Reunió Mas-Duran per l'estat propi
Artur Mas i Josep Antoni Duran i Lleida es reuniran aquest cap de setmana per consensuar el full de ruta després del cop de porta al pacte fiscal. L'estat propi i el debat de política general centraran la cita.
BARCELONA.La inclusió de l'estat propi al programa electoral de CiU és, ara mateix, el principal debat que hi ha en el si de CiU. Serà el tema estrella de la reunió que mantindran aquest cap de setmana, segons ha pogut saber l'ARA de fonts de la federació, els dos màxims líders dels nacionalistes, Artur Mas i Josep Antoni Duran i Lleida. Els últims esdeveniments polítics han accelerat el timing polític i, davant la perspectiva més que probable que Mas convoqui comicis anticipats a finals de la setmana que ve, els dos líders perfilaran el full de ruta per a les pròximes setmanes. "Consensuaran la resposta que donarà CiU al govern espanyol durant el debat de política general", asseguren des de la cúpula nacionalista.
El cop de porta de Mariano Rajoy al pacte fiscal, materialitzat amb virulència aquest dijous a la Moncloa, fa que els dos dirigents s'hagin de veure amb urgència. El seu contacte telefònic ha estat constant aquestes últimes setmanes, segons fonts de la federació, i la reunió que mantindran s'emmarca dins d'aquesta estreta relació. A l'ambient s'hi percep certa tensió subterrània entre els quatres de CDC i Unió per la confecció del programa electoral. "El full de ruta de CiU serà coherent amb els passos de Mas", advertia ahir Oriol Pujol, secretari general convergent a Els matins de TV3.
La gradualitat del procés
Un membre de la permanent d'Unió alerta del "cost polític i electoral" que patiria CiU en cas de no incloure l'estat propi al programa. "Podríem patir una davallada si no ho féssim, tenint en compte l'estat d'ànim de la gent", reflexiona aquest dirigent, que malgrat tot no acaba de veure clar que aparegui explícitament al programa electoral.
El debat en el si dels democristians és molt més fort que a CDC, on estan convençuts que Unió s'haurà d'acabar "acostant" a les seves posicions, segons asseguren des de l'entorn d'Oriol Pujol. Els dos partits celebraran consells nacionals dissabte vinent per començar a greixar la maquinària electoral i, per això, cap dirigent es vol atrevir a donar per feta l'entrada de l'estat català al programa. "No hem decidit qui dirigirà la campanya ni qui redactarà el programa", prometen des de CDC. Però el partit està en tensió des de fa mesos per si les eleccions, com finalment tot indica que passarà, s'avancen a la tardor.
Alts dirigents d'Unió consultats consideren que el punt de trobada amb els seus socis arribarà -ningú preveu un trencament-, però que el gran cavall de batalla serà la gradualitat del procés cap a l'estat propi que ha engegat Mas. La cúpula democristiana veu amb més bons ulls les "estructures d'estat" que va defensar el president l'endemà de la manifestació de la Diada que no pas la formulació explícita de l'estat propi. La ponència política d'Unió és confederalista i, segons un diputat a Madrid, les "estructures d'estat" s'adeqüen millor a la doctrina oficial que no pas la ruptura, encara que sigui amable, amb Espanya.
Sobirania fiscal
De moment, el discurs de Duran ha virat en les últimes setmanes. Ho havia apostat tot al pacte fiscal -ahir assegurava que el govern espanyol havia acabat "amb tota l'esperança" que triomfés aquesta fórmula per seguir a Espanya- i ara ha vist que era una via morta. En la seva carta a la militància, el líder democristià carrega contra el PP per brandar ara la Constitució "quan se l'ha passat pel forro sempre que ha pogut" i aposta per aconseguir la sobirania fiscal. No arriba a verbalitzar explícitament la demanda d'una Hisenda pròpia, però sobirania fiscal és un punt de partida més ambiciós que l'agència tributària compartida que va intentar negociar, sense èxit, amb Pere Navarro, el primer secretari dels socialistes catalans.
El comitè de govern que Unió celebrarà divendres que ve, un dia abans del consell nacional, tractarà quasi exclusivament del més que probable avançament electoral i del futur programa de CiU. El sector renovador, encapçalat per Antoni Castellà, reclamarà a Duran -a l'estil del que farà CDC- que inclogui l'estat propi al full de ruta. La decisió no es pot demorar perquè els fulls del calendari volen.