aquesta visita. El portaveu del Govern, Francesc Homs, va evitar pronunciar-se sobre si Mas assistirà a l’acte de proclamació. De fet, quan se l’hi va preguntar ahir al migdia, encara no havia transcendit la data del 18 de juny. La invitació a Mas a l’acte a Madrid podria portar-lo a cancel·lar el viatge als EUA.