Gallardón veu Espanya fora de l'euro si Catalunya marxa

Sense Catalunya, Espanya no podria sobreviure dins l'euro. Aquest va ser el discurs que va llançar el ministre de Justícia, Alberto Ruiz- Gallardón, després de dinar amb empresaris al Cercle d'Economia.

El ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, va ser ahir al Cercle d'Economia.
Oriol March
09/10/2012
3 min

BARCELONA.Tot just un mes després que la multitudinària manifestació de la Diada sacsegés rotundament els fonaments de la política catalana i espanyola, Alberto Ruiz Gallardón va dinar ahir al migdia amb una alta representació del Cercle d'Economia a la seu barcelonina de l'entitat. El ministre de Justícia va ser el promotor de la trobada, que es va allargar durant un parell d'hores. Un senyal de la inquietud que existeix al govern espanyol arran del gir cap a l'estat propi que ha iniciat Artur Mas un cop constatat el no de Madrid al pacte fiscal.

Gallardón va arribar a Barcelona amb un discurs de to conciliador que va indicar un canvi respecte a la resposta estàndard del govern espanyol sobre l'estat propi. "La independència de Catalunya podria acabar amb Espanya, que no podria sobreviure a l'euro", va explicar el ministre en roda de premsa. És un gir substancial: fins ara, l'executiu espanyol s'havia centrat a enumerar els inconvenients per a una Catalunya independent. Ara, veient que el pols de la Generalitat és ferm i que el xoc de legitimitats s'està internacionalitzant, els arguments han canviat i inclouen un punt de compassió a l'estil "No ens deixeu sols".

Troncs i extremitats

Gallardón va fer ús de metàfores gràfiques per explicar la indivisibilitat de la nació espanyola. "Catalunya no és una extremitat que es pugui arrencar del tronc i, per tant, la independència acabaria amb Espanya, perquè no té sentit sense Catalunya", va argumentar el ministre. En la mateixa línia, l'exalcalde de Madrid -considerat de l'ala moderada del partit i històricament enfrontat a Esperanza Aguirre, l'ala dura del PP i recentment retirada de la política- va considerar innecessari que el Principat disposi d'estructures d'estat pròpies. "Ja les té i són les espanyoles", va resumir el ministre de Justícia, que desitja una Catalunya que lideri Espanya.

De fet, Artur Mas havia afirmat -abans de rebre un no definitiu al pacte fiscal- que el nou model de finançament havia de servir per convertir el Principat en la locomotora de l'Estat. Però el Govern ja ha superat aquesta fase i sembla que ha enfilat el camí cap a l'estat propi, amb eleccions plebiscitàries com a primera estació. Davant d'aquest escenari, Gallardón va deixar anar que molts dels comensals amb qui va dinar ahir al Cercle d'Economia li havien traslladat la seva "preocupació" pel debat sobiranista català. Aquesta entitat està presidida per Josep Piqué, exministre del PP amb José María Aznar, i en el seu moment ja es va mostrar contrària a un model de finançament singular per a Catalunya. "És un error pensar que els problemes econòmics catalans se solucionarien amb la independència", va sostenir el titular de Justícia, que en tot moment va evidenciar que el govern del PP vol convertir els empresaris en aliats de la causa del no.

Com a ministre del ram, Gallardón va considerar totalment inviable un referèndum d'autodeterminació en la pròxima legislatura. "Ningú al segle XXI entendria que en democràcia s'incomplís la llei", va ser el missatge que va llançar al president Mas.

Superats... i sense veu

Pel titular de Justícia, CDC està "desbordada" per l'onada sobiranista i Unió s'ha quedat "sense veu" en aquest procés. "Em preocupa veure que Josep A. Duran i Lleida no aixeca una veu més concordant amb el que ha estat el seu històric discurs catalanista", va remarcar Gallardón en una petita incursió en la vella tàctica del divideix i venceràs . El ministre va tancar la minigira per Barcelona reunint-se amb els notaris catalans.

stats