CAS PUJOL, ELS NEGOCIS DE LA FAMÍLIA
Dossier03/08/2014

Una nissaga d’emprenedors a l’ombra del president

Els Pujol, ara sota sospita, han fet negocis en la intermediació, la immobiliària i la consultoria

Albert Martín Vidal
i Albert Martín Vidal

Barcelona“La família del president de la Generalitat podria estar aprofitant la influència del seu cognom per fer negocis [...]. Comença a ser un secret de domini públic en determinats cercles catalans que contractar els serveis d’algunes de les empreses en què participen els fills del president accelera els terminis i aplana les dificultats en les relacions amb les conselleries”. Aquestes línies es van publicar el 1994 a la revista Época. Va ser la primera vegada que la premsa estatal qüestionava l’activitat dels fills de Jordi Pujol.

Dues dècades després, els fills de l’expresident no han patit cap condemna judicial. Però, per molts, la confessió del pare ha sigut un intent de salvar-los d’una activitat empresarial de la qual la justícia -i les hemeroteques- sospiten.

Marta Ferrusola

La matriarca i defensora dels fills del president

Cargando
No hay anuncios

Diferents fills de Jordi Pujol han repetit que se senten “més Ferrusola que Pujol”. Aquesta adhesió a la seva mare explica en part la manera com la matriarca del clan ha governat la família: quan Pujol va dimitir de les seves atribucions com a cap de família -“primer serà Catalunya”, diuen que va dir-li el fundador de CDC-, Ferrusola va agafar amb puny de ferro les regnes de la seva nombrosa família.

Filla d’uns botiguers de l’Eixample originaris de Queralbs, Ferrusola i Pujol van compartir la freda distància que l’alta burgesia barcelonina dispensava a un matrimoni a qui no deixaven de considerar uns menestrals vinguts a més. Potser això ha portat Marta Ferrusola a ser qui ha hagut de defensar en més ocasions les activitats dels seus fills, fins i tot quan l’ombra de la sospita les va posar sota l’ull públic.

Però Ferrusola també ha predicat amb l’exemple pel que fa a l’emprenedoria. Qui va ser primera dama de Catalunya va fundar amb Núria Claverol -dona de Carles Sumarroca- una floristeria al carrer Balmes que va créixer fins a convertir-se en Hidroplant. Aquesta empresa, segons va publicar el rotatiu madrileny Abc, havia obtingut “importants contractes amb el Port de Barcelona i empreses adjudicatàries del govern autonòmic”. La fundadora de l’empresa, de fet, va reivindicar en públic el seu dret a tenir contractes del Govern.

L’empresa de jardineria també va rebre un encàrrec del Barça l’estiu del 1994. L’aleshores president del club, Josep Lluís Núñez, va confiar les obres de l’estadi a Ferrovial -la constructora del cas Palau-, que va subcontractar a l’empresa de Ferrusola la instal·lació de la nova gespa. Hidroplant va apostar per una tècnica que no va aguantar els rigors del futbol i que va aixecar crítiques de jugadors com Hristo Stòitxkov, que, per haver-ho fet, es va endur una reprimenda de Núñez. El tema, segons deia la premsa de l’època, s’havia convertit en “secret d’estat”.

Cargando
No hay anuncios

El llibre Jordi Pujol. En nom de Catalunya, dels periodistes Fèlix Martínez i Jordi Oliveras, recorda com Hidroplant va acabar en l’òrbita d’Agbar. Posteriorment l’empresa va ser venuda per 600.000 euros a la multinacional danesa ISS.

Jordi Pujol Ferrusola

Un ‘playboy’ català en el punt de mira de la justícia

El fill gran del matrimoni Pujol Ferrusola ha sigut cridat a declarar el pròxim 15 de setembre pel jutge Pablo Ruz acusat de blanqueig i delictes fiscals pel desviament de diners a Andorra. La interlocutòria desvela una frenètica laboriositat d’algú a qui s’ha descrit com un bon vivant de gustos cars. Segons l’escrit, cinc societats amb què Pujol Ferrusola ha tingut relació van fer 118 moviments de divises per 32 milions d’euros entre el 2004 i el 2012 amb països com Luxemburg, les illes Caiman, Suïssa o Liechtenstein. El jutge ha demanat informació sobre 80 comptes bancaris.

