El segon de De Guindos treballava en una firma del grup que audita la banca
Abans de ser secretari d'estat d'Economia, Fernando Jiménez Latorre treballava per a una firma del mateix grup d'Oliver Wyman, una de les auditores independents que examinen la banca.
MADRID.Oliver Wyman és una de les dues consultores independents a les quals el govern del PP i el Banc d'Espanya han encomanat avaluar la banca. L'altra és Roland Berger. Es tracta de dos dels pesos pesants del sector. El ministeri d'Economia no hi veu incompatibilitat perquè Jiménez Latorre no va treballar directament a l'auditora, sinó en una firma del mateix grup sense que hi haguessin "vasos comunicants", i perquè, afegeix, la tasca de l'actual secretari d'estat es va centrar "en temes de competència".
Entre el 2004, quan va plegar de director general de Defensa de la Competència després de la victòria del PSOE, i el desembre del 2011, quan se'l va designar secretari d'Estat, Jiménez va ser director associat de Nera Economic Consulting a Madrid: en dirigia l'equip de política de competència. Igual que Oliver Wyman, Nera és una companyia del hòlding nord-americà Marsh & McLennan, que cotitza a Nova York. Les dues s'enquadren en la mateixa subdivisió del grup, segons el gràfic que en forma d'arbre exhibeix la web de Nera.
Ara, Jiménez, expert en polítiques de competència, presideix el comitè de direcció que coordina els treballs de Wyman i l'altra auditora contractada, Roland Berger. Seran els resultats d'aquesta anàlisi els que utilitzarà el govern per xifrar el cost del rescat bancari acordat dissabte i pel qual Brussel·les ofereix 100.000 milions.
La llei i el conflicte d'interessos
La legislació espanyola sobre conflictes d'interessos prohibeix als alts càrrecs involucrar-se en assumptes que afectin societats a les quals hagin estat vinculats els dos anys previs al nomenament. No detalla si és aplicable quan els assumptes concerneixen filials del conglomerat per al qual hagin treballat.
Fonts del ministeri d'Economia interpel·lades per l'ARA van negar, en primera instància i al matí, que Jiménez hagués tingut nexe professional amb Marsh & McLennan. Un cop aclarit que la dada figura en la biografia oficial del secretari d'estat, portaveus autoritzats del departament de De Guindos van sostenir a última hora de la tarda que entre Nera i Oliver Wyman no hi ha vasos comunicants.
Així mateix, van subratllar, ja al vespre i per escrit, que el secretari d'estat "va treballar com a soci director a Espanya de Nera Consulting, dedicada a l'assessorament en matèria de competència". La pàgina web de Nera publicita, però, 30 àrees d'actuació. Organitzades per ordre alfabètic, la primera és "antimonopoli i competència". La resta va des de la gestió de riscos financers a litigis de coll blanc, passant per transports i aigua. Jiménez Latorre, però, sosté Economia, va centrar la seva tasca en temes de competència. Un altre dels seus arguments és que "Oliver Wyman pertany al mateix grup com a societat especialitzada en consultoria estratègica, sense relació funcional o de gestió amb altres societats del grup, com Nera".
La pilota, al Banc d'Espanya
La resposta del ministeri no aborda l'hipotètic conflicte d'interessos. Però el seu contingut suggereix que no considera l'opció que n'hi pugui haver. La nota remarca que "la decisió administrativa sobre la contractació d'avaluadors independents ha correspost al Banc d'Espanya".
Ahir, a la pregunta sobre si el Banc d'Espanya coneixia el lligam de Jiménez amb el grup Marsh & McLennan, fonts oficials de l'organisme supervisor van negar qualsevol incompatibilitat entre les empreses, però sense entrar a valorar persones: "El Banc d'Espanya -asseguraven aquestes fonts- va prendre formalment la decisió de contractar les dues consultores (Roland Berger i Oliver Wyman) basant-se en els criteris tècnics de les propostes presentades i sense saber que existia cap tipus d'incompatibilitat de les dues empreses que els impedís dur a terme correctament la feina". El Banc d'Espanya afegeix que, "en el procés previ, es va col·laborar estretament amb el ministeri d'Economia".
Del fet que l'executiu va jugar un paper protagonista no n'hi ha cap dubte. I ho confirma la nota conjunta difosa el 21 de maig: "El ministeri d'Economia i el Banc d'Espanya han acordat la contractació de Roland Berger i Oliver Wyman com a avaluadors independents". El mateix comunicat anunciava la creació d'un comitè de direcció presidit per Fernando Jiménez Latorre. En paraules del ministre De Guindos, es tracta d'un comitè "d'assistència, de suport" a les dues societats que han d'examinar balanços bancaris.
Ni el ministeri ni el Banc d'Espanya han revelat l'import del contracte amb Oliver Wyman i Berger, però asseguren que els honoraris són més simbòlics i de prestigi que monetaris.
La missió de Berger i Wyman, i així la va definir De Guindos, consistirà a "fer una prova d'esforç" del sistema bancari i de desenvolupar-la "de manera absolutament independent". L'auditoria dels bancs ha d'estar a punt el 21 de juny.
Blackrock, fora
Al contracte hi aspiraven altres consultores, coma ara Blackrock, la gestora de fons més important del món. Es va quedar pel camí justament perquè les seves participacions amb dret a vot al BBVA i al Santander superen en tots dos casos el 4%. I això obria un conflicte d'interessos.
Entre les fites de Wyman hi ha la d'haver conceptuat el 2007 l'Anglo Irish Bank com l'entitat més solvent del món. L'Anglo Irish va ser rescatat el 2010.