1979
L’URSS envaeix l’Afganistan i hi envia 100.000 militars per donar suport al govern procomunista que existia al país.
Del 1979 al 1989
L’Afganistan es converteix en un camp de batalla més de la Guerra Freda. Els EUA financen i armen una sèrie de faccions islamistes, els mujahidins, perquè lluitin contra les tropes soviètiques. Més de 4 milions d’afganesos s’exilien al Pakistan i l’Iran, i les víctimes civils es compten per milers.
1989
Les tropes soviètiques abandonen l’Afganistan després d’haver protagonitzat massacres, tortures, violacions i d’haver destruït el sistema d’irrigació del país, crucial per a l’agricultura.
Del 1992 al 1996
Les faccions mujahidines inicien una guerra entre elles per aconseguir el control del govern afganès, durant la qual esdevenen habituals el bombardeig de zones civils, les violacions i la tortura. Kabul queda gairebé arrasat.
Del 1996 al 2001
Els talibans apareixen com una força de xoc per fer front als mujahidins, aconsegueixen el control del 90% del país i imposen un règim de terror que condemna les dones a l’ostracisme. Les diferents faccions mujahidines s’uneixen i formen l’Aliança del Nord per lluitar plegades contra els talibans.
Setembre i octubre del 2001
Arran dels atemptats de l’11-S als EUA, Washington inicia una intervenció militar a l’Afganistan per fer caure el règim dels talibans, que donava asil al terrorista Ossama bin Laden, cervell de l’atac. Els EUA bombardegen el país i armen i financen els mujahidins de l’Aliança del Nord perquè s’encarreguin de la invasió terrestre.
Desembre del 2001
Se celebra una conferència amb el suport de l’ONU a la ciutat de Bonn per formar un govern interí a l’Afganistan. Els mujahidins demanen formar part del nou executiu com a recompensa per haver ajudat els EUA a fer caure el règim talibà. La comunitat internacional ho accepta. Hamid Karzai és nomenat president i les tropes internacionals es despleguen a Kabul.
2004
El 2004 les tropes internacionals, que fins aleshores s’havien concentrat a Kabul, es despleguen al nord i l’oest del país. Els mujahidins continuen controlant el govern afganès i la corrupció esdevé habitual.
2006
Tropes dels EUA, el Regne Unit, el Canadà i Austràlia es despleguen per fi al sud i l’est de l’Afganistan, que és on els talibans tenen el seu feu. Aleshores el moviment islamista ja havia guanyat força. Els militars de la resta de països declinen anar a les zones més perilloses.
2009
Amb l’arribada de Barack Obama al poder, els EUA augmenten dràsticament els seus efectius a l’Afganistan i la resta de països de l’OTAN fan el mateix. S’hi despleguen fins a 150.000 militars estrangers. Això també comporta un augment de les baixes militars i l’opinió pública a Occident comença a qüestionar la intervenció a l’Afganistan.
2011
Els EUA capturen i maten Ossama bin Laden al Pakistan. A partir d’aleshores es planteja la retirada de les tropes internacionals de l’Afganistan.
2014
La majoria de les tropes internacionals es retiren de l’Afganistan. Els EUA asseguren que el país es pot valer per ell mateix, malgrat que la corrupció és generalitzada i criminals de guerra controlen part de les institucions.
Febrer del 2020
Els EUA firmen un acord de pau amb els talibans a Doha per retirar-se del país l’1 de maig del 2021. Per la seva banda, els talibans es comprometen a iniciar negociacions de pau amb el govern afganès.
15 d’agost del 2021
Els talibans entren a Kabul després d’haver conquerit gairebé tot el territori de l’Afganistan i que les forces de seguretat afganeses hagin desertat en massa.
31 d’agost del 2021
Els últims militars nord-americans marxen de l’Afganistan.