MADRIDL'esquena del ministre Wert era ahir més lluent que de costum, de tantes mans que hi van aterrar en senyal de suport i admiració durant la recepció al Palau Reial. "Ets el millor ministre", s'acostaven a dir-li empresaris i alts funcionaris, mentre ell agraïa el gest sense amagar la seva satisfacció per haver acaparat tota l'atenció el Dia de la Hispanitat. El ministre d'Educació va dir que se sentia "orgullós i amb el suport de la resta del govern" i que accepta de bon grat el paper de portaveu de l'espanyolisme en l'executiu central.
En un primer moment, l'acostament del rei a Wert durant la cerimònia de salutació institucional es va interpretar també com un gest de suport reial al ministre per les seves declaracions a favor d'"espanyolitzar els alumnes catalans". El mateix ministre va contribuir a la confusió al voltant de les paraules que li havia adreçat el monarca. Als periodistes que es van interessar pel sentit del comentari, els va respondre: "Ja us ho podeu imaginar". Tothom va creure que el rei havia passat a engruixir la llista de nous fans de Wert.
Lluny de fer-se enrere, el ministre va insistir a defensar una línia dura d'actuació enfront de les reivindicacions catalanes. I ho va dir en català: "Estic orgullós del que he dit". El ministre assegura que ha après el català d'una manera autodidacta, i és capaç de mantenir una conversa en aquesta llengua. "Sóc l'únic madrileny que parla perfectament en català", va presumir. Li vam preguntar si el que parla és català o valencià, ja que ell té algun avantpassat del País Valencià. "No, no, parlo català i sóc madrileny pur", va insistir.
Sobre les declaracions del president Mas sobre la necessitat de dotar Catalunya d'instruments d'estat, Wert va mostrar la seva esperança que "això no arribi a cap port". "A mi tot això em sembla que és posturing ", va reblar.
Les imatges de Cuatro
La jornada va fer un gir quan la cadena Cuatro va emetre les imatges subtitulades de la conversa entre el rei i Rajoy. Quedava clar que lluny d'un suport monàrquic, el que havia rebut el ministre era una clatellada institucional, i que s'havia quedat ben sol en la seva proposta autoritària per a Catalunya. Si algun ministre, o el mateix president, tenien la intenció de donar públicament suport a les declaracions de Wert, el posicionament del rei va resultar altament dissuasiu.
Després, qui es va posicionar va ser el príncep. Totes les peces encaixaven: la voluntat tant de Rajoy com de la Corona era refredar el debat de cara a les eleccions del 25 de novembre. El príncep Felip va dir que "Catalunya no és cap problema" i va fer una crida a "rebaixar les tensions". També va voler distingir la Catalunya que ell considera "real", en la qual "confia", i el que va anomenar "escuma provocada pels enfrontaments polítics i les declaracions".
A part de la polèmica al voltant de Wert, algunes qüestions de protocol van marcar la recepció reial. Per primer cop, la infanta Helena va deixar de formar part de la foto oficial de la família reial. Tant a la tribuna d'autoritats durant la desfilada militar, com després al passamans al Palau Reial, va quedar relegada a un discret segon pla. Durant la recepció oferta a les autoritats, va passejar tota sola saludant els convidats. Quan es va incorporar a un grup de periodistes, va aprofitar per informar-se sobre un dels seus programes preferits de televisió: "Quan tornen a emetre Cuéntame ?", va preguntar.
Els grans absents van ser la infanta Cristina i Iñaki Urdangarin. Molts convidats van recordar que, tot just fa un any, la recepció reial del 12 d'octubre del 2011 va ser l'últim acte al qual van assistir tots dos abans de l'esclat del cas Nóos.