El fiscal en cap català serà apartat per haver legitimat la consulta
Torres-Dulce destituirà Martín Rodríguez Sol per dir que el poble ha de poder "expressar el que vol"
Barcelona.No va servir de res la rectificació, ahir, de les seves pròpies paraules. El fiscal en cap de Catalunya, el conservador Martín Rodríguez Sol, serà destituït per haver considerat legítim que Catalunya aspiri a celebrar una consulta d'autodeterminació. La decisió -gens habitual- de la Fiscalia General de l'Estat d'apartar-lo arribava ahir, 24 hores després que es fes pública una entrevista concedida a Europa Press en què Rodríguez Sol assegurava que, davant del no de Madrid a permetre un referèndum sobre la independència, existeixen "altres alternatives" com la llei de consultes amb preguntes "d'un altre estil". "Aquí és on és possible jugar", deia.
Després de la polèmica causada diumenge per les seves declaracions, Rodríguez Sol va voler rebaixar les seves paraules ahir al matí. "El fiscal en cap vol desmentir qualsevol suport, directe o indirecte, a un projecte secessionista", deia en un comunicat remès a tots els mitjans. No va poder evitar, però, la contundent resposta per part de la Fiscalia de l'Estat, que, hores més tard, feia públic un altre comunicat en què anunciava que el fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, havia signat un decret per iniciar la destitució del càrrec al fiscal en cap de Catalunya, "després de les recents declaracions públiques".
Tarannà conservador
Rodríguez Sol, que va prendre possessió del càrrec com a fiscal en cap de Catalunya el juliol passat i que és membre de la conservadora Associació de Fiscals -també en forma part Torres-Dulce-, havia estat fins llavors fiscal en cap de Barcelona i va ser escollit per al nou càrrec per onze dels dotze membres del Consell Fiscal. L'elecció d'un fiscal conservador trencava la dinàmica de les últimes dècades, en què la Fiscalia Superior de Catalunya sempre havia estat encapçalada per un fiscal més aviat progressista. De fet, a Rodríguez Sol tampoc se'l considera pròxim a les files de CiU i, de fet, no va dubtar a retreure al secretari general de CDC, Oriol Pujol, que fes servir "la bandera" i el "procés polític" per protegir-se i justificar la seva possible imputació pel cas ITV.
A l'entrevista de diumenge, es mostrava favorable a la consulta, però deixava clar que actualment "no existeix un marc legal" per fer un referèndum sobre la independència. "Si no hi ha solució a Madrid s'ha de veure quines competències ens queden i què es pot fer a través d'una llei de consultes", assegurava el fiscal. I destacava que "al poble se li ha de donar la possibilitat d'expressar el que vol". Rodríguez Sol, però, anava més enllà i assegurava que els legisladors han de ser conscients que legislen per als ciutadans. "Han de veure si la unitat ens enforteix o ens pot portar a fer-nos més dèbils", matisava. I, en preguntar-li si defensava una reforma constitucional en aquest sentit, va contestar: "El que dic és que totes les lleis es poden modificar i que s'ha de valorar si la norma segueix responent a una realitat social o si hi ha una realitat diferent, plural, que aconsellaria una modificació".
Hores després buscava retractar-se. "Els comentaris fets a Europa Press parteixen del marc legal i comenten diferents possibilitats, que correspondrà desenvolupar al poder legislatiu", deia en el comunicat, en què assegurava que la llei de consultes mai podria ser utilitzada "per esquivar les lleis vigents". Massa tard: Torres-Dulce convocarà en els pròxims dies el Consell Fiscal perquè es pronunciï sobre la destitució, una potestat que preveu l'Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal, que estableix que el govern de l'Estat podrà destituir els fiscals en cap a proposta del fiscal general, un cop escoltat el Consell Fiscal i l'interessat.
Topades entre fiscals
Queden lluny ara les paraules de Torres-Dulce el dia de la presa de possessió de Rodríguez Sol, a qui va definir com "un home moderat i un jurista competent". La difícil relació entre Catalunya i l'Estat dels últims mesos ja havia provocat alguna topada entre els dos fiscals, malgrat el seu tarannà conservador. El novembre passat, Torres-Dulce el va desautoritzar per la investigació oberta contra el diari El Mundo per suposades calúmnies per la publicació del presumpte esborrany de la Policia Nacional que vinculava Artur Mas i Jordi Pujol amb comptes en paradisos fiscals relacionats amb el cobrament de comissions il·legals. En aquell moment, el fiscal general de l'Estat va criticar el procediment utilitzat i el fet de no haver estat informat prèviament.
El president de la Generalitat, Artur Mas, va acusar ahir l'Estat de tenir "poc sentit democràtic" per haver proposat la destitució de Rodríguez Sol. "En aquest país pot arribar a passar que un general amenaci directament amb la intervenció de l'exèrcit i no passi absolutament res, i que a un fiscal superior, simplement per dir que un poble té dret a expressar-se dins de la legalitat, se li obri un expedient que pot acabar en destitució", va dir.
Mas i el fiscal en cap català van coincidir fa dues setmanes a la cimera contra la corrupció celebrada a la Generalitat i organitzada pel president de la Generalitat.