La guerra a l’Afganistan, un pur teatre

Potser l’únic objectiu de la Casa Blanca era demostrar al món que no es quedava de braços plegats després dels atacs de l’11-S

4 min
Dues dones afganeses davant d'un blindat de l'exèrcit.
Dossier 20 anys de l'11-S Desplega
1
11-S: vint anys de l'atemptat que ens va canviar a tots
2
“O esteu amb nosaltres o esteu amb els terroristes”
3
La guerra a l’Afganistan, un pur teatre
4
Europa, de la fractura post 11-S a l'emancipació transantlàntica
5
L'atac que va commocionar el món, en gràfics
6
Al-Qaida, una xarxa global per exportar el terror arreu del planeta
7
L’11-S que ens va explicar la ficció
8
Estats Units: Conflicte a fora o a dins
9
Bin Laden, l'home més buscat del món
10
Adsel Sparrow: "Tota la meva vida hem estat en guerra al Pròxim Orient"
11
Nadia Ghulam: "Les imatges dels atemptats les vaig veure molts anys més tard, el 2010, quan ja era a Catalunya"
12
Alexander García, militar que va perdre una cama a l'Afganistan el 2011: "No vull tornar a reviure-ho tot, estic sobrepassat"
13
Michael Lomonaco, xef del restaurant de les Torres Bessones: "Ajudar les famílies de les víctimes em va permetre mirar endavant a la vida"
14
Robert Riley, excònsol dels EUA a Barcelona: “Mai es va tornar al ritme d’abans de l’11-S”
15
L’11-S i els altres catalans
16
Barcelona i Cambrils: El jihadisme autòcton
17
Talibanistan: cercle tancat
18
El plaer de l’apocalipsi
19
Terrorisme salafista: Esperant la pròxima onada
20
11-S, l’atac que va redefinir l’experiència de volar

El Muheb i el Mujib són germans però tenen cognoms diferents tot i ser fills del mateix pare i de la mateixa mare. El Muheb es diu Shahbaz Khil, mentre que el cognom del Mujib és Sultani. Almenys així ho indiquen els seus passaports. Són dos dels molts refugiats afganesos que han arribat a Espanya en les últimes setmanes, però aspiren a traslladar-se a Alemanya. Allà hi viu el seu germà gran, el Khalid, que podria fer-se càrrec d’ells. El Khalid, però, té un altre cognom diferent dels seus dos germans petits: es diu Khalid Khoshal.

“Khoshal és el nom de pila del meu pare, així que vaig pensar que seria un bon cognom perquè tothom em coneix com el fill del Khoshal”, justifica el germà gran. Els cognoms dels seus germans petits són en realitat els dos cognoms de la família, però cada un en va utilitzar un de diferent en el moment de fer-se el passaport.

A l’Afganistan no és obligatori registrar els naixements, així que poca gent ho fa i el resultat és l’existència d’un gran caos administratiu. Per no saber, la majoria d’afganesos ni tan sols coneixen quin dia han nascut, de manera que quan els pregunten la seva data de naixement per fer algun tràmit oficial, directament se n’inventen una. Això és el que també van fer el Muheb i el Mujib. Els seus passaports indiquen que van néixer amb només sis mesos de diferència, tot i que la seva mare no va tenir un part prematur en cap dels dos casos. Demostrar que el Muheb, el Mujib i el Khalid són germans per aconseguir la reunificació familiar serà un maldecap. El seu cas no és excepcional.

Durant els últims vint anys d’intervenció internacional a l’Afganistan, no s’ha aconseguit ni tan sols això: posar un cert ordre en l’administració afganesa. I no és que els afganesos siguin uns negats, sinó que els dirigents que els Estats Units van triar per formar part del govern afganès després de la caiguda del règim talibà el 2001 no eren ni de bon tros els més adequats. Washington va col·locar al poder les denominades faccions mujahidines, a les quals ja havia finançat i armat als anys 80 perquè lluitessin contra les tropes soviètiques i evitessin que l’URSS aconseguís el control de l’Afganistan. Eren faccions islamistes radicals, però això no va importar a Washington en aquell moment per fer fracassar Moscou.

