LA DIADA EL DIA DESPRÉS
Dossier13/09/2012

Mas fa seu el clam per l'estat propi de la Diada

Ferran Casas
i Ferran Casas

BARCELONA"El clamor d'ahir [per dimarts, Diada Nacional] va ser molt clar i, a la vegada, molt normal: una nació amb una llengua i cultura pròpies i que, per seguir sent ella i progressar, demana simplement un Estat". Aquesta és la lectura que, ahir a primera hora del matí i de manera solemne a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat, va fer el president Artur Mas de la massiva manifestació independentista. El missatge del carrer va ser inequívoc. Cada cop són més els catalans (i majoria entre els votants de CiU) partidaris d'un estat propi, i Mas, que havia dit que volia recollir-ne els anhels, no podia decebre. Va reconèixer que la transició nacional s'accelera i va abraçar l'estat propi per a Catalunya, malgrat que el seu programa de govern no el preveu, i va donar a entendre que el seu discurs, a Madrid, no distarà massa.

Avui el president serà a la capital espanyola. Esmorzarà, a partir de les nou, en un col·loqui organitzat per Nueva Economía Fórum. Aquestes trobades, que han pres el relleu al rònec Club Siglo XXI, punt de trobada de polítics i societat civil a la Transició i als vuitanta, solen ser freqüentades per periodistes, però també per polítics, empresaris i diplomàtics. Ahir l'interès de la premsa estrangera i el cos consular per escoltar-lo era màxim. Els grans empresaris, en canvi, s'ho rumiaven més, però les peticions d'entrevistes no paraven d'arribar a Palau.

Cargando
No hay anuncios

Una marxa "estimulada"

La massiva marxa independentista, que segons la premsa madrilenya Mas va encendre i ell admetia ahir que havia "estimulat", ha estat mal rebuda a la capital espanyola. La lectura que la premsa internacional i alguns líders d'opinió espanyols en fan és que és fruit del malestar català per la situació econòmica, que ha abocat Catalunya a demanar el rescat dels seus comptes a l'Estat, i que és una estratègia de pressió per al pacte fiscal. Mas volia utilitzar la mobilització a la Diada per acumular forces per negociar-lo, però la realitat d'abans-d'ahir a la tarda va desbordar les seves previsions. El president i CiU mai han cregut, però, que el creixement del sobiranisme sigui conjuntural. I això és el que avui explicarà al menjador de l'Hotel Ritz. Que no estem davant d'un suflé i que realment hi ha una majoria de catalans que veuen en l'estat propi la millor solució per a Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

I aquesta sortida, els recordarà a pocs dies d'entrevistar-se amb el president del govern espanyol Mariano Rajoy, ve donada també per una decepció històrica del catalanisme i de CiU, la seva principal força. Els nacionalistes es van implicar a la Transició, amb la Constitució, els pactes de la Moncloa i moments delicats com el 23-F. Van investir Felipe González i José María Aznar en contextos adversos i, més tard, van donar suport a iniciatives com la llei de partits i la d'estabilitat. I això, defensarà Mas, en línia amb el que ha fet Jordi Pujol els últims anys, no s'ha valorat a l'hora de tractar Catalunya. El tercer missatge de Mas serà sobre la marxa global de l'economia. El president no s'apartarà de l'objectiu de compliment del dèficit. Explicarà, de nou, que Catalunya fa els deures i que és un factor d'estabilitat.

El pacte fiscal ja no resol l'encaix

Cargando
No hay anuncios

I per seguir sent-ho necessita, de moment, canviar la relació fiscal amb Espanya. Ahir, en la compareixença a Palau, no va parlar de pacte fiscal. Sap que, per als manifestants que van omplir el centre de Barcelona, és només una etapa més i no un punt d'arribada. I ell així ho assumeix. El president, que al seu dia havia afirmat que el pacte fiscal era l'oportunitat per encaixar Catalunya a Espanya i pacificar la relació, va insistir ahir, quan se li va preguntar, que "la sobirania fiscal" no pot "aturar un procés com aquest". Si de cas el pot "esmorteir" si es concedeix sense contrapartides, però aquesta és una "estructura d'estat". Una estructura per a una nació, la catalana, que busca obrir un procés "com mai s'ha fet a Europa", en relació a la necessitat de buscar l'encaix com a estat a la UE quan toqui, quan hi hagi una majoria "que encara s'ha d'eixamplar més".

Mas es fa seu el desig d'una "plenitud nacional" que és més a prop que mai després d'una manifestació en què Catalunya "va oferir ahir al món i a Europa la millor imatge" per transmetre "un missatge molt potent i inequívoc d'anhel de llibertat i de voler ser un poble normal". Avui tocarà explicar-ho a Madrid.