BARCELONALa pilota és a la teulada de Mariano Rajoy. El Parlament va aprovar el 25 de juliol, amb els vots de CiU, ERC i ICV-EUiA, un pacte fiscal que reclama una Hisenda catalana que recapti, gestioni i liquidi tots els impostos que es generen a Catalunya i a partir dels pròxims dies començarà la negociació amb el govern espanyol. Una negociació que, atenent els missatges que arriben des del gabinet del PP, pinta extremament complicada.
El discurs preeminent a Madrid és que el nou model que reclama el Govern no toca perquè ara la prioritat és sortir de la crisi i crear llocs de treball. L'argument català és que, precisament perquè cal sortir de la crisi i acabar amb l'atur, Catalunya necessita el pacte fiscal. Artur Mas, tan bon punt va aprovar-se el model al Parlament, va enviar una carta a Rajoy en què l'emplaçava a parlar del pacte fiscal, però de moment, segons juren i perjuren des del Palau de la Generalitat, no ha arribat cap resposta. Ni positiva, ni negativa.
Asseguren des del Govern que no pensen demorar l'impàs negociador més enllà del desembre. "Això ha de ser entre setembre i finals d'any, no es pot allargar més", apunten des de Palau. Així doncs, tan importants són les converses amb els interlocutors de Madrid com la preparació de la resposta catalana davant el no de Rajoy. En altres paraules: paral·lelament a la negociació també caldrà pensar en el tan anticipat pla B, que tot apunta que consistiria en la construcció d'una Hisenda catalana pròpia de manera unilateral.
Les converses amb Rajoy les lideren Mas, Francesc Homs -secretari general de Presidència- i Josep A. Duran i Lleida, president de les comissions bilaterals Estat-Generalitat i presentat com el negociador "plenipotenciari" a Madrid. A la negociació del nou model s'hi pot sumar, en paral·lel, que Catalunya s'aculli al fons de liquiditat autonòmica (FLA), que segons el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) comporta forts condicionants polítics a les comunitats que s'hi adhereixin. Tot plegat amb amenaces mútues de recórrer al Tribunal Constitucional mesures preses pels dos executius. La tesi del xoc institucional agafa cada vegada més força.
El PSC ha de matisar molt
El Govern tindrà el suport d'ERC i ICV, que van votar a favor del model al Parlament i integraran la comissió negociadora. ERC es va erigir en garant del model en les setmanes prèvies a la votació, de la mateixa manera que les bases de CDC van pressionar per no renunciar a la Hisenda pròpia. Al PSC, que es va abstenir al Parlament, han aflorat veus internes que donen suport a l'agència tributària catalana, un fet que obliga Pere Navarro a matisar molt la posició. L'escenari que obre la negociació del pacte fiscal és transcendent. El Govern el planteja com l'última manera d'entendre's amb Espanya. Ja es veurà què ve si fracassa.