Soldats de l’exèrcit dels Estats Units del 2on pelotó, bateria B 2-8 artilleria de camp, disparen una peça d’artilleria obús a la base de foc avançada de Seprwan Ghar al districte de Panjwai, província de Kandahar, al sud de l’Afganistan, 12 de juny de 2011.

El 1989 les tropes soviètiques es van retirar impotents de l’Afganistan, i aleshores les faccions mujahidines van iniciar una guerra cruenta per aconseguir el poder a Kabul. Va ser en aquesta època quan la capital afganesa va quedar gairebé arrasada i milers d’afganesos van morir en bombardejos indiscriminats. També eren habituals els saquejos, la tortura i les violacions. Tant és així que el 1994 va sorgir un moviment islàmic alternatiu per contrarestar les barbaritats dels mujahidins: els talibans. Aquests radicals tenien més o menys la mateixa ideologia que els mujahidins, però a les zones sota el seu control hi imperava un cert ordre. De fet, els Estats Units no van fer fàstics a l’arribada dels talibans al poder el 1996. Els preferien als mujahidins, i, a més, es podia fer negocis amb ells: a finals dels noranta l’empresa nord-americana Unocal va iniciar contactes amb els talibans per construir un gasoducte que anés del Turkmenistan fins al Pakistan, travessant bona part del territori afganès. Al Turkmenistan hi ha una de les principals reserves de gas del món.

Amb els atemptats de l’11-S contra els Estats Units, l’escenari va canviar de sobte. Els talibans donaven asil al seu territori al terrorista Ossama bin Laden, cervell dels atacs. Així que Washington va impulsar una operació militar per fer caure el règim talibà i capturar Bin Laden. Amb tot, la Casa Blanca va evitar enviar tropes nord-americanes a l’Afganistan. Si ho hagués fet, hauria sigut un suïcidi. Els Estats Units desconeixien la complexa orografia afganesa i tampoc tenien temps de planificar una operació terrestre amb calma. Necessitaven actuar amb celeritat per tranquil·litzar l’opinió pública nord-americana. Així que van optar per bombardejar el país i delegar en les faccions mujahidines -a les quals van tornar a armar i finançar- la invasió terrestre.

Després de la caiguda del règim talibà, els mujahidins van exigir ser recompensats per la feina feta: van demanar formar part del nou govern afganès, malgrat el seu més que qüestionable passat de violació dels drets humans. Els Estats Units ho van acceptar i, com a conseqüència, l’administració afganesa ha estat corrompuda des del principi. N’existeixen múltiples exemples.

Ismail Khan, un mujahidí acusat de crims de guerra, va ser ministre d’Energia durant anys. S’havia d’encarregar de l’electrificació del país, però només es va preocupar que en la seva província natal, Herat, hi hagués electricitat les 24 hores del dia, mentre la resta del país continuava a les fosques. Un altre mujahidí, Karim Khalili, va ser vicepresident del govern i responsable de desarmament, tot i que ell mateix tenia una milícia que atresorava milers d’armes il·legalment. Amb aquest panorama, era difícil posar ordre a l’administració afganesa.

El president nord-americà, Joe Biden, assegura ara que els Estats Units mai van pretendre reconstruir l’Afganistan ni crear una democràcia. De fet, era impossible fer-ho amb els mujahidins com a aliats. I destaca que l’únic objectiu era combatre el terrorisme jihadista, tot i que en l’actualitat l’Afganistan s’ha convertit més que mai en un niu de terroristes amb els talibans al poder i l’Estat Islàmic operant al seu territori. Potser la guerra a l’Afganistan va ser només un pur teatre per fer creure al món que els Estats Units no es quedaven de braços plegats després dels atemptats de l’11-S.

Una guerra enverinada per les potències internacionals

1979

L’URSS envaeix l’Afganistan i hi envia 100.000 militars per donar suport al govern procomunista que existia al país.

Del 1979 al 1989

L’Afganistan es converteix en un camp de batalla més de la Guerra Freda. Els EUA financen i armen una sèrie de faccions islamistes, els mujahidins, perquè lluitin contra les tropes soviètiques. Més de 4 milions d’afganesos s’exilien al Pakistan i l’Iran, i les víctimes civils es compten per milers.

1989

Les tropes soviètiques abandonen l’Afganistan després d’haver protagonitzat massacres, tortures, violacions i d’haver destruït el sistema d’irrigació del país, crucial per a l’agricultura.

Del 1992 al 1996

Les faccions mujahidines inicien una guerra entre elles per aconseguir el control del govern afganès, durant la qual esdevenen habituals el bombardeig de zones civils, les violacions i la tortura. Kabul queda gairebé arrasat.

Del 1996 al 2001

Els talibans apareixen com una força de xoc per fer front als mujahidins, aconsegueixen el control del 90% del país i imposen un règim de terror que condemna les dones a l’ostracisme. Les diferents faccions mujahidines s’uneixen i formen l’Aliança del Nord per lluitar plegades contra els talibans.

Setembre i octubre del 2001

Arran dels atemptats de l’11-S als EUA, Washington inicia una intervenció militar a l’Afganistan per fer caure el règim dels talibans, que donava asil al terrorista Ossama bin Laden, cervell de l’atac. Els EUA bombardegen el país i armen i financen els mujahidins de l’Aliança del Nord perquè s’encarreguin de la invasió terrestre.

Desembre del 2001

Se celebra una conferència amb el suport de l’ONU a la ciutat de Bonn per formar un govern interí a l’Afganistan. Els mujahidins demanen formar part del nou executiu com a recompensa per haver ajudat els EUA a fer caure el règim talibà. La comunitat internacional ho accepta. Hamid Karzai és nomenat president i les tropes internacionals es despleguen a Kabul.

2004

El 2004 les tropes internacionals, que fins aleshores s’havien concentrat a Kabul, es despleguen al nord i l’oest del país. Els mujahidins continuen controlant el govern afganès i la corrupció esdevé habitual.

2006

Tropes dels EUA, el Regne Unit, el Canadà i Austràlia es despleguen per fi al sud i l’est de l’Afganistan, que és on els talibans tenen el seu feu. Aleshores el moviment islamista ja havia guanyat força. Els militars de la resta de països declinen anar a les zones més perilloses.

2009

Amb l’arribada de Barack Obama al poder, els EUA augmenten dràsticament els seus efectius a l’Afganistan i la resta de països de l’OTAN fan el mateix. S’hi despleguen fins a 150.000 militars estrangers. Això també comporta un augment de les baixes militars i l’opinió pública a Occident comença a qüestionar la intervenció a l’Afganistan.

2011

Els EUA capturen i maten Ossama bin Laden al Pakistan. A partir d’aleshores es planteja la retirada de les tropes internacionals de l’Afganistan.

2014

La majoria de les tropes internacionals es retiren de l’Afganistan. Els EUA asseguren que el país es pot valer per ell mateix, malgrat que la corrupció és generalitzada i criminals de guerra controlen part de les institucions.

Febrer del 2020

Els EUA firmen un acord de pau amb els talibans a Doha per retirar-se del país l’1 de maig del 2021. Per la seva banda, els talibans es comprometen a iniciar negociacions de pau amb el govern afganès.

15 d’agost del 2021

Els talibans entren a Kabul després d’haver conquerit gairebé tot el territori de l’Afganistan i que les forces de seguretat afganeses hagin desertat en massa.

31 d’agost del 2021

Els últims militars nord-americans marxen de l’Afganistan.

Dossier 20 anys de l'11-S
Vés a l’ÍNDEX
stats