I DESPRÉS DEL BREXIT?
Dossier03/07/2016

Els exportadors catalans temen per la lliura

La caiguda del ‘pound’ dificulta les vendes des d’aquí al Regne Unit, el cinquè mercat de Catalunya

Elena Freixa
i Elena Freixa

BarcelonaUn cop asserenat l’huracà que va desfermar el Brexit a les borses, les empreses miren de pair el resultat sense poder fer gaires plans a causa de les incerteses que hi ha sobre la manera com s’acabarà concretant la sortida del Regne Unit de la UE. La primera conseqüència, però, ja és una realitat. Es tracta de la devaluació de la lliura, i és el primer perill que assenyalen les empreses catalanes. “A curt termini, el nou escenari encarirà les exportacions des de Catalunya i les farà menys competitives”, lamenta Joan Tristany, director general de l’AMEC, la patronal que reuneix empreses industrials exportadores a Espanya. “El temor no és tant perquè s’anul·lin comandes com perquè es redueixin els marges i que el negoci de les empreses se’n ressenti”, afirma Tristany. Aquesta és la preocupació principal que li transmeten les companyies associades a l’AMEC, moltes d’elles catalanes.

L’escenari del Brexit ha enganxat per sorpresa moltes companyies, que no esperaven aquest desenllaç. Des del punt de vista del comerç internacional català, el Regne Unit és una peça clau, ja que és el cinquè soci comercial català, segons subratlla la patronal Pimec. Amb unes vendes anuals de 4.000 milions, representa aproximadament el 6% de les exportacions catalanes. Catalunya, a més, té superàvit comercial amb el Regne Unit, perquè les importacions ronden els 2.600 milions.

Cargando
No hay anuncios

En el cas de l’AMEC, el Regne Unit encara és més estratègic, ja que és el tercer soci comercial de les exportadores de maquinària (amb un 7,5% del total) i per a una de cada quatre empreses aquest país està en el seu top 5 de vendes, explica Tristany.

El fabricant de maquinària per tallar rajoles Germans Boada és una de les pimes que segueix molt de prop els efectes del Brexit. “Entrem en la dimensió desconeguda i, a curt termini, això pot refredar l’economia britànica i la construcció pot caure”, opina el director general de l’empresa, Jaume Caballé. L’empresari confia que si hi ha descensos siguin lleus, de no més del 5%. Germans Boada té el 10% de la seva facturació lligada a les vendes al Regne Unit, que és el quart mercat dels més de 130 on ven.

Cargando
No hay anuncios

La depreciació de fins al 10% de la lliura aquesta última setmana no ha afectat de moment Germans Boada, que té una assegurança que blinda les vendes del tipus de canvi fins a finals d’any. “Però ja estem treballant en l’escenari que hi haurà a partir del gener”, sosté l’empresari.

És la mateixa situació que viuen algunes de les companyies amb un volum important de negoci en aquest país, com el fabricant de vi Torres. “És un mercat clau per a nosaltres, el nostre segon destí d’exportació”, va dir el conseller delegat, Miguel Torres. Amb tot, va descartar que hi hagi pànic empresarial: “Hem d’esperar, perquè encara han de passar moltes coses”, va dir.

Cargando
No hay anuncios

Però també hi ha qui veu oportunitats en el Brexit, com l’empresa de telecomunicacions Cellnex: “Si hi ha una oportunitat al mercat, encara serà més barata”, va apuntar aquesta setmana el seu president, Francisco Reynés, precisament per la devaluació de la lliura.

“No abandonarem el mercat”

Cargando
No hay anuncios

La incertesa dels pròxims mesos farà que algunes operacions puguin alentir-se o fins i tot aturar-se, segons l’AMEC. “Les empreses no assumiran riscos sense un marc legal clar i algunes inversions previstes poden quedar frenades, però no preveiem abandonaments al mercat”, assegura Tristany.

El possible escenari de nous aranzels en el comerç amb un Regne Unit extracomunitari seria un element de dificultat afegit. Ara bé, el director de Germans Boada creu que si s’implanten, els acabaran pagant els clients sobre un preu final del producte que s’encarirà per mantenir els marges.