Els fons d’inversió avancen dins el sector turístic

Durant la pandèmia, empreses hoteleres van vendre propietats per obtenir finançament

L’Hotel Punta Negra de Calvià es va vendre el novembre del 2021 per 180 milions d’euros a Blasson Property Investiments.
T.J.M.
04/06/2022
2 min
Dossier Balears en venda Desplega
1
L’alcalde de Deià: “Jo he de compartir casa”
2
Per viure-hi o per invertir?
3
Quan per cobrir un lloc de treball cal oferir allotjament
4
Els fons d’inversió avancen dins el sector turístic

PalmaIgual que va passar amb l’habitatge, els fons d’inversió al sector turístic van arribar a l’Estat després de la crisi del 2008. Amb el pas dels anys, però, s’hi han anat interessant cada vegada més. La inversió comença a partir de la regulació turística del 2012 -coneguda com a llei Delgado pel nom del conseller d’aleshores-, quan es va concedir permís per renovar la planta hotelera. Va ser llavors quan “els grans fons van veure una bona oportunitat en el sector de l’allotjament vacacional”, explica la membre del consell assessor de l’empresa de project management GN Group Inma Ranera. El modus operandi, diu, consistia en “comprar hotels, reformar-los, canviar-los la marca i després vendre’ls”.

La fórmula, en alguns casos, s’ha retocat amb la irrupció de la pandèmia: hi va haver hoteleres que van vendre la propietat dels establiments però que es van quedar amb l’explotació. En alguns casos ha sigut una maniobra per obtenir finançament en el moment d’aturada de la seva activitat comercial o també per desprendre’s dels actius menys productius. En tot cas, durant els anys pandèmics els fons han anat acumulant diners per invertir, ja que els altres sectors estaven aturats, segons explica Ranera. Això ha fet que ara hi hagi una gran quantitat de capital preparat per invertir. Alguns d’aquests moviments que s’han fet a l’illa de Mallorca són, per exemple, la venda de l’Hotel Tres Playas de la Colònia de Sant Jordi aquest març al fons JPI Hospitality o la de l’Hotel Punta Negra de Calvià per 180 milions d’euros a Blasson Property Investments el novembre del 2021. A Eivissa, per la seva banda, l’Iberostar Selection de Santa Eulàlia es va vendre per 40 milions d’euros a un fons desconegut el febrer del2021.

Inma Ranera detalla que, en aquest sentit, RIU es va desprendre d’alguns actius per ingressar líquid, igual que ho va fer Meliá. La cadena va tancar un acord amb Bankinter pel mateix aspecte. Alhora, explica que moltes grans empreses hoteleres han aprofitat per desfer-se de les lletres de la propietat però quedar-se amb la gestió.

La moratòria entra en joc

Davant aquest escenari, el decret llei en matèria de turisme que va entrar en vigor a les Balears fa uns mesos pot suposar un punt d’inflexió, concretament per la moratòria de places hoteleres que inclou. Segons el professor d’economia aplicada de la UIB José Luis Groizard, la mesura “revaloritzarà les places turístiques que hi ha i en farà créixer el preu”.

“Si hi ha decreixement, a més, es generarà una reducció de l’oferta enfront d’una demanda turística que es preveu que creixi al món”, reconeix Groizard. Això farà que “els turistes hagin de pagar més per venir”. La responsable de GN Group hi coincideix i considera que per al mercat “només tindrà afectes positius”. En la seva opinió, això “no frenarà la compra, sinó que la farà més atractiva, però alhora més complicada perquè hi haurà més competència”.

Dossier Balears en venda
Vés a l’ÍNDEX
stats