Cargando
No hay anuncios

El magistrat assenyala que dues de les societats mercantils del fill gran i la seva exdona, Mercè Gironès, van rebre quantitats superiors als 200.000 euros d’empreses que “directament o indirectament declaraven ingressos procedents de diferents organismes públics de Catalunya”. Aquestes dues empreses del matrimoni, Iniciatives, Marketing i Inversions SL i Project Marketing CAT SL, van facturar aquells anys 13,96 milions. Totes dues figuren al registre com a “intermediàries del comerç de productes diversos” i comparteixen una mateixa seu social. Segons fonts judicials, aquesta coincidència és freqüent en empreses que no presten serveis reals.

El magistrat també demana dades a la direcció general de Trànsit sobre la compra de sis cotxes de luxe: un Jaguar E-Type, un Ferrari F14, un Lotus Elan, un Mercedes-Benz 230, un Porsche 356 i un Porsche 911. El jutge també vol que es prengui declaració com a testimonis als venedors de cinc vehicles més: un altre Porsche 911, un Ferrari 328, un Lamborghini Diablo, un Mercedes-Benz SLR i un Ferrari Testarrosa.

Jordi Pujol es va estrenar en el món de l’empresa de la mà de Lluís Prenafeta, segons l’ Abc, i ho va fer a Tipel, grup on també es va iniciar Artur Mas. Poc després apareixia en una filial de Natural Stone, contractada per la Generalitat per subministrar 100.000 metres quadrats de marbre per a l’aeroport del Prat. L’escassa qualitat del material va obligar a renovar la instal·lació deu anys més tard. En aquella època se situa l’inici de la seva relació professional amb Josep Puig, germà del multiconseller Felip Puig.

Qui més ha fet per donar a conèixer l’explosiva personalitat de Pujol Ferrusola ha sigut la seva exparella Victoria Álvarez, objecte de la gravació al restaurant La Camarga en companyia d’Alícia Sánchez-Camacho. Álvarez el descriu com un home violent i acostumat a portar “entre 6.000 i 10.000 euros a la butxaca”. En les seves declaracions ha admès que és una persona a qui tem, que l’havia acompanyat amb una motxilla plena de diners a Andorra i que no li havia perdonat que no li donés una comissió en un negoci que li havia facilitat ella a Mèxic: “Si pagava algú, el Jordi m’havia de donar a mi alguna cosa”. Precisament, i segons El Mundo, el jutge investiga si Jordi Pujol Ferrusola va cobrar 9,7 milions d’Isolux Corsán per vendre a aquest gegant part d’un projecte turístic a Mèxic. El port de Rosario, a l’Argentina, també és escenari dels negocis de júnior, i també apareix a la interlocutòria del jutge Ruz.

Cargando
No hay anuncios

Marta Pujol

Una arquitecta per qui va apostar la Generalitat

L’altra filla que Pujol va tenir abans de ser empresonat pel franquisme pels Fets del Palau és arquitecta. Va col·laborar amb Hidroplant però aviat va començar a exercir la seva professió en un despatx. Segons El País, abans del 1995 ja havia realitzat set projectes d’obres públiques, sis dels quals obtinguts per adjudicació directa de quatre departaments diferents de la Generalitat. Les tres últimes obres li van suposar uns ingressos de 200.000 euros.

Marta Pujol Ferrusola apareixia també en la informació d’El Mundo que hauria accelerat la fi del pujolisme a CDC: va ser, juntament amb la seva mare i els seus germans Pere, Mireia i Oleguer, titular d’un compte a Banca Privada d’Andorra. Només durant les vacances de Nadal de l’any 2010, i segons la versió del rotatiu, hi van fer 11 ingressos per un valor total de 3,4 milions.

Cargando
No hay anuncios

Josep Pujol

Un consultor volcànic i amb bona estrella

Josep Pujol va mostrar la seva bona estrella des de molt aviat: el 1988 va ser beneficiari d’una beca de La Caixa que li va permetre estudiar a la Universitat de Nova York, segons el llibre Crema catalana, de Rafa Burgos. L’autor recorda que el 1995 va entrar en una empresa d’Alfredo Fraile, assessor de Javier de la Rosa.

Josep Pujol va fer fortuna per l’èxit d’Europraxis, la consultora que va fundar, que es va vendre a Indra l’any 2001 per 44 milions -operació per la qual Hisenda li va reclamar 18 milions d’impostos-. Aquesta consultora va treballar per a l’administració abans i després de la venda i la Sindicatura de Comptes va denunciar diverses irregularitats en els contractes d’Europraxis.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta mateixa setmana, Voz-pópuli ha publicat que Josep Pujol va ser interceptat el 2011 a l’Argentina amb una furgoneta plena de diners en efectiu. I El Mundo ha publicat que es va acollir a l’amnistia fiscal del ministre Montoro.

El tercer fill del matrimoni Pujol-Ferrusola encara treballa a Indra. A la consultora ha mostrat en diverses ocasions que té un caràcter volcànic i, segons antics companys de feina, “fins i tot despòtic”. Comensals que hi han sopat a la Cerdanya diuen que pot arribar a ser “histriònic”.

Pere Pujol

Els parcs eòlics i “la voluntat del president”

Cargando
No hay anuncios

Pere Pujol va ser el gerent d’Entorn, empresa del cercle dels Sumarroca dedicada a la consultoria ambiental. Segons l’Abc, diversos consells comarcals de CiU li havien encarregat informes. El País es va fer eco del fet que, el 2002, el departament de Medi Ambient va impedir la construcció d’un parc eòlic a Tarragona. Oriol Pujol, aleshores a Indústria, va manifestar que “la voluntat política del president de la Generalitat” era que el parc es fes. Un informe encarregat a Entorn va desllorigar la situació en dos mesos.

Oriol Pujol

La carrera truncada del ‘cosí de Zumosol’

Oriol Pujol ha vist trencat el seu somni polític per l’afer ITV, on està imputat per tràfic d’influències. Segons el fiscal, el diputat va “assumir” les pretensions d’uns empresaris “en benefici propi i traint l’interès públic” per mediar en la pugna per les inspeccions tècniques.

Cargando
No hay anuncios

A més, l’Agència Tributària sospita que Anna Vidal, la seva dona, encobria cobraments de comissions amb la facturació de serveis inexistents a les seves empreses. Qui pagava eren empreses de Sergi Alsina, també imputat, que va cobrar 6,9 milions per assessorar Sharp, Yamaha i Sony en la seva deslocalització. En un missatge de text, Pujol li deia: “Sóc president del grup parlamentari , o sigui que puc fer el que creguis de cara a Yamaha”. El viacrucis de l’hereu polític dels Pujol va començar amb una gravació telefònica en què un empresari s’hi referia com “el cosí de Zumosol”.

Mireia Pujol

La discreta fisioterapeuta que va gaudir de la dansa

Mireia Pujol és fisioterapeuta però, segons el llibre Crema catalana, mentre es va dedicar a la dansa, l’Associació de Ballarins i Coreògrafs va rebre subvencions fins al punt que els alumnes van deixar de pagar la matrícula i rebien 600 euros mensuals. Segons diferents mitjans, l’any 2002 va ser adjudicatària d’un pis de protecció oficial a Barcelona.

Oleguer Pujol

Inversions milmilionàries al sector immobiliari

Jordi Pujol considera Oleguer “el més llest, preparat i sensat” dels seus set fills. Dedicat al sector immobiliari i amb càrrecs en una vintena d’empreses, el 2013 es va saber que havia regularitzat tres milions d’euros que tenia en paradisos fiscals gràcies a l’amnistia fiscal.

El Mundo ha publicat que Anticorrupció li ha obert una investigació pel possible blanqueig de diners en operacions immobiliàries per valor de 3.000 milions. L’operació investigada és la compra de tres seus de Prisa i 1.152 sucursals del Santander. La Udef sospita que Oleguer Pujol torna els crèdits que l’han convertit en un dels empresaris immobiliaris més importants d’Espanya amb diners que la seva família acumula en paradisos fiscals com Jersey o Guernsey.