CORRUPCIÓ
Dossier30/01/2013

Imputen el secretari de les infantes en el cas Urdangarin

Revenga cau víctima dels correus de l'exsoci del duc, que apunta contra la família reial

Enric B. Abelló
i Enric B. Abelló

PALMAEl setge a la infanta Cristina de Borbó s'estreny i la monarquia espanyola ja ha quedat esquitxada de ple per les sospites de corrupció. Dels cinc membres de la primera direcció de l'Instituto Nóos ja només en queda un sense imputar en el cas Urdangarin: la infanta Cristina. El jutge de Palma José Castro va imputar ahir el quart, el secretari de les infantes i assessor de la casa reial, Carlos García Revenga, a qui va citar a declarar el 23 de febrer a la capital de les Balears. El mateix dia també interrogarà Urdangarin, duc de Palma i gendre del cap de l'Estat, Joan Carles de Borbó.

L'última ofensiva de l'exsoci d'Urdangarin, Diego Torres, per empastifar la família reial i escapolir-se de les responsabilitats penals ha aconseguit deixar clar al jutge que Revenga estava més implicat en la trama Nóos del que havia admès. Els correus electrònics que el seu advocat va lliurar al jutge la setmana passada demostren que l'assessor reial no només va posar el seu nom a l'Instituto Nóos, sinó que n'estava al cas des d'un bon principi i que va ajudar el duc de Palma a fer-lo funcionar per lucrar-se a través de les administracions.

Cargando
No hay anuncios

La providència del jutge concreta que Revenga -que va ser tresorer de l'institut mentre el presidia Urdangarin- haurà de dir quines funcions tenia a Nóos i les empreses que envoltaven l'entitat; què sabia de les activitats de la trama i com, i quines "tasques d'assessorament o consulta" va dur a terme per al duc de Palma i "el seu entorn societari i personal".

Torres ja hi va implicar el rei

Cargando
No hay anuncios

L'exsoci d'Urdangarin ha compromès bona part de l'entorn del rei d'Espanya lliurant correus electrònics comprometedors. D'entrada, va revelar una presumpta gestió de Joan Carles de Borbó en favor de l'Instituto Nóos; després va fer pública la participació de l'amiga íntima del rei, Corinna zu Sayn-Wittgenstein, en el primer congrés a València de la fundació d'Urdangarin i Torres, i ara ha aconseguit la imputació del secretari personal de les dues filles del monarca. El pròxim blanc pot molt ben ser -l'advocat de Torres ja ho va deixar clar- la infanta Cristina de Borbó, la filla del rei, a la qual la Casa del Rei va apartar de l'agenda oficial.

L'últim lliurament de correus electrònics demostra que estreta que arribava a ser la relació del duc de Palma amb Revenga, ja fos per assumptes relacionats amb la trama Nóos com per d'altres. Urdangarin li demanava opinions sobre qualsevol cosa, des de si havia d'acceptar una entrevista amb un canal local de les Illes Balears fins a si havia de participar en la inauguració del camp de golf del Prat de Llobregat o del Palacio de Deportes de Madrid. Revenga supervisava cartes com la que el gendre del rei va enviar a l'alcaldessa de València, Rita Barberá, per oferir-s'hi per col·laborar en nom de l'Instituto Nóos. L'assessor reial revisava esborranys d'aparicions davant la premsa per parlar de l'entitat i Urdangarin fins i tot li indicava a quin compte corrent s'havien d'ingressar els "honoraris de la Zarzuela" de la seva dona, la infanta Cristina.

Cargando
No hay anuncios

L'assessor reial manté que no decidia res a l'institut, que no en va cobrar mai diners i que tampoc tenia firma en els comptes corrents. Hi va insistir en un comunicat dijous, l'endemà que es fessin públics els correus electrònics que Torres havia lliurat al jutge i que l'implicaven. Però a causa d'aquells correus ja no pot fer veure que mai no va tenir res a veure amb la trama Nóos i ha admès que va poder "barrejar" algunes funcions del seu càrrec a la casa reial amb altres de més personals.

La Zarzuela calla

Cargando
No hay anuncios

La casa reial, per la seva banda, va comunicar ahir que no diria res de la qüestió fins avui, perquè no volien prendre decisions precipitades i encara no sabien bé de què s'acusa l'assessor.

La imputació de Revenga també és un avís per a la infanta Cristina. L'advocat de Torres, en l'escrit que va fer arribar al jutge amb els correus, ja avisava que, dels cinc membres de l'Instituto Nóos, "de moment n'hi ha tres d'imputats, de manera que en falten dos". "Ens centrem en un dels restants", afegia, parlant de Revenga. L'altre, l'exvocal de la junta directiva de l'Institut Nóos, era la dona d'Iñaki Urdangarin.

Cargando
No hay anuncios

De moment Cristina de Borbó ni tan sols ha declarat com a testimoni en la investigació de la trama Nóos. El jutge Castro i el fiscal Pedro Horrach han interrogat més de dos-cents testimonis i vint imputats, incloent-hi dues treballadores de la neteja que treballaven al pis de l'assistenta personal d'Urdangari -Julita Cuquerella-, auxiliars administratius, traductors i recepcionistes de les empreses de la trama. Centenars de noms entre els quals no consta la filla del rei, que, a més de ser membre de la direcció de l'Instituto Nóos, també era copropietària d'una de les empreses de la trama -Aizoon-, de la qual va cobrar 12.671 euros, segons un informe policial.

Hisenda fa d'acusació particular

Cargando
No hay anuncios

El jutge Castro també anunciava en la providència que acceptava que es personés en el cas l'Advocacia de l'Estat, en nom de l'Agència Tributària, que ho havia sol·licitat arran de la denúncia per tres delictes fiscals que la Fiscalia Anticorrupció va presentar contra Urdangarin i Torres. Hisenda calcula que els dos socis van defraudar aproximadament mig milió d'euros en impostos -ara treballa en un últim informe per concretar-ne la xifra exacta- i, com a perjudicada, s'ha personat com a acusació particular.

Els tres delictes fiscals pels quals el fiscal Horrach ha denunciat l'Instituto Nóos i Urdangarin centraran una part de la declaració que farà el duc de Palma el dia 23. El dissabte abans el jutge ja haurà interrogat Torres i la seva dona, Ana María Tejeiro, que fins ara no han volgut dir res al jutge.