CANVI DE CICLE, CAP A L'ESTAT PROPI

Els que estiren i els que arronsen

La capçalera de la manifestació de la Diada convocada per l'ANC.
Marc Colomer / Ignasi Pujol
21/09/2012
4 min

BARCELONAL'empenta que ve de lluny i que es veu amb cor de fer-ho

Que la gran manifestació independentista de la Diada ha accelerat fins a velocitats de vertigen el procés català és un fet inapel·lable. Ha superat les previsions que feien fins no fa pas tants dies politòlegs, analistes i partits. Però més significatiu que això és que també ha dinamitat les previsions més optimistes de les entitats sobiranistes que fa més o menys temps que empenyen i mobilitzen la societat per arribar a la cruïlla actual: l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium i les consultes per la independència, tres moviments claus per catalitzar el procés.

Tant és així que l'ANC, impulsora de la ja històrica manifestació del milió i mig -ara ja convertida en un potent moviment de pressió que ha aconseguit una mobilització social sense precedents-, haurà d'adaptar el full de ruta que seguia i que no preveia una convocatòria electoral fins al 2014. El secretariat de l'entitat es reuneix avui per replantejar el guió previst, quan sonen aires d'avançament electoral. Així ho va explicar ahir a l'ARA la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, després del fracàs de la via del pacte fiscal formalitzat pel president Mas.

Forcadell no amagava que el discurs que està articulant Mas des de la Diada fins ahir respon a les seves demandes. "Ja vam dir que Mas es podia estalviar el bitllet a Madrid", va recordar, si bé afegia: "Fins ara fa l'efecte que està canalitzant el clam de la Diada com esperàvem".

Igualment, l'alcalde d'Arenys de Munt i impulsor de la consulta d'independència pionera del setembre del 2009 -el primer "despertar" d'un independentisme transversal que ha buscat la radicalitat democràtica-, Josep Manel Ximenis (CUP), reconeixia a l'ARA que té la sensació que Mas "és on ha de ser", perquè "ha sabut llegir els esdeveniments". Juntament amb Forcadell, la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, va celebrar gestos simbòlics com el fet que el president comparegués a la delegació de la Generalitat a Madrid i no a la Moncloa. "Estem en territori nou", considerava en conversa amb aquest diari. Del missatge de Mas en va destacar que diposités ara "tot el protagonisme en el Parlament".

L'hora de les urnes

Per l'ANC, arribats a aquest punt cal escoltar les urnes. Ja sigui en eleccions plebiscitàries o en referèndum. Però la votació ha de girar de manera inequívoca entorn a la sobirania. La situació ja no admet ambigüitats.

Però, per tots, ahir no va acabar res, sinó tot el contrari. La seva és una lluita heretada de molts anys enrere. I va lluny encara. "Res del que vindrà serà fàcil, però tampoc tan difícil com sembla", opinava Ximenis. I Forcadell encara hi afegia: "Estem en un punt de no retorn. Però ens caldrà tenir el cap fred, perquè cada pas endavant que fem sigui un pas ferm". Per Casals, no hi ha dubte que estem "en un moment transcendent". Tot per fer encara. Però ara tot sembla a l'abast.

Els empresaris es queden sense arguments per a l'encaix

"S'ha fet el màxim esforç fins a l'últim segon de l'últim minut". "He arribat fins al final, però avui m'he trobat un dic de contenció, una paret". Així resumia ahir el president, Artur Mas, el seu intent frustrat d'esgarrapar de la Moncloa un inici de negociació sobre el pacte fiscal, la petició unànime de l'empresariat català.

Era una explicació gràfica de la situació, però també un avís a navegants del que ha de venir. Totes les institucions empresarials catalanes han coincidit durant els últims dies a apuntar que el pacte fiscal era el punt de trobada ideal amb l'executiu de Mariano Rajoy. "L'empresari sempre troba que és millor un mal acord que un enfrontament", explicaven ahir fonts empresarials.

Les patronals Foment del Treball i Pimec, i la Cambra de Comerç de Barcelona, havien reclamat durant els últims dies consens entre els governs entorn al pacte fiscal. Les tres organitzacions empresarials van lamentar ahir el trencament de ponts entre la Generalitat i el govern del PP. Foment va reiterar "la necessitat de vehicular les propostes polítiques per la via del diàleg i la cerca de tots els consensos possibles", tot i seguir complint amb la "responsabilitat de solidaritat interterritorial".

Pimec es va mostrar "decebuda" del resultat de la reunió entre Mas i Rajoy, i va exigir "no deixar el diàleg" per "establir un sistema de finançament més eficient i just per a Catalunya". La Cambra de Comerç va remarcar que "calen consensos polítics i buscar la màxima unitat al Parlament i en el conjunt de la societat". La patronal espanyola CEOE, presidida pel català Joan Rosell, va eludir pronunciar-se abans de la reunió i també ahir.

Durant els últims dies, especialment després de la històrica manifestació de la Diada, Mas ha intentat aconseguir suports entre els empresaris en el seu projecte cap a l'estat propi. I així ha estat en alguns casos, tot i que els empresaris no són propensos a les gestualitzacions públiques, com va quedar palès dilluns passat en un acte que Mas va presidir al Cercle d'Economia.

"Els empresaris, com la ciutadania, estem amb el president", explicava a l'ARA un dels assistents al dinar de dimarts passat d'un grup d'empresaris amb Mas al restaurant Via Veneto de Barcelona.

Boicot?

Freixenet, una de les empreses més afectades pel boicot al cava del 2004 i el 2005, va respondre ahir amb una dada a les preguntes sobre si hi ha por que l'actual clima derivi en un nou boicot: "Nosaltres fem un bon cava i intentem vendre'l des de Hong Kong a les Malvines", va dir el seu director de comunicació, Pere Bonet. La firma, com han fet les principals empreses del sector, ha engegat en els últims anys potents plans d'expansió. Per això, el president Mas insisteix al món empresarial en la importància de les exportacions.

stats