Energia

Hidrogen sense emissions, clau en la transició energètica

Encara que no sigui verd, l'H₂ pot ajudar a reduir el CO₂ llançat a l'atmosfera

L'hidrogen obtingut amb electricitat de la xarxa reduiria emissions.
X.G.
07/01/2023
2 min
Dossier Hidrogen verd: una aposta incerta Desplega
1.
L’aposta encara incerta per l’hidrogen verd
2.
Un bon sistema per assegurar-se el subministrament
3.
Una autèntica allau de projectes a Espanya
4.
“L’hidrogen verd necessitarà entre 15 i 20 anys per ser competitiu”
5.
Un clúster català per potenciar la transició verda
6.
Hidrogen sense emissions, clau en la transició energètica
7.
L'hidrogen verd, el combustible del futur

BarcelonaActualment, es parla molt de l’hidrogen verd, però hi ha altres maneres d’obtenir hidrogen que, si bé no són 100% lliures d’emissions, poden ajudar a reduir en gran part el CO₂ que s’envia a l’atmosfera i, per tant, poden ser un element clau en la transició energètica per arribar el 2050 a un sistema absolutament net. Joan Puertas, del Col·legi d’Enginyers, recorda que perquè l’hidrogen es consideri verd s’ha d’aconseguir per una electròlisi amb energies renovables. “Però també podríem parlar d’hidrogen lliure d’emissions”, indica.

Segons aquest expert, es pot aconseguir hidrogen sense emissions amb l’ús d’energia nuclear –malgrat que es produeix un altre problema, que és el dels residus– o amb tècniques de captura de CO₂ en el moment de generar l’electricitat. Per a Puertas, el que és essencial és la transformació de la indústria per prescindir de les energies fòssils, especialment quan calen altes temperatures o en el cas de la indústria química.

‘Mix’ elèctric

En aquest sentit, Puertas recorda que només que la generació d’hidrogen es fes a partir de l’energia de la xarxa elèctrica actual en lloc d’usar gas natural ja hi hauria una important reducció de les emissions. Per exemple, segons les dades de Red Eléctrica, aquest mes de desembre quasi un 70% de l’electricitat a Espanya es va generar sense emissions. “Si l’hidrogen s’obté amb electricitat de la xarxa, les emissions es reduirien en la mateixa proporció”, indica Puertas. Un altre ús que pot tenir l’hidrogen verd en la transició energètica és la seva barreja amb gas natural, l’anomenat blending. Si es fa una barreja del 80% de gas i el 20% d’hidrogen, cosa que és factible, “ja estàs reduint d’entrada un 20% les emissions generades”, indica Joan Puertas.

De fet, aquest sistema ja l’estan utilitzant empreses que necessiten altes temperatures a casa nostra, amb la qual cosa redueixen les emissions amb un doble estalvi: una reducció del cost energètic, ja que actualment el gas és molt car, i de retruc també una reducció del cost dels drets d’emissió, que l’últim any s’han disparat fins als 80,87 euros per tona el 2022 de mitjana, enfront de 53,55 euros de mitjana el 2021, o els 24,75 euros del 2020.

Dossier Hidrogen verd: una aposta incerta
Vés a l’ÍNDEX
stats