Dossier18/12/2016

“L’objectiu dels grups d’autoajuda no és deixar de beure, sinó aprendre a viure sense beure”

Entrevista amb Mica Cañellas, fundador de Las Ovejas de Mica

C. Buades
i C. Buades

Palma“L’alcoholisme és una malaltia col·lectiva: darrere de cada malalt, hi ha una família que cau”. Mica Cañellas és alcohòlic i fundador de Las Ovejas de Mica, una associació creada a Palma que funciona com una gran família. Ara mateix, la formen un centenar de persones que assisteixen al programa de rehabilitació, tot i que l’entitat “és molt més”: al voltant de mil persones els demanen informació cada any i uns 10.000 estudiants han assistit a les xerrades de sensibilització.

A més, es fan trobades i reflexions en línia, a través de Facebook i de la web de l’associació. “Al cap i a la fi, la teràpia comença quan surts d’aquí, perquè un alcohòlic ho és les 24 hores del dia”, explica Mica. No obstant això, la intenció del programa que organitzen “no és deixar de beure, sinó aprendre a viure sense beure”. És a dir, no centrar-se en l’abstinència, sinó en la recuperació, però partint de la base que “l’alcoholisme és crònic i irreversible”.

Cargando
No hay anuncios

Un dels principals inconvenients que presenta l’alcoholisme és, segons Mica, el fet que sigui legal i que “no necessitis delinquir per aconseguir l’alcohol”. A més, té un component social que dificulta que s’entengui l’alcoholisme com una malaltia: “Encara hi ha gent que ho veu com un mal hàbit o un vici”.

La feina que s’ha de fer amb les persones alcohòliques és, segons explica Mica, física, psicològica i social. S’han de vigilar les malalties associades que pot comportar, com la cirrosi, la falta d’autoestima que genera -perquè “l’alcohol és el depressor més gran que hi ha”, sosté- i l’aïllament social al qual es llança una persona quan beu.

Cargando
No hay anuncios

“Deixes de veure el teu entorn com a còmplice i te n’allunyes. Si no, se’n van ells quan veuen que només dónes problemes”. No obstant això, “entre el 80% i el 90% de les persones que acaben el programa no tornen a beure mai més” i, per tant, Mica es reivindica optimista: “No hi ha persones irrecuperables, però cada un s’ha de marcar els seus temps”.

A Las Ovejas de Mica hi arriben persones que han passat per un procés de desintoxicació física. Amb el programa de rehabilitació, passaran per una deshabituació que durarà dos anys i, a partir d’aquí, s’inicia la reinserció social, una feina que també fan entre els companys de l’associació: “És una fase que fem aquí dins perquè mai ha vingut cap administració ni cap empresa a donar-nos un cop de mà”.