Les llibretes de Bárcenas revelen la cara oculta del PP
MADRID"La bomba Bárcenas probablement li esclatarà als morros". Poc s'imaginava el líder d'IU, Cayo Lara, que la frase que li va etzibar dimecres al Congrés de Diputats al president espanyol, Mariano Rajoy, seria una premonició del que acabaria passant l'endemà. Ahir l'escàndol de l'extresorer del PP Luis Bárcenas va esclatar definitivament a la seu del partit al carrer Génova de Madrid i va provocar un sisme intern de conseqüències veritablement desconegudes.
El detonant va ser la publicació al diari El País de les còpies de suposats pagaments de sobresous periòdics a les cúpules del PP des del 1990 fins al 2008, quan els tresorers de la formació eren Álvaro Lapuerta i Bárcenas. Com a fonts d'ingressos s'hi citen donacions d'empresaris, i com a despeses, a part de les partides pel funcionament ordinari del partit, lliuraments a membres de la cúpula sense especificar-ne el concepte. Per exemple, la suposada comptabilitat B deixa al descobert sobresous a Rodrigo Rato, Mariano Rajoy, Francisco Álvarez-Cascos, Jaime Mayor Oreja, Ángel Acebes o María Dolores de Cospedal, al marge del pagament ordinari de les nòmines del personal. Lapuerta i Bárcenas, així com les empreses implicades, van negar els fets.
El partit s'enroca a negar-ho tot
La reacció del PP, portes enfora, va ser desmentir rotundament les noves revelacions i atribuir-les a una mà negra contra el partit i Rajoy. Tot i així, es va veure forçat a convocar una reunió d'urgència per demà, quan fa només dues setmanes que la direcció i els barons territorials van abordar el cas Bárcenas. Segons la informació , cada any el PP no ingressava en un banc una part de les donacions rebudes, cosa que suposaria un finançament irregular, ja que part dels diners no es declararien a Hisenda. La principal novetat és que el rotatiu afegeix suposades proves a les acusacions de sobresous en negre que ja va revelar fa tres setmanes El Mundo . Una diferència significativa, però, és que llavors s'assegurava que Rajoy i Cospedal no havien cobrat en negre, un extrem que ara desmenteix el diari del grup Prisa.
Desafiament a presentar proves
Des de la publicació el dia 18 de les acusacions de pagaments opacs al PP -dos dies abans se sabia que Bárcenas va tenir 22 milions en un compte a Suïssa el 2007 i que l'any passat en va blanquejar 11 amb l'amnistia fiscal-, el partit ha adoptat diverses mesures per tractar de frenar l'escàndol que estava generant en alarma social i en una ofensiva en tota regla de l'oposició. La decisió més destacada ha estat engegar una auditoria interna i externa dels comptes del PP, que, segons es va anunciar ahir, inclourà declaracions jurades. També s'ha impulsat un pacte amb la resta de partits contra la corrupció, s'ha promès endurir la llei i s'ha mostrat Bárcenas com un episodi aïllat.
En paral·lel, la cúpula del PP ha negat l'existència d'aquests pagaments en negre -"A mi no em consta" ha estat la frase més repetida- encara que casualment ningú s'ha atrevit a posar la mà al foc pels seus companys. Malgrat aquesta ambigüitat, des de llavors la secretària general del partit, María Dolores de Cospedal, s'ha mostrat desafiant, instant a presentar proves que documentessin els suposats sobresous. Doncs bé, quan ahir aquestes proves van aparèixer Cospedal no va variar gens ni mica el discurs.
En una multitudinària roda de premsa a la seu de Génova, la número dos del PP va restar "veracitat" als documents d' El País i va anunciar una querella judicial contra aquest diari i els altres mitjans que "difonguin informacions" que afectin l'"honorabilitat" del PP. "La comptabilitat del PP és única, clara, transparent i neta", va afirmar Cospedal, visiblement molesta i irritada durant la compareixença.
No obstant, alguns detalls i matisos de les seves declaracions resten credibilitat a aquesta defensa aferrissada i alimenten les especulacions sobre la veritable existència dels sobresous en negre. Un fet clau és que el president del Senat, Pío García Escudero, va admetre ahir haver rebut el 2000 un préstec del PP quan era coordinador general del partit. Els detalls del préstec són a la comptabilitat manuscrita de la caixa B que hauria controlat Bárcenas, que coneix els secrets de les finances del partit durant 20 anys, fins al 2010, quan va dimitir després de ser imputat pel cas Gürtel.
Rajoy cada cop més acorralat
Inicialment Cospedal va "desmentir rotundament" el contingut dels papers publicats, que va dir que eren falsos. Però un cop se li va preguntar per les paraules d'Escudero, de sobte va reconèixer que algun detall podia ser cert: "Deu ser veritat però això no valida els papers. Es poden manipular, inventar". Un altre detall revelador és que ahir anunciés que el PP i el mateix Rajoy (serà la seva primera demanda) es querellaran contra El País quan encara rumiaven fer-ho amb la notícia de fa tres setmanes d' El Mundo.
Les revelacions suposen un cop enorme per al president, que va defensar la innocència de Bárcenas fins al final. Rajoy, que va negar que l'extresorer li fes xantatge, sembla cada cop més acorralat per un cas sobre el qual evita pronunciar-se. La corrupció corre el risc d'eclipsar i hipotecar tota la seva gestió i l'impacte de tot plegat és un misteri. Al desembre la corrupció era la quarta preocupació ciutadana. L'objectiu és frenar la mala imatge del PP però el fil del cas Bárcenas és llarg i s'escapa de les mans de Rajoy.