Mas promourà noves mesures anticorrupció
Les expectatives al voltant de la cimera anticorrupció d'avui no són elevades. Tot i això, Artur Mas vol que s'acabin concretant algunes de les propostes de transparència i bones pràctiques que s'hi plantegin.
BARCELONA.Prendre nota de les propostes que li plantegin els diferents organismes de control institucional a Catalunya i comprometre's a concretar noves mesures anticorrupció, en el moment de màxim descrèdit de la política des del restabliment de la democràcia. Amb aquest propòsit presidirà Artur Mas la cimera "per la regeneració democràtica" que ell mateix ha convocat per avui al Palau de la Generalitat, van explicar a l'ARA fonts nacionalistes.
Serà una trobada atípica, sense representants dels grups parlamentaris, i d'això se n'ha queixat l'oposició. Hi seran presents, en canvi, el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Miguel Ángel Gimeno; el fiscal superior de Catalunya, Martín Rodríguez Sol; el síndic major, Jaume Amat; el director de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso; el síndic de greuges, Rafael Ribó, i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, a més del mateix Mas.
A finals de la setmana passada, en plena eclosió mediàtica del cas Bárcenas i davant la irritació creixent d'una opinió pública escandalitzada pels múltiples casos de corrupció a Catalunya i a tot l'Estat, Mas va cridar sobtadament els màxims representants dels òrgans de control públic a mantenir la trobada d'avui i aportar-hi idees per combatre les males pràctiques a l'administració i els partits polítics. Amb aquest gest, el president de la Generalitat pretén transmetre el missatge que es pren seriosament un problema que de fet afecta també el seu propi partit.
Perfil heterogeni
El perfil heterogeni dels participants en la cimera fa preveure que no serà fàcil sortir-ne amb grans compromisos. Les expectatives del Govern sobre els resultats de la cita, segons les fonts consultades, són més aviat moderades. Tampoc falten els recels d'alguns dels convocats davant del que temen que pugui ser una operació més estètica que efectiva per combatre la corrupció. La reunió servirà d'entrada per visualitzar que d'organismes encarregats de vetllar per la higiene democràtica ja n'hi ha uns quants i estan units en aquesta lluita. La feina serà determinar per què es continuen escampant ombres de sospita entre polítics i gestors públics i què es pot fer per frenar aquesta plaga.
Mas va demanar a les institucions convidades a la cimera que preparessin un plec de propostes per millorar la transparència, l'eficiència i l'honestedat en les instàncies públiques. La voluntat del president és que les idees més factibles puguin anar-se concretant. Algunes propostes poden dependre directament del Govern, en altres casos poden requerir modificacions normatives que caldrà tramitar al Parlament o fins i tot a les Corts.
La d'avui a les 12.30 hores serà la primera trobada d'aquesta mena, però pot ser que no sigui l'última. Una de les qüestions que hauran de valorar els participants és si cal que tingui continuïtat, per poder fer el seguiment de la feina que s'iniciï avui. El mateix conseller de la Presidència, Francesc Homs, va deixar ahir la porta oberta a celebrar noves cimeres en el futur. En tot cas, dels resultats de la reunió n'informarà en roda de premsa Mas, que a més compareixerà més endavant al Parlament per donar-ne compte.
Què es farà amb els imputats?
Un dels aspectes que han centrat el debat polític en els últims dies és si un càrrec públic o de partit ha de ser apartat de les seves funcions si és imputat per un cas de corrupció. Homs no va descartar que d'això se'n parli en la reunió d'avui. El que sí que va negar taxativament és que s'abordin casos concrets, com el del secretari general de Convergència, Oriol Pujol. La Fiscalia Anticorrupció va demanar dilluns al jutge que investiga el cas ITV que l'imputi per tràfic d'influències en la concessió d'aquestes estacions. La decisió depèn ara del TSJC, el president del qual és un dels citats avui a Palau. El TSJC és l'únic òrgan amb capacitat per imputar persones amb la condició d'aforat, com és el cas d'Oriol Pujol, diputat al Parlament i president del grup de CiU.
És un cas extremadament delicat per a Mas i per al seu partit. Si es confirma la imputació de Pujol, es veuran obligats a sospesar amb ell si cal o no rellevar-lo, almenys provisionalment, de totes o algunes de les seves funcions. Conscient que tot plegat pot afectar el procés sobiranista, Pujol va deixar entreveure dilluns que està disposat a fer un gest i apartar-se. Però res d'això està encara decidit.
De fet, Mas creu que s'ha d'actuar amb prudència i examinar cas per cas què és el més convenient. Homs es va fer ressò del cas de Pau Cabré, l'alcalde de CiU del municipi d'Alpicat, que ha acabat sent absolt tot i una primera sentència condemnatòria per delicte urbanístic. La conclusió que en va treure Homs és que, tot i la "indignació" que generen els escàndols de corrupció, no sembla raonable plantejar la dimissió automàtica de qualsevol imputat. El Govern es mourà amb peus de plom en aquest terreny.