Més tensió racial als EUA per una altra absolució d’un policia
Un agent de Nova York va asfixiar fins a la mort un home negre
WashingtonUn altre cas d’un afroamericà mort a mans d’un policia blanc i una altra decisió judicial polèmica han provocat noves protestes racials arreu dels Estats Units. Tan sols una setmana després de l’absolució de l’agent de la policia local de Ferguson Darren Wilson, que va matar a trets el jove negre Michael Brown, un gran jurat de Nova York va decidir dimecres no presentar càrrecs contra un altre policia que el 17 de juliol va asfixiar fins a la mort un home negre.
La decisió va provocar manifestacions immediates als carrers de Nova York, però també a Washington, Filadèlfia, San Francisco i altres ciutats nord-americanes. Més d’unes 80 persones van ser detingudes ahir a la matinada, tot i que no s’han repetit incidents com els de Ferguson (Missouri), on es van cremar més d’una vintena d’edificis. Les protestes més importants es van produir a Nova York. Els manifestants es van concentrar en diversos punts clau com la plaça Times Square, la Union Square, els carrers dels voltants del Rockefeller Center i l’estació Grand Central. També van tallar alguns carrers i les avingudes Cinquena, Sisena i Setena.
El policia lliure de càrrecs, Daniel Pantaleo, va matar l’afroamericà Eric Garner, de 43 anys, quan l’intentava immobilitzar amb una clau d’estrangulació -prohibida per la policia de Nova York però no il·legal-. Pantaleo va intentar detenir Garner perquè venia tabac il·legalment en un carrer del barri de Staten Island. El gran jurat, convocat per analitzar si hi havia motius suficients per portar el policia als tribunals, va decidir no presentar càrrecs després de setmanes de consultes.
L’acció policial, que va ser gravada en vídeo per un transeünt, ha provocat una gran indignació entre la població, sobretot l’afroamericana, i ha elevat la tensió racial que es viu als Estats Units des de la mort de Michael Brown, a l’agost. Les imatges mostren Eric Garner, un home d’una gran complexió física i malalt d’asma, dient diversos cops: “No puc respirar!”
Més control a la policia
“No puc respirar!” i “Mans enlaire, no dispareu” -alguns testimonis del cas Brown van assegurar que el noi va alçar les mans en senyal de rendició- s’han convertit en els principals càntics dels manifestants. La vídua de Garner, acompanyada per la mare del difunt i l’activista de drets civils Al Sharpton, va anunciar, poc després de la decisió judicial, que el dissabte 13 de desembre hi haurà una manifestació a Washington per protestar tant pel cas Garner com pel de Michael Brown. “Hi haurà una manifestació a nivell nacional per fer front a una crisi nacional”, va destacar Sharpton.
El president nord-americà, Barack Obama, també va reaccionar a la decisió judicial i va lamentar que els ciutadans, especialment les minories, hagin perdut la confiança en el sistema. “Quan algú no és tractat amb igualtat davant la llei, aquest país té un problema, i jo, com a president, l’he de resoldre”, va dir dimecres després de la Conferència Anual de Tribus Natives. La creixent desconfiança entre les policies locals i les seves comunitats, especialment les minories, han obligat el president nord-americà a reaccionar. A més, els dos casos recents de Ferguson i Nova York han obert un debat sobre la desigualtat judicial al país.
A principis de setmana, Obama va explicar que demanarà al Congrés invertir 263 milions de dòlars al llarg de tres anys per a diverses mesures relacionades amb les policies locals, inclosos 75 milions perquè 50.000 agents més portin càmeres incorporades al seu uniforme, per gravar les seves interaccions amb els ciutadans.
D’altra banda, el departament de Justícia dels EUA ha obert una investigació independent, com ja va fer en el cas de Brown, per determinar si hi va haver alguna violació dels drets civils dels dos ciutadans negres morts a mans de la policia. I, en els dies vinents, el secretari de Justícia, Eric Holder, anunciarà noves directrius per evitar la discriminació racial de les forces de seguretat.
Holder també va explicar ahir, en una roda de premsa, que una investigació de dos anys de la policia de Cleveland, Ohio, ha conclòs que els seus agents han fet “un ús irracional i innecessari de la força”. Aquests abusos policials, segons Holder, han creat tensió entre la policia i la població. L’informe arriba dues setmanes després de la publicació d’un vídeo de vigilància que mostra un policia de Cleveland disparant fatalment a un nen de 12 anys.