Dossier 11/03/2013

El Govern identifica almenys 29 transferències pendents

Alguns traspassos del tripartit van quedar incomplets

R.m.
2 min
El Govern identifica almenys 29 transferències pendents

BarcelonaUn informe de la part catalana de la Comissió Mixta de Transferències identifica almenys 29 competències pendents de traspàs, tot i que la llista, a la pràctica, és més extensa perquè alguns traspassos materialitzats per l'anterior govern tripartit van quedar incomplets, segons l'executiu de CiU. Poc després d'entrar en vigor l'Estatut, l'estiu del 2006, l'aleshores conseller Joan Saura va posar sobre la taula del govern Zapatero un document amb una quarantena de transferències que podien executar-se en tres anys. Però les negociacions van quedar curtes. Amb CiU altre cop al timó de la Generalitat, les xifres no han millorat i, de fet, en els últims mesos ja no hi ha ni tan sols negociació amb l'executiu de Rajoy per desbloquejar les matèries pendents.

Immigració

S'ha fet efectiu el traspàs a la Generalitat d'algunes competències en matèria d'immigració. En concret, se li han transferit les autoritzacions inicials de treball dels estrangers amb relació laboral a Catalunya. Però l'article 138 de l'Estatut li atorga més atribucions que encara són en mans de l'Estat, per exemple en matèria de tramitació d'expedients, d'acolliment i de mesures per a la integració social i econòmica de les persones nouvingudes.

Rodalies i Regionals

Tot i ser un dels traspassos estrella reivindicats pel tripartit, també ha estat un dels més criticats per CiU pel fet d'incloure només la gestió del servei ferroviari i deixar la Generalitat sense poders sobre trens, estacions i vies. Ja abans de posar-se al capdavant del Govern, Artur Mas va prometre que renegociaria el traspàs. Però de seguida va topar amb la negativa del govern del PSOE, gens disposat a reobrir carpetes tancades, i després amb el no del PP.

Inspecció de Treball

L'1 de març del 2010 va cristal·litzar el traspàs de la Inspecció de Treball. És un dels pocs que es donen per bons i no han de ser renegociats. L'acord implicava crear un consorci presidit per la Generalitat per coordinar els treballs d'inspecció, a més de transferir a Catalunya 126 llocs de treball lligats a aquest servei. No obstant, queden pendents altres traspassos relacionats, com les funcions de la Seguretat Social, la gestió del seu patrimoni o les mútues d'accidents de treball i malalties professionals.

Beques educatives

Una de les reivindicacions més velles és la de les beques. En l'última reunió de la Comissió Bilateral va aprovar-se un conveni perquè la Generalitat gestionés els diners destinats a beques per al curs 2011-2012, però en aquella trobada encara van quedar serrells pendents. Un traspàs que s'ha completat és el de l'expedició i homologació de títols i estudis estrangers en els ensenyaments no universitaris.

Museus i arxius

Queden per concretar els traspassos del Museu Arqueològic de Tarragona, l'Arxiu Històric Provincial de Barcelona i els fons propis de Catalunya a l'Arxiu de la Corona d'Aragó i a l'Arxiu Reial de Barcelona, així com els fons bibliogràfics de les biblioteques provincials.

